Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve turizm sektör temsilcilerinden oluşan heyet, Çanakkale Assos Liman bölgesinde devam eden iyileştirme çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.
Assos Antik Liman’da gerçekleştirilen ziyarette, Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Akın Yalman, Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, Meclis Üyeleri Ahmet Çelik ve Armağan Aydeğer, Konaklama Sektörü Meslek Komite Başkan Yardımcısı Erdal Çakır ve Assos Behram Otel Yetkilisi Mustafa Tokoğlu hazır bulundu. Heyet, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan’dan yürütülen kaya ıslahı çalışmaları hakkında sahada bilgi aldı.
“ANTİK LİMANDA BULUNAN OTELLERE VE KARAYOLUNA DÜŞEN KAYALAR, HAYATİ RİSK OLUŞTURUYORDU”
Assos Antik Liman’a yapılan ziyaretle ilgili bilgi veren Başkan Selçuk Semizoğlu; “Çanakkale'nin Ayvacık ilçesindeki Assos Antik Kenti yakınında, antik liman bölgesinde devam eden kaya ıslahı çalışmalarını, kazı başkanlığında görevli bilim insanlarıyla beraber ziyaret ederek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunduk. İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünce 2016'da kayalıkların insan hayatı ve limandaki tarihi binalar için risk oluşturduğunun tespit edilmesi üzerine, tehlikenin bertaraf edilmesine yönelik Mart 2021 ayında başlatılan çalışmalar hakkında Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan’dan bilgi aldık. Alandaki tüm çalışmaların, Assos kazısında görev yapan arkeologların denetiminde ve bilimsel çalışmalarla yürütüldüğünü gördük.
“KAYA ISLAHI ÇALIŞMALARI, SADECE ANTİK LİMAN ALANINDA YÜRÜTÜLÜYOR”
Kaya ıslahı projesinin sınırları, Assos Antik Kenti’nin güneyindeki surların dışında kalan kayalık ve sarp bölgeleri kapsamaktadır. Bizler, turizm destinasyonları içinde uluslararası tanınırlığı olan “Assos” markamızı daha fazla tanıtmak ve akılda kalıcılığını artırmak için çalışırken, yapılan doğa katliamı haberleri sadece Assos’a değil, tüm Çanakkale turizmine de sekte vuruyor. Pandemide en çok zarar gören sektörlerin başında gelen turizm ve hizmet sektörümüz şimdi de, Assos için çıkan haberlerle uğraşmak zorunda kalıyor ve atfedildiği gibi bir olumsuzluğun olmadığını anlatmaya çalışıyorlar. Turizmcilerimiz bir sonraki sezonun tanıtımı için çalışıp enerjilerini harcayacaklarına, maalesef, ıslah çalışmalarıyla ilgili gerçekleri ortaya koymak için çabalıyorlar. Çanakkale’mizin adını olumsuzluklarla gündeme getirmenin, ilimizin marka değerine ve ekonomisine fayda sağladığını düşünmüyorum. Bu konuda herkesi daha hassas davranmaya davet ediyorum. Yapılan açıklamaların çok yönlü düşünülmesi ve yıkıcı olmaması gerekir. Islah çalışmalarında emeği geçen herkese şükranlarımızı bildiririz.” ifadelerine yer verdi.
“KAYA ISLAH ÇALIŞMALARI TAMAMLANINCA PEYZAJ ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAĞINI BİLİYORUZ.”
Assos Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Kaya ıslahı çalışmaları sırasında antik kalıntıların hiçbir şekilde zarar görmemesine özen gösterilmiş ve gerektiğinde şev sınırlarının daha geriye çekilmesi sağlanmış, iniş yolu genişletilmiştir. Herkes gibi bizler de sadece kültür varlıklarının değil, doğal yapının da korunmasını yürekten arzu etmekteyiz. Ancak limandaki tescilli Osmanlı dönemi binaların zarar görmemesi, ölümlerin olmaması ve limandaki yaşamın güven içerisinde sürdürülmesi için bu işlemin zorunlu olduğu, ilgili kurumların raporlarında vurgulanmıştır. Alandaki kaya ıslah çalışmasının tamamlanmasının ardından, şevlerdeki peyzaj çalışmalarına başlanacağını biliyoruz.” dedi.