Üniversite

Sosyal Bilimler Konferansının Açılışı Gerçekleştirildi

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen Uluslararası Çevrimiçi Sosyal Bilimler Konferansı’nın açılışı gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen Uluslararası Çevrimiçi Sosyal Bilimler Konferansı’nın açılışı gerçekleştirildi.
 
Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bünyamin Bacak,  Prof. Dr. Suat Uğur ve Konferans Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Yiğit’in yanı sıra çok sayıda ulusal ve uluslararası konuğun katıldığı ve Doç. Dr. Özgür Topkaya’nın moderatörlüğünü üstlendiği konferans, ÇOMÜ tanıtım filminin izlenmesiyle başladı. Çevirimiçi olarak gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, kongrenin yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek şunları aktardı: “Bugün ÇOMÜ ev sahipliğinde uluslararası düzeyde bir kongreye ev sahipliği yapıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz.  İnsanoğlu asırlarca tekdüze bir hayat yaşamış ancak 18. Yüzyıldan itibaren insanlık ve sosyal bilimler adına çığır açan sanayi devriminin gerçekleştirilmesiyle bu tekdüzelik sona ermiş diyebiliriz. Bugün sosyal bilimler kongreleri yapabiliyor olmamızın temelleri o günlerde atılıyor. Teknolojik gelişmelerin ortaya çıkması sosyal politikalar alanında pek çok çalışmayı ön plana çıkarıyor ve o günlerden bugüne kadar sosyal bilimler büyük anlam kazanıyor. Tek başına ekonomik ya da teknolojik gelişme bir anlam ifade etmez, bu alanda ortaya çıkabilecek sorunları çözebilmek için sosyal bilimlere ihtiyaç vardır. Günümüzde sosyal bilimlere dair çalışmalar artık mikro düzeyden çıkmış ve makro düzeye ulaşmıştır. Özellikle pandemi ile birlikte pek çok yeniliğe adapte oluyoruz. Bugün dünyanın pek çok farklı yerinden akademisyen bir araya gelip çevrimiçi olarak bilgilerimizi paylaşabiliyoruz.  İnsanın olduğu her yerde sosyal bilimlerden bahsedebiliriz. Sosyal bilimlerde insanı ön plana alan çok daha fazla çalışma görmemiz gerekiyor. Küresel pek çok soruna, insan odaklı çözümler sunmak biz bilim insanlarına ve üniversitelere düşmektedir. Bu anlamda bugünkü konferansta konuşulacak konuları çok önemsiyorum. İnsanlık adına katkı sunan tüm bilim insanlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.”
 
Biga İİBF Dekanı Prof. Dr. Ercan Sarıdoğan yaptığı açılış konuşmasında; “Temasını, “Dünyada Ekonomik Sosyal Teknolojik Ve Politik Gelişmeler ve Etkileri” belirlediğimiz konferansımızın temel amacı; bu sebeplerin sonuçlarıyla beraber bilimsel bir çerçevede analiz edilmesini, mevcut dinamiklerin daha sağlıklı anlaşılmasını, geleceğin daha sağlıklı öngörülmesi ve karar vericiler tarafından daha doğru stratejiler geliştirilmesine katkı sağlamasını bekliyoruz. Bu bağlamda bizleri kırmayarak burada bulunan herkese sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.
 
İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Şahin “ÇOMÜ İİBF mezunu biri olarak, akademik hayatımın temellerini attığım üniversiteme açılış konuşması yapmak için davet edilmiş olmanın gururunu yaşıyorum” diyerek Biga İİBF’de okuduğu ve araştırma görevlisi olarak çalıştığı döneme dair bir sunum gerçekleştirdi ve şunları aktardı:  “Akademik ve insani anlamdaki tüm değerleri edindiğim Prof. Dr. Sedat Murat hocamın ve mezunu olmaktan gurur duyduğum üniversiteme yıllar sonra bir konuşmacı olarak davetli olmanın mutluluğunu yaşıyorum” dedi. Prof. Dr. Şahin, konuşmasını İİBF öğrencilerinin mesleklerine başladıklarında karışılabileceklerine dair bilgilendirmelerde bulundu.
 
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Ludger Pries tarafından “Migration, Diversity And Citizenship”, Prof. Burak Saltoğlu tarafından “Ekonomi Ve Finansta Yapay Zeka Ve Makine Öğrenmesi”, Prof. Bülent Güloğlu tarafından “Robust Outer Product of Gradients Tests for Spatial Difference” ve  Asst. Prof. Dr. Shourjo Chakravorty tarafından “The Effect Of Regulatory Lag On A Firm’s Operating Costs” konularında sunumlar gerçekleştirildi. Konferans, iki gün boyunca zoom üzerinden çevirimiçi olarak devam edecek.