Gündem

Balıkesir Belediyesi ile şehitlikler için ihya protokolü

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasında Kanlıdere Şehitliği'nin yapımı için işbirliği protokolü imzalandı.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasında Kanlıdere Şehitliği'nin yapımı için işbirliği protokolü imzalandı. Balıkesir Byükşehir Belediye Başkan Vekili Yasin Sağay, ‘’Kanlıdere Şehitliği’nin protokolünü imzalamak için tüm Kuvayi Milliye şehri olarak bu işe baş koyduk’’ dedi.

Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan ve Çanakkale destanının yazıldığı Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Kanlıdere mevkiinde yapılacak olan şehitlik için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi arasında işbirliği protokolü imzalandı. Kilye Koyu’nda bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı hizmet binasında gerçekleştirilen imza törenine; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yasin Sağay, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile Balıkesir ilçe belediye başkanları katılım gösterdi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende daha sonra Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon ve Yapı İşleri Grup Başkanı Gökhan Gümüşdağ tarafından proje sunumu gerçekleştirildi. Sunum sonrası bir konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, "Çanakkale bir milletin yok oluş sürecinden var oluş destanı yazdığı, bir milletin güneş gibi doğduğu ve bir hilal uğruna ne güneşleri batırdığımız bir yerdir. Çanakkale bu milletin ortak değeridir. Çanakkale’de vatanın kanayan bir köşesi olduğunu duyunca Doğu’dan Batı’dan, Güney’den Kuzey’den Ankara’dan Balıkesir’den koşa koşa gelip bu milletin evlatlarının ya şehit ya gazi oldukları yerdir. Çanakkale bir hilal uğruna koşa koşa bir gül bahçesine girer gibi kara toprağa düştükleri yerdir. Çanakkale vatanın kurtarıcısı, Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu, Çanakkale Savaşlarının muzaffer komutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıktığı yerdir. Burada şehit olan bir Teğmen İbrahim Naci vardır. Günlükleri, hatıraları yayınlanmıştır. Savaşa geldiğinde günlük tutuştur ve az da olsa yazmıştır. Buradaki fedakarlığın, buradaki vatan savunmasının ne olduğunu belirtmiştir. En son defterine yazdığı söz ise; ‘Allah’a ısmarladık’tır ve o hatıratında şunu der; ‘Biz burada ölmekten korkmadık, canımızı ortaya koymaktan korkamadık. Bir korktuğum şey var unutulmak’’ dedi.

‘’ONLARA OLAN BORCUMUZU ASLA ÖDEYEMEYİZ’’
Kaşdemir, ‘’Biz burada Tarihi Alan Başkanlığının bu salonundan diyoruz ki; siz asla unutulmadınız, unutulmayacaksınız. Çünkü onlar bu vatan için en sevdikleri, en kıymetli olan şey canıdır, onlar canlarını ortaya koymuşlar ve bu toprakların bizim olması için, bu topraklarda al yıldızlı al bayrağın dalgalanması için ve bu topraklarda bizim egemenliğimizin devam edebilmesi için canlarını hiç çekinmeden ortaya koymuşlardır. Biz onlar için hangi şehitliği yapsak, hangi anıtı diksek onlara olan borcumuzu asla ödeyemeyiz. Ama biz buradan; ‘Biz sizi unutmadık’ diyoruz. Siz bizim için çok kıymetlisiniz.  Balıkesirliler olarak sizlerle birlikte herkese bunu ilan ediyoruz’’ şeklinde konuştu.
‘’ÇANAKKALE HERKESİN ORTAK DEĞERİDİR’’
‘’Burada her ilin, ilçenin, ailenin bir ferdi, parçası var’’ diyen Kaşdemir, ‘’Çanakkale herkesin ortak değeridir. Hatta şuan Türkiye sınırları dışarısında olan Türkiye coğrafya dediğimi; Halep’ten, Kosova’dan, Balkanlar’dan bir sürü evlat buraya gelip şehit veya gazi olmuş. Çanakkale dendiği zaman herkesin birleştiği yer anlamına gelir. Balıkesirliler de bunu yaptı. Herkes birleşti. Balıkesir birleşti ve geldi; böyle güzel bir iş ortaya çıktı. Ben bütün Balıkesir Belediye Başkanlarımıza, belediye meclis üyelerimize, bütün Balıkesir ahalimize gönülden teşekkür ediyorum ve inşallah bu çalışmalarımızın artarak devam edeceğine inanıyorum’’ dedi.

