Gündem

Çanakkale’de uygulanan aşı sayısı 497 bine ulaştı

Kentte aşılamanın yaygınlaşması için merkez ve bazı ilçelerde aşı çadırı uygulamaları da başlatılırken 541 bin nüfuslu Çanakkale’de aşılama 497 bine ulaştı. İskele meydanında kurulan aşı çadırı ile beraber aşılamanın daha hızlı ilerleyeceği bekleniyor.  


Kentte aşılamanın yaygınlaşması için merkez ve bazı ilçelerde aşı çadırı uygulamaları da başlatılırken 541 bin nüfuslu Çanakkale’de aşılama 497 bine ulaştı. İskele meydanında kurulan aşı çadırı ile beraber aşılamanın daha hızlı ilerleyeceği bekleniyor.
 
Koronaya karşı en büyük silah olarak gösterilen aşıyı hızlandırmak için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından İskele Meydanı’nda Covid-19 Aşı Uygulama Noktası kuruldu. Aşı uygulama noktasına vatandaşlar ilgi gösterdi.
Vali İlhami Aktaş, İskele Meydanında kurulan Covid-19 Aşı Uygulama Noktasını ziyaret etti. Vali İlhami Aktaş’ın Covid-19 Aşı Uygulama Noktası ziyaretlerine AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Vali Yardımcısı – İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, AK Parti İl Başkanı Naim Makas ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bekir Çelen eşlik etti.
Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk ve sağlık çalışanlarından bilgi aldı. Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk 3’ncü aşısını oldu.
Aşı Uygulama Noktası hakkında bilgi veren Çanakkale İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, “Halkımızın aşıya daha rahat ulaşa bilmesi için saha çalışmalarımızdan bir tanesidir. Hem vapuru kullanan hem de kordonu kullanan vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vere bilmek için yaptığımız bir hizmettir. Daha önce saha çalışmalarımızı yapan ekiplerimiz artık aşıyı uygulamak için sahaya çıktı. Evlere ve kurumlara gidip çalışmaları yapıyorduk. Bundan sonra da çadırda bu hizmeti vermeye devam edeceğiz. Haklımızın ilgisi güzel Covid virüsünden daha hızlı hareket etmek zorundayız. Maske ve mesafe den sonraki en büyük adımı aşı haklımızı aşı olmaya davet ediyorum. Vatandaşlarımızı randevu almasına gerek yok yeterli aşımız mevcut vatandaşlarımıza ulaşabilmek için bu çadırı kurduk. Bende burada aşı olmak istedim. Vatandaşımızın olduğu her yerde aşı yapmaya devam edeceğiz. Şu an öğlen 14.00 ile gece 22.00 ama yarından itibaren gece 24.00’a kadar buradayız. Tüm vatandaşları aşı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş 3’cü doz aşısını vuruldu    
Vatandaşlara örnek olmak için Çanakkale Valisi İlhami Aktaş 3’cü doz aşılarını vuruldu. Uygulama çadırında konuşan Vali Aktaş, “Aşı ile vatandaşımızın buluşmasını kolaylaştıracak bir adım attık. Sağlıkçı arkadaşlarımız çadırda aşı sırası gelmiş tüm vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere bulunuyorlar. Bu sıcakta büyük bir fedakarlık yapıyorlar. Vatandaşlarımızın da çadıra özel uygulama olan randevu almaya gerek kalmadan bizim gibi aşı sırası gelmiş vatandaşların yaptırabileceklerini beyan etmek istiyorum. Maske, mesafe uyarak sağlıklı mutlu günler diliyorum” dedi.
Sistemde aşı hakkı olan vatandaşlar saat 16:00 – 00:00 saatleri arasında İskele - Demokrasi Meydanında kurulan aşı çadırında aşılarını olabilecek.
 
