Gündem

Eşitliği Önder Bozdu

Tartışmalı İl Genel Meclisi Seçimi ile CHP’den AK Parti’ye geçerek meclis başkanı seçilen AK Partili Nejat Önder, il genel meclisindeki oylamada ortaya çıkan eşit oy dağılımını kullandığı oyla bozdu. Önder’in oyu ilk kez eşitliği bozarak, AK Parti tarafının çokluğunu sağladı.

Tartışmalı İl Genel Meclisi Seçimi ile CHP’den AK Parti’ye geçerek meclis başkanı seçilen AK Partili Nejat Önder, il genel meclisindeki oylamada ortaya çıkan eşit oy dağılımını kullandığı oyla bozdu. Önder’in oyu ilk kez eşitliği bozarak, AK Parti tarafının çokluğunu sağladı.

Çanakkale İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantısı, 19 Mayıs günü resmi tatil nedeni ile yapılamadığı için ayın son toplantısı Cumartesi günü yapıldı. İl Genel Meclisi Mayıs ayı Birleşimi İl Özel İdaresi Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Toplantıda çeşitli gündem maddeleri görüşülerek yeni kararlar alındı. Çanakkale İl Genel Meclisi Mayıs ayı son  birleşiminde yoklama ve açılış konuşması ve gündem dışı konuşmalar gerçekleşmesinin ardından gündem maddelerine geçildi.

‘’DIŞARIDAN YENİ MAKAM ŞOFÖRÜ ALINMASINI KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ’’
Mecliste yoklama ve açılış konuşmasının ardından üyelere gündem dışı konuşma için söz hakkı verildi.  Bir önceki Dönem İl Genel Meclisi Başkanı ve aynı zamanda CHP Bayramiç İl Genel Meclisi Üyesi Sadık Göğüsgeren gündem dışı konuşmak için söz alarak, İl Özel İdare bünyesinde 15 Şoför kadrosu varken İl Genel Meclisi yeni Meclis Başkanı Nejat Önder’e dışarıdan yeni Makam şoförü görevlendirilmesini eleştirdi. Gündem dışı söz alan Göğüsgeren, ‘’Şu durumu dikkat çekmek istiyorum. 15 tane merkez İl Özel İdaresi bünyesinde 15 şoför çalışıyor. Yeni İl Genel Meclis başkanımızın seçildiği gün GESTAŞ vasıtası ile şahsa özel yeni makam şoförü verilmiş. Baktığımızda böyle bir durum var. Bu şoför kardeşimizin ekmeği ile işi ile aşı ile aslı işimiz yok. Allah daha bereketli işler verdin. Ancak biz de İl Genel Meclisi Başkanlığı görevini 2 yıl yaptık. Siyaseten hiç yan yana olmadığımız şoför ve çalışanlarımız ile yan yanaydık. Hiç ayrım yapmadık. Bugün kadar özel idarenin aldığı ve çalıştırdığı 15 şoför arkadaşın liyakatında mı yoksa becerisinde mi eksiklik var? Yoksa güven eksikliği mi var? Yoksa karakter eksikliği mi var? Bu nedenle mi yeni il genel meclisi Başkanına dışarıdan şoför alınmıştır? Bunu muhataplarına sormuyorum Çanakkale kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.

BİR İLK YAŞANDI
Gündem dışı konuşmaların ardından gündem maddeleri meclise sunuldu.  Gündem maddelerinde eşitlik sağlandığı için İl Genel Meclisi mayıs ayı 5. Bileşiminde bir ilk yaşandı.
Mecliste dengelerin değişmesine neden olan Meclis başkanı Nejat Önder, CHP’nin ön seçimle belirlediği aday Gelibolu İl Genel Meclis Üyesi Nihat Öner’i kabul etmeyerek partisinin aldığı karara uymadı. AK Parti ise aday olarak Biga İl Genel Meclis üyesi ve grup başkanvekili Bülent Korkmaz’ı aday göstermişti.  Sandık kurulduğunda sürpriz bir şekilde CHP Merkez İl Genel Meclis Üyesi Nejat Önder de aday olduğunu açıklamasının akabinde İl Genel Meclisi üç adayla seçime gitti. AK Parti Merkez İlçe İl Genel Meclis Üyesi Tülay Ömercioğlu gelmeyince AK Parti ve MHP’nin 15 üye, CHP ise 18 üye ile seçime gitti. Sandıkta AK Parti ve MHP’nin  15 oyu Nejat Önder’e gitti. Nejat Önder’de kendisine oy verdi. CHP’den bir kişi daha Nejat Önder’e oy verince oy oranı 17’ye çıktı. CHP adayı Öner ise 16’da kaldı. Bu sonuçla Nejat Önder İl Genel Meclis Başkanı seçildi. 40 yıllık CHP’li Önder’in kendi partisinin sözünün dışına çıkarak aday olması, üstüne bir de oy çokluğu CHP’de olmasına karşın AK Parti grubunun oy çokluğunu elde etmesi meclisin dengelerini bozdu. Kentte uzun süre gündemden düşmeyen bu olay sonunda Önder ilk kez meclisteki gücünü Mayıs ayı son birleşiminde gösterdi.

AK PARTİ OY ÇOKLUĞUNU ELDE ETTİ
Çanakkale İl Genel Meclisi Mayıs ayı 5. Birleşiminde görüşülen 6. Gündem maddesinde yer alan “ Çan Sosyal yardımlaşma ve dayanışma Vakfı Mütevelli heyetine görevden ayrılan üyenin yerine yeni üye seçiminde bir ilk yaşandı.  

6’ncı Gündem maddesinde yer alan “Çan Sosyal yardımlaşma ve dayanışma Vakfı Mütevelli heyetine üye seçimi” nde CHP grubu adına Halil Aydın, AK Parti adına ise Ayhan Gündüz aday oldu. Yapılan
açık oylamada adaylar 17’ ye 17 eşit oy aldı. Açık oylamada İl Genel Meclisi Başkanı Nejat Önder de oyunu AK Parti’den yana kullandı.  Meclis Başkanı Nejat Önder oylamanın sonucunu 18’e 17 olarak
ilan etti.

CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan Önder’in açıklamasına itiraz ederek meclis başkanının oyunun sayılamayacağını ve oylamada adayların 17’ye 17 oy aldığının söylenmesi gerektiğini ifade etti. 

Önder’e bunun üzerine oylamalarda eşitlik olması halinde İl Genel Meclisi Başkanının oyunun 2 oy sayılacağını hatırlatıldı. 17-17 sonuçlanan seçimde Önder meclis başkanı olduğu için 2 oy kullanarak ilk kez gücünü mecliste göstermiş oldu. AK Parti’in adayı Ayhan Gündüz, eşitlik durumunda meclis başkanının oyu iki oy yerine geçer kuralı ile Çan Sosyal yardımlaşma ve dayanışma Vakfı Mütevelli heyeti üyeliğine seçildi.

Hülya Öz