‘’ORİJİNALLİĞİNİ BOZMADAN BÖYLE BİR PROJE ORTAYA ÇIKTI’’
Açıklamalarına devam eden Kaşdemir, ‘’Hala Çanakkale’de daha önce bilinmeyen şehitlikleri gerek haritadan, gerek askeri ceridelerden tespit ediyoruz. Hala bastığımız yerin altından bir şehit kabri, şehitlik çıkma ihtimali var. İşte Kanlıdere Şehitliği de onlardan biri. Adı üstünde Kanlıdere şehitliği. O Çanakkale hengamesinde en yoğun çarpışmanın yaşandığı, tabiri caiz ise gırtlak gırtlağa, göğüs göğse çarpışmaların yaşandığı, kan gövdeyi götürdüğü muharebe alanlarından bir tanesi bu mekan. Balıkesir şehitlerinin de en fazla olduğu yer. Böyle bir yer tespit ettik. Bir hilal uğruna toprağa düşen civan mertlerin, toprağa düştükleri hilalin gölgesinde gölgelensinler diye, gelenler bir Fatiha okusun diye, saygı duruşunda bulunsun diye, bu topraklar nasıl vatan yapıldı, nasıl cumhuriyete kavuştu, nasıl bizim oldu ve bizim kaldı düşünsünler diye doğallığa en az müdahale ederek, orijinalliğini bozmadan böyle bir proje ortaya çıktı’’ ifadelerinde bulundu.

‘’ŞEHİTLERİMİZE KARŞI BORCUMUZU ÖDEYEBİLMENİN GÖNÜL RAHATLIĞIYLA MUTLU OLURUZ’’
Kaşdemir, ‘’Ümit ediyorum ki; bu ilk adımı attıktan sonra yine böyle bir seçkin toplulukla, o güzel yerin açılışını da yaparız ve vicdanen şehitlerimize karşı borcumuzu bir nebze olsun ödeyebilmenin gönül rahatlığıyla daha mutlu oluruz. Bir kez daha bize bu toprakları vatan yapanları rahmetle, şükranla, minnetle yad ediyorum. Çanakkale’de kahramanlaşan, Kurtuluş Savaşımıza başkomutanlık yapan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü bütün kuvvet komutanlarımızı minnetle yad ediyorum.  İnşallah bizler de onların evlatları, torunları olarak onlara layık bir çalışma içerisinde oluruz ve bu topraklarda ebediyen başımızda al yıldızlı al bayrağımız olur ve hep birlikte kardeşçe bu topraklarda biz otururuz’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

‘’TÜM KUVAYİ MİLLİYE ŞEHRİ OLARAK BU İŞE BAŞ KOYDUK’’
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in ardından kürsüye gelen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Yasin Sağay, “Biz Kuvayi Milliye şehri olarak Balıkesir olarak başta şehitlerimizi unutmadığımızı, unutmayacağımızı 2019 ve 2024’te görev yapacak tüm Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri olarak Yücel Başkanımın başkanlığında bu kararı 5-6 ay önce aldık. Kanlıdere Şehitliği’nin protokolünü imzalamak için tüm Kuvayi Milliye şehri olarak bu işe baş koyduk" diye konuştu.

İMZALAR ATILDI
Yapılan konuşmaların ardından karşılıklı protokol imzaları atıldı. Atılan imzalarından ardından Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Belediye Başkan Vekili Yasin Sağay ve beraberindeki heyet, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni gezdi. Burada bulunan sergileri gezen heyet, daha sonra Kanlıdere mevkiine gelerek, şehitliğin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu ve şehitler için dualar okundu.  Heyet son olarak Şehitler Abidesi’ne giderek, buradaki sembolik mezarlıklara karanfil bıraktı, dualar okudu. Etkinlik, Şehitler Abidesi önünde çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.

Bünyamin Nami Tonka