Emlak

Kiralık da satılık da ev kalmadı!

Üniversite öğrencilerinin gelmesi ile beraber Çanakkale’de emlak piyasası çok hareketlendi. Döviz kurundan dolayı maliyetlerin artması nedeniyle yeni ev yapılmazken, mevcut evler de ihtiyaca cevap verecek durumda gözükmüyor.

Üniversite öğrencilerinin gelmesi ile beraber Çanakkale’de emlak piyasası çok hareketlendi. Döviz kurundan dolayı maliyetlerin artması nedeniyle yeni ev yapılmazken, mevcut evler de ihtiyaca cevap verecek durumda gözükmüyor. Öğrencilerin gelmesi ile beraber kentte ne satılık ne de kiralık ev kaldı. Piyasadaki daralma sonucu ev fiyatları ve dolaylı olarak kira fiyatları da uçtu.
 
Döviz kurlarının ciddi yükselişlere girmesi ile artan girdi maliyetleