Sağlık

Vakalardaki düşüş durdu, harita aynı kaldı

Koronavirüs vakalarındaki düşüş durdu. Geçtiğimiz hafta ile bu hafta arasındaki Hayat Eve Sığar (HES) haritası aynı kaldı. Bu hafta da Bozcaada ve Eceabat ilçelerinde kaydedilmedi.

Koronavirüs vakalarındaki düşüş durdu. Geçtiğimiz hafta ile bu hafta arasındaki Hayat Eve Sığar (HES) haritası aynı kaldı. Bu hafta da Bozcaada ve Eceabat ilçelerinde kaydedilmedi.

Korona virüsün yayılımını tespit etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasını geçtiğimiz yılın Mart ayı itibarıyla kullanıma sundu. Sağlık Bakanlığının geliştirdiği Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Çanakkale’deki riski temsil eden kırmızılıklar tam kapanmadaki sıkı tedbirlerin ardından kademeli normalleşme ile birlikte büyük ölçüde azaldı. Kent haritasında kırmızılıklar adeta yok olurken haritada vaka olmayan alanlar ise çoğaldı. Tam kapanma döneminde büyük bir düşüş gözlenen kentte son birkaç haftadır düşüş durdu. Vaka sayıları da bu ölçüde oldukça azaldı. HES haritasında kentte neredeyse hiç kırmızılık gözlenmezken iki haftadır Bozcaada ve Eceabat ilçelerinde vaka görülmüyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan 5 ölçeğin yer aldığı HES yoğunluk haritasına göre Mavi renk düşük riskli bölgeyi temsil ederken, sırasıyla yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıya doğru risk artıyor. Mavi renk en düşük riskteki bölgeyi, kırmızı renk ise en yüksek riskli bölgeyi temsil ediyor. Kentte en çok vaka görülen zaman Nisan ayı olarak kaydedilmişti. Sağlık Bakanlığının paylaştığı verilere Nisan ayında Çanakkale Türkiye’de en fazla vaka görülen il olarak kaydedilmişti. Vaka sayısındaki artış sonunda kentte bir dizi önlem alınmıştı. Alınan tedbirler vaka sayısında düşüş sağladı. Tam kapanma kararının ardından ise vaka sayısındaki düşüş büyük ölçüde düştü. Tam kapanma ile birlikte kentliler daha evlerinde kalmaya başladı. Denetimler de sıklaşınca HES haritasında beklenen oldu. Tüm Türkiye’de vaka sayıları düşmeye başladı. Tedbirlerin etkisiyle birlikte Çanakkale’nin salgındaki yükü oldukça azaldı. İllere göre 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısını gösteren insidans haritasına göre Çanakkale'de vaka sayıları azaldı.  Son verilere göre Çanakkale vaka yoğunluğu 100 binde 40,07 oldu. Tedbirlerle beraber vakalar düştü. Son haftalarda vaka sayısındaki düşüş ise durma noktasına geldi.

Diğer yandan ise kent merkezi ile ilçelerdeki vaka yoğunluğu sıfırlanmaya başladı. Kentte pek çok noktada vaka görülmezken vaka olan yerlerde de yoğunluğun az olduğu mavi renk ile gösterildi.

İKİ İLÇEDE VAKA YOK
Vakalar büyük ölçüde düşerken bir süredir Bozcaada’da vaka görülmüyordu. Bozcaada’da vakaların sıfırlanması hem adada yaşayanları rahatlatırken hem de yaz sezonu yaklaşırken durum esnafı da sevindirdi. Bozcaada’nın ardından Eceabat ilçesinde de vakalar sıfıra inince kentte olumlu bir tablo çizildi. İl genelinde vaka yoğunluğu yükselen il görülmezken her geçen gün vakalarda azalma olması ile vatandaşlar rahat bir nefes alıyor. Çanakkale’de kent genelindeki kırmızı alanlar yerini yeşil ve az riski temsil eden mavi renkle kaplandı. Kırmızı alanlar ise küçülmeye başlamıştı. Kentin pek çok yerinde ise vaka kaydedilmediği görüldü. Tedbirlerin uygulanmaya başlamasıyla vakalarda düşüş hızı oldukça azaldı. Salgının başından beri en fazla vakaya sahip olan Biga ve merkez ilçedeki vakalar azaldı. Haritada Çanakkale ilinin geneli mavi renge büründü.

Haziran ayı genelgesinde alınan tedbirle vakalardaki yükselişin önünde duruluyor. Düşüş nedeniyle Çanakkale Devlet Hastanesinde açılan ek covid servisleri de kapandı. Vaka sayısına göre şu anda sadece 1 Covid yoğun bakım ve 1 covid servisi açık duruyor. Doktorlar açık olan covid servislerinin yoğunluğunun düşük olduğunu belirtiyor.

DENETİMLER HIZ KESMİYOR
Bu haftayla Çanakkale genelinde vaka sayısında artış yaşanan ilçe kaydedilmezken denetim ekiplerinin sıkı denetimleri kent genelinde devam ediyor. Zabıta ve polis ekipleri hem açık olan dükkanları denetlerken hem de sokakta yasaklara uymayan vatandaşları uyarmaya devam ediyor.

Mehmet Kuzey