Gündem

Bakan Selçuk programdan programa koştu

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çanakkale’ye geldi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çanakkale’ye geldi. Bakan Selçuk’un ilk durağı Valilik olurken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yoğun programında Tasarım Beceri Atölyesi (TBA) Merkezi'nin açılışı ile Ezine-Geyikli ve Çan Terzialan ilkokullarının temel atma törenleri de yer aldı. Bakan Selçuk, sabahtan akşama kadar birçok programa katıldı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk bir dizi açılış ve ziyaret için Çanakkale’ye geldi.  Yoğun bir program ile saat 10.15’te Çanakkale’ye ayak basan Bakan Ziya Selçuk’u valilik girişinde Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat ve daire amirleri karşıladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, çeşitli program ve ziyaretler için geldiği Çanakkale'de Vali İlhami Aktaş'ı ziyaret etti. Çanakkale Valisi Aktaş ve daire müdürleri tarafından karşılanan Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a çiçek takdim edildi. valilik şeref defterini imzalamasının ardından Bakan Selçuk Makama geçerek, Vali Aktaş'tan kent hakkında bilgi aldı. Selçuk, Esenler Mahallesi'ndeki Tasarım Beceri Atölyesi (TBA) Merkezi'nin açılış ve temel atma törenine katılmak üzere valilikten ayrıldı.

BAKAN SELÇUK AÇILIŞA KATILDI
Çanakkale Valiliğinden ayrılan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Esenler Mahallesinde bulunan Tasarım Beceri Atölyesi (TBA) Merkezi'nin açılışı ile Ezine-Geyikli ve Çan Terzialan ilk okullarının temel atma için tören alanına geldi.

Törene, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünivar, AK Parti İl Başkanı Naim Makas, İl Milli Eğitim Müdür Ferhat Yılmaz, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Kıdemli Binbaşı Ercan Oran, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Tahsin Saruhan, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Törende Çanakkale Milli Eğitim İl Müdürü Ferhat Yılmaz ilk Konuşmayı yaparak, ‘’Depreme dayanıklı olmadığı tespit edilerek yıkılan, Ezine Geyikli 12 derslik ilkokulu ve Çan Terzialan 8 derslik ilkokulu temel atma töreni ile Bilim Sanat Merkezi Beceri Atölyelerinin açılışını hep birlikte gururla gerçekleştireceğiz. İçinde bulunduğumuz çağın gerekliklerine cevap verecek yeni okullarımızla, dersliklerin yanında kütüphane, konferans salonu, laboratuvar, beden eğitimi salonu, yemekhane ve halı saha gibi birbirini tamamlayan alanlarla öğrencilerimizin çıkacakları hayat boyu öğrenme yoluna güzel bir başlangıç yapacaklarına inanıyoruz. Bakanlığımızın eğitimin baş öznesi olarak benimsediği öğrencilerimiz için, ülkemizin dört bir yanında Tasarım Beceri Atölyeleri kuruldu. İlimizde de Şehit Kıvanç Kaşıkçı Mesleki ve Teknik Eğitim Yerleşkesi içerisinde Çanakkale Valiliği, Çanakkale İl Özel İdaresi ve müdürlüğümüz işbirliği içerisinde yerel imkanlarla kompleks bir Tasarım Beceri Atölyeleri binası oluşturuldu. Bu atölyeler ile teori ve pratiği bir araya getirmek duydu, düşünce ve eylem olarak öğrencilerimizin bütünsel gelişimine katkı sağlamak temel hedefimizdir. İlimiz öğrencilerine gerek burada gerek kendi okullarında buna benzer atölyeleri kullanabilme imkanları sağlayacağız. Açılışını gerçekleştireceğimiz Tasarım Beceri Atölyeleri binası içerisinde 12 farklı Tasarım Beceri Atölyesi bulunmaktadır. Bu bina içerisinde; müzik, drama, halk oyunları, gastronomi, ses kayıt, resim-seramik, geleneksel el sanatları, sinema, robotik kodlama, teknoloji tasarım, sanal gerçeklik, akıl oyunları ve hayal odası atölyeleri yer almaktadır. Ayrıca çocukların serbest zaman geçirebilecekleri geniş bir alan ve kafeteryamız da bulunmaktadır. 21.yüzyıl becerilerini kapsayan gelenek ve göreneklerimizle harmanlanmış, özü iyi insan yetiştirmeyi hedefleyen eğitim için buradaki atölyelerin iyi bir araç olacağına inanıyoruz. 2023 hedefleri ve 2071 ufkuyla aydınlık yarınlarımız için sarf edilen bu adımlar her anlamda kazandığımız başarılarla doğru yolda olduğumuzu bize kanıtlayacaktır. Bu kıymetli projelerde ve ilimize yapılan diğer yatırımlarda bizlere desteklerinden dolayı Bakanımız Ziya Selçuk’a, Valimiz İlhami Aktaş’a, Milletvekillerimiz Sayın Bülent Turan ve Sayın Jülide İskenderoğlu’na, Çanakkale İl Özel İdaresine teşekkür ediyorum’’ dedi.

