Gündem

Çocuk İşçiliğine Hayır

Çanakkale Aile ve Sosyal Politikaları İl Müdürlüğü çocuk işçiliğine karşı yürütülen küresel kampanyaya destek vermek amacıyla ‘Çocuk İşçiliğine Hayır’ yürüyüş etkinliği düzenledi.

Yürüyüş Golf Aile Çay Bahçesinden başlayarak Truva Atı Önünde son buldu.
Çanakkale Aile ve Sosyal Politikaları İl Müdürü Ersin Fırat 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü hakkında bilgiler verdi. Fırat “ Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), çocuk işçiliği ile mücadele için 1992 yılında “Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı’nı” başlatmış,12 Haziran 2002 yılında da Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nü ilan etmiştir. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğine karşı yürütülen küresel kampanyaya desteği artırmak amacıyla her yıl düzenlenmektedir” dedi.
 
Çanakkale Aile ve Sosyal Politikaları İl Müdürlüğü tarafından organize edilen 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü  yürüyüşü  Golf Aile Çay Bahçesinden başlayarak Truva Atı Önünde son buldu. Yürüyüşe Aile ve Sosyal Politikaları İl Müdürü Ersin Fırat’ın yanı sıra çocuklar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yürüyüşün ardından bir basın açıklaması yapan İl Müdürü Ersin Fırat 12 Haziran Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü hakkında bilgiler verdi. Fırat “ Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO), çocuk işçiliği ile mücadele için 1992 yılında “Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı’nı” başlatmış,12 Haziran 2002 yılında da Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nü ilan etmiştir. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, çocuk işçiliğine karşı yürütülen küresel kampanyaya desteği artırmak amacıyla her yıl düzenlenmektedir. Çocuk işçiliğine karşı farkındalık oluşturmak, çocukların çalıştırılmasına ilişkin mücadelelere dikkat çekmek, çocuk işçiliğine karşı toplumsal bilincin artırılması amacına yönelik etkinlikler düzenlenmektedir. Çocuk işçi; yasalar veya gelenekler açısından belirlenmiş bir yaşın altında çalışan çocukları ifade eder. Çocuk işçiliği, çocukların uygun olmayan koşullarda ve gelişimlerine zarar verebilecek bir tarzda çalışmaları sürecidir. Çocuk yaşta çalışmanın; çocuklar üzerinde fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğinden, psiko-sosyal sorunlara kadar birçok olumsuz etkisi vardır. Dahası çocukların iş kazalarında yaşamlarını yitirme riski bulunmaktadır. Ayrıca çocuk yaşta çalışmanın; bu çocukların eğitim başarısını doğrudan olarak olumsuz etkilemekte ve eğitim hayatlarını yarıda bırakmalarına etki etmektedir. Tüm bunları gözden geçirdiğimizde çocuklarımızın çocukluklarını doya doya yaşayabildikleri bir dünya dileğiyle çocuklarımıza hak ettikleri sosyal ve ekonomik ortamları yaratmayı diliyor ve çocuk işçiliğinin son bulmasını temenni ediyorum” dedi.
Kamuoyunun Dikkatini Çekmek İstiyoruz
Konuşmasının devamında çocuk işçiliğine karşı kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerin ve farkındalık yaratmak istediklerini söyleyen Fırat   ‘’Çocuk hakları ve çocuk işçiliği olgusu toplumların bilinçlendirilmesi gereken ciddi bir konudur. Elbette çocuklar bir mesleği genç yaşlarda öğrenebilir, yaz tatillerinde, meslek okullarında ya da boş vakitlerinde aile iş yerlerinde. Ama bu demek değildir ki çocukların sırtına bütün yükü yükleyip, ağır şartlarda çalıştıralım. Öncelikle toplum olarak bilinçlenip sonra da geleceğimizi oluşturacak neslin çocuklarına gerekli sevgiyi, ilgiyi, eğitimi vermenin önemini benimsetmeliyiz. Ülkemizde bu alanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren Merkezler vardır. 12 Haziran’da tüm dünya çocuklarıyla birlikte bizim çocuklarımızın da sokaklardan, tarlalardan, ağır ve tehlikeli işlerden kurtulmaları için, eğitim için, daha güzel bir dünyada çocukluklara yaraşır bir yaşam için kamuoyunun dikkatini çekmek istiyoruz. Çocuk işçiliğinin olmadığı bir Türkiye diliyoruz” dedi.