HIZLA ARTIYOR
 
 
Koronavirüsle mücadelede uygulanan aşının sayısı her gün artıyor. Birçok kişi ve meslek grubu aşılanacaklar listesine eklenirken koronavirüsle mücadele kapsamında kentimizde aşının daha hızlı uygulanması için bazı ilçelerde randevusuz aşı uygulanmaya başladı. Kentte uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarı 497 bini aştı.
Sağlık Bakanlığı tüm korona virüse karşı mücadele sürecini şeffaf olarak gerçekleştirmeye özen gösteriyor. Sağlık Bakanlığı ilk olarak pandemi başında Hayat Eve Sığar (HES) Uygulamasını kullanıma sundu. HES Uygulaması ile vatandaşlar koronavirüs yoğunluğundan HES koduna kadar birçok bilgiye erişim imkanı sağlarken Bununla birlikte pandeminin başından beri günlük vaka, ölüm ve iyileşen sayıları gibi pek çok bilgi sağlık Bakanlığının web sitesinde paylaşılıyor. 25 Ocak 2021 tarihi itibarıyla ise aşı haritası erişime açıldı. 14 Ocak’ta Türkiye’de uygulanmaya başlanan korona virüs aşısı kapsamında 45 milyondan fazla doz aşı yapıldı. Sağlık Bakanlığı, illere göre yapılan aşı uygulamalarını gösteren "Türkiye Aşı Tablosu"nu açıkladı.
Buna göre, Türkiye'de bir doz aşı uygulanan kişi sayısı 35 milyon 518 bin 482’ye çıktı. İki doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 15 milyon 412 bin 676'ya ulaştı. Toplam uygulanan aşı sayısı 51 milyon 705 bin 524'e yükseldi.  Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan son Aşı haritası verilerine göre Çanakkale’de toplam 497 binden fazla doz aşı yapıldı. 
 AŞILAMA HIZLA İLERLİYOR
541 bin nüfusu olan Çanakkale’de son verilere göre toplam 497 bin 803 doz aşı yapıldı. Toplam 497 bin doz aşı yapılırken 321 bin 421 kişi ilk doz aşılarını oldu. 167 Bin 175 kişinin ise ikinci dozları da tamamlandı. 541 bin nüfuslu kentimizde aşılama devam ediyor. En kısa zamanda nüfusun yüzde 60’nın aşılanması planlanıyor.
3 DOZ AŞILAMA BAŞLADI
Virüsle mücadele kapsamında Türkiye'de yeni bir aşamaya geçildi. Bu kapsamda 50 yaş üstü kişiler ile sağlık çalışanları 3. doz aşılarını olabilecek. 'Hatırlatma aşısı' ikinci doz aşının yapılmasının üzerinden en az 3 ay geçenlere uygulanacak. Bu aşamada da aşı tercihi vatandaşa bırakılacak.
Türkiye aşılama takviminde hızla ilerliyor. Aşı programı, yeni yaş gruplarının da eklenmesiyle başarıyla devam ediyor. Aşı 18 ve üzerine açıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Gençlik salgına karşı harekete geçsin” çağrısında bulundu.
 Randevuların açılmasıyla Çanakkale’de 18 yaş üzeri gençler aşılarını oldu. Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda tamamlanacak. Belirlenen takvime göre, birinci aşamasının A grubunda sağlık kurumunda çalışanlar (kamu, özel, üniversite, vakıf gibi tıp fakültesi ve diş hekimliği fakültesi stajyer öğrencileri dahil) ile tüm eczane çalışanları (eczacı ve kalfalar dahil) bulunuyor. Birinci aşamanın B grubunda yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalan ve çalışanlar, C grubunda ise 65 yaş ve üstü bireyler yer alıyor. İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor.Bu sektörler şu şekilde sıralanıyor: Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, Özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, Cezaevleri, Eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), Gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb), Taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar. Bunların ardından ikinci aşamada 50-64 yaşlarındaki bireyler, üçüncü aşamada ise öncelikle kronik hastalığı olan kişilere aşı yapılacak. Bu kişilerden ilk olarak 40-49 yaşındakiler aşılanırken, bu grubu 30-39 yaş ve 18-29 yaş grubu takip etti. Üçüncü aşamada son olarak diğer gruplarda bulunan sırasıyla 40-49 yaş, 30-39 yaş ve 18-29 yaşlarında olanlara aşı uygulanmaya başladı. Dördüncü aşamada ise sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.
AŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Korona aşısının seyrinde ilerlemesi için aşılamada randevu sistemi uygulanıyor. Vatandaşlar, COVID-19 aşısına ilişkin durumunu e-Nabız hesabından veya 2023'e kısa mesaj göndererek öğrenebiliyor.  Aşı olacak grupta yer alan kişiler randevu işlemi için MHRS uygulamasında başvuru yaparak, randevu tarihi geldiğinde randevu aldığı sağlık kuruluşuna giderek aşı olabilecek. Aşıyı uygulayan sağlık personeli tarafından vatandaşın ikinci doz randevusunu da oluşturuluyor.  Oluşturulan ikinci doz randevusunun bilgileri de kısa mesajla iletilecek. Öte yandan vatandaşlar aşı uygulaması için, MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevularını değiştirilebiliyor. Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden https://www.mhrs.gov.tr/ veya 182’den randevu alınarak başvuru yapılabiliyor. MHRS Web’den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz. MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz. Korona virüs aşısı randevusu için, sisteme giriş yapıldıktan sonra “Hastane randevusu al” seçeneği üzerinden “Genel Arama” ardından “Covid-19 aşı” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor.


Damla Şener Okdaş - Arzu Baladur