‘’ÇANAKKALE’NİN EĞİTİM HARİTASI OLDUKÇA İYİ BİR YERDE’’
 Çanakkale Milli Eğitim İl Müdürü Ferhat Yılmaz’ın ardından kürsüye çıkan Bakan Selçuk "Bizim bu salgın dönemi süreci içerisinde uzaktan eğitimi fırsat eşitliğinin de ötesine taşıyarak bir fırsat adaleti kavramıyla hareket etmemizin bir nedeni var. Çünkü herkese eşit davrandığımızda herkesi aynı adaleti sağlamış olmuyoruz. O yüzden fırsat adaleti diyoruz. Ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını bireysel olarak sağlamaya da gayret ediyoruz. Buradaki tüm yatırımlar aslında bugün için ümit verici, çünkü eğitimin temel ölçütleri arasından bakıldığında Çanakkale’nin eğitim haritası oldukça iyi bir yerde ve çok daha iyi bir yere gelecek. Çünkü Çanakkale kendisiyle ya da yakınındaki şehirlerle yarışmayacak. Çanakkale Tokyo ile Paris ile, New Jersey, New York ile yarışacak. Baktığımızda meselenin evrensel bir mesele olduğu, meselenin milli bir mesele olduğu, milli ve evrensel arasındaki dengeyi koruma meselesi olduğu daha çok net olarak karşımızda. Buradaki açılışı yapılacak olan atölyeyi çok önemsiyorum. Atölyeleri önemsiyorum. Çünkü atölyeler bir çocuğun yaşam becerisi üzerinden hayatı okuması, hayatın provasını yapması için çok özel yerler ve meslek bilincinin gelişebilmesi hangi becerilere sahip olduğunu kavraması, neleri yapabildiğinin, neleri yapamadığını anlaması bakımından çocuklar için müthiş bir laboratuvar. Ve atölyeler eğer on binlerce, yüz binlerce olursa ki Çanakkale’de de sayısının arttığını görmek beni çok mutlu ediyor. İnşallah çok daha büyük atılımlarla bu atölyelerin sayısını çok yukarı sayılara hep beraber çıkaracağız. Bu atölyelerin sayısı arttığında o zaman emin olun çocukların yüzü daha çok gülecek, daha çok gülümseyecekler. Hayat başarıları yükselecek. Hayattaki pratikleri yükselecek. Öğretmen arkadaşlar burada sertifikalar alacaklar. Buralarda dersler verecekler. Ve böylece sadece kağıt, kalem üzerinden bir öğretim çalışması yerine hayat pratiği üzerinden bir eğitim anlayışı doğru da evrilmiş olacağız” şeklinde konuştu.

TEMEL ATMA TÖRENİNE CANLI BAĞLANTIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ
Bakan Selçuk konuşmasının devamında “Bizim eğitimle ilgili yapmaya çalıştığımız her şey aslında bir vizyon çalışması. Çünkü bugün ilkokula, ortaokula başlayan çocuklar 2030, 2040’ların başına doğru iş hayatına atılacaklar. Ve bize diyecekler ki; hepimize soracaklar siz, bize nasıl bir geleceğe hazırladığınız. Geleceği okuyabildiniz mi. Bizim ihtiyacımız olan becerileri verebildiniz mi diye o gün bize soracaklar. Bizim o günlere, bugünlerden hazırlanmamız gerekiyor. Onların ihtiyaç duyacakları bütün becerileri kazandırmak için sadece bilmelerini değil, yapabilmelerini sağlamalıyız. Çocukların bir şey bilmesi elbette gerekli olabilir. Ama asıl olan yapabilmektir. Eğer yapabilirlerse o zaman karşılarına hangi problem çıkarsa çıksın uyum sağlama becerileri, uyum sağlama kabiliyetleri çok yüksek olacaktır. İşte atölyelerin bu getirdiği beceri seti bizim öğretmenlerle beraber yapmaya çalıştığımız bu görevin ne kadar yüksek bir görev olduğunu da gösteriyor. Ve bu salgın döneminde öğretmenlerimizin ortaya koyduğu başarı gerçekten çok çok büyük fedakarlık ve bu tarihe mal olacak şekilde karşımızda duruyor. Çünkü yüz yılda belki olacak bir salgın faaliyetinin tam da ortasında imdada yetişmek halkın sorunlarına çare olmak, anne, babalara yalnız bırakmamak çok büyük ve ulvi bir vazife, bu vazifeyi meslektaşlarımla beraber elimizden geldiği kadar iyi şekilde yapmanın da sevinci, mutluluğu içerisindeyiz. İyi bir şekilde derken kastettiğim şey aslında uluslararası veriler, OECD, Google, UNESCO verileri, yani Türkiye uzaktan eğitimde kurduğu televizyon sayısı, yaptığı canlı ders sayısı, EBA web sitesinin tüm dünyada eğitim bakanlıkları arasında birinci olması bunun gibi çok sayıda somut veri bize öğretmenlerimizin ne kadar büyük başarı ortaya koyduklarını gösteriyor”dedi. Bakan Selçuk konuşmasının sonunda Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, bakanlıklarımızla, belediyelerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, özel sektörle, hepsi ama hepsi birlikte acaba bu önümüzdeki 1.5 yıl içerisinde telafi sürecinde nasıl katkı sağlayabiliriz şeklinde bir soruya da destek oluyorlar. Belediyeler Birliğimizle yaptığımız toplantılarda Türkiye’deki tüm belediyelerin bu konuda yardıma açık olmuş olduğunu görmekten mutluluk duyuyorum. Bakanlıklarımızın tüm imkanlarını çocuklarımızın eğitimlerinin niteliğini yükseltmek konusunda açmalarında da ayrıca bir sevinç duyuyorum. Ben bunun Türkiye’nin birikimiyle yapılabilecek, halledilebilecek bir iş olduğunu, asla korkmamamız gerektiğini, asla kayıp nesil gibi çok iddialı ve gerçekten bilimsel olarak tutarlı olmayan ifadeler kullanmamak gerektiğini de düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Bakan Selçuk, Ezine-Geyikli ve Çan Terzialan ilk okullarının temel atma törenine canlı bağlantıyla katıldı. Bakan Selçuk okulların temel atma butonuna Vali Aktaş, Öğrenciler ve öğrenmenler ile beraber bastı. Bakan Selçuk ardından TBA Merkezi kurdelesini keserek açılışını yaptı. Bakan Selçuk açılışını yaptığı merkezde incelemelerde bulundu.
Temel atma töreninin ardından Bakan Selçuk, Erenköy İlkokulu’nu ziyaret etti. Ardından AK Parti İl Başkanlığı’na ziyarette bulunan Bakan Eceabat’a geçerek Eceabat’ta Çanakkle Şehitliğini ziyaret etmesinin ardından Bakan Selçuk Çanakkale programını sonlandırdı.
 
Arzu Baladur
Foto: DHA