Yasakların kalkması, kafe ve restoranların açılmasıyla birlikte vatandaşlarda maske takmayı ihmal etmeye başladı. Artan sıcakların verdiği etki, aşılama oranın yükselmesi koronavirüs vakalarının aza inmesiyle birlikte vatandaşlar da rehavete kapıldı.
Çoğu vatandaş maskesini takmazken, bazı vatandaşlar ise aksesuar olarak koluna takarak gezmeye başladı. Pek çok vatandaş, maske takmayan vatandaşları eleştirdi. Aşılama sırasında 3’ncü olan Çanakkale yüzde 74 aşılama oranı ile ilk beşe girdi. Aşılama oranının yüzde 74 olmasıyla birlikte vatandaşlarda rehavete kapılıp maske mesafe kurallarını hiçe saydı. Emniyet güçleri de maske takmayan vatandaşlar da uyarmaya devam ediyor. Türkiye geneli maske takma zorunluluğu getirilmesinin ardından denetimler de arttırıldı. İşlek caddelerde polis ekipleri tarafından denetim yapılırken, takmayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi uyarınca 900 TL idari para cezası uygulanıyor. Para cezasının uygulanmasına rağmen bazı vatandaşlar maske takmamaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı 81 İl valiliğine gönderdiği genelgede tüm alanlarda kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar gibi yerlerde vatandaşlara maske takma zorunluluğu getirilmiş maske takmayanlara para cezası uygulanacağı belirtilmişti.
Kademeli normalleşme sürecinin üçüncü etabı olarak 1 Temmuz Perşembe günü yeni alınan kararlarla birlikte şehirlerarası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokağa çıkma ve şehirlerarası seyahat kısıtlaması kaldırıldı. Sinema salonları, 1 Temmuz Perşembe gününden itibaren faaliyet göstermeye başladı. Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kural ve esaslara uymak kaydıyla park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi alanlar kullanıma açıldı.
Damla Şener Okdaş