Gündem

Yurtların yüzde 90’nı doldu

Uzun bir aradan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 11 Ekim’de kapılarını öğrencilere açıyor.

Uzun bir aradan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 11 Ekim’de kapılarını öğrencilere açıyor. 50 bin civarında üniversite öğrencinin geleceği Çanakkale’de en çok barınma konusu konuşuluyor. Ev kiraları alıp başını gitti ve kiralık ev de yok denecek kadar az. Öğrencilerin barınma sorununu çözecek diğer alanlardan biri olan özel yurtların yüzde 90’nı da şimdiden dolmuş durumda.
 
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi 2021-2022 Öğretim yılına 11 Ekim’de başlıyor. Yılı geçirecek yer arayışına düşen öğrenciler arasında özel yurt fiyatları ve kontenjan sayısı merak konusu oldu. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi yeni öğretim yılına hazırlanırken, özel yurtların doluluk oranları ve fiyatları öğrencileri meraklandırıyor. KYK yurtlarının dolu olması sebebiyle birçok öğrenci özel yurtları tercih ediyor. Çanakkale’deki yurtların yıllık ortalama fiyatları 15-20bin TL civarındayken bu sayı odada kalan öğrenci sayısına göre değişiklik gösterebiliyor. Yurt doluluk oranları ise yüzde 90’ı bulmuş durumda.  Kredi Yurtlar ise yurtlarının kontenjan ve doluluk oranıyla ilgili bilgi vermekten kaçındı.
 
Çanakkale Özel Öğrenci Yurt ve Pansiyon İşletmecileri Derneği Başkanı Refik Ercan, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde 47659 öğrencisi olduğunu hatırlatarak, “ÇOMÜ bu yıl bize bu yıl kaç kişinin kayıt yaptırdığına dair net bir sayı vermedi. Kayıt yaptıran öğrencilerden bir kısmı KYK Yurtlarına, bir kısmı evlere, bir kısmı da özel yurtlara yerleşti. 47 bin 659 öğrenciden ortalama 10 bini  KYK yurtlarına, 12 bini özel yurtlara, 15 bini evlere yerleştiğini düşünürsek kalan 10 bin öğrenci nereye yerleştiği hakkında bir fikrimiz yok.  “ dedi.

ÖZEL YURTLARIN ÜÇTE BİRİ KAPANDI
Çanakkale’deki özel yurtların durumu ile ilgili de konuşan Ercan, şu bilgileri paylaştı; “KYK yurt sistemi bizim için çok yorucu olabiliyor. Normalde özel yurt yönetmeliğinde 15 Eylül’den sonra ayrılan öğrenciler tüm fiyatın yüzde 30’unu ödemek zorunda. Bir öğrenci KYK yurdu çıktığında ayrılmak istiyor. O paranın yüzde 30’unu alsak biz vicdan yapıyoruz, almasak bu sefer odalar sene sonuna kadar boş kalabiliyor.  Pandemi döneminde Çanakkale’deki özel yurtların üçte biri kapanmış durumda. Koronavirüs bizi de çok etkiledi ama okulların açılmasıyla birlikte durum düzelmeye başladı. Çanakkale’deki özel yurtlar Türkiye genelindeki yurtlara göre çok kaliteli. Büyük şehirlerdeki özel yurtlar bizim 2 katımız kadar para isteyebiliyor.” dedi.

Hülya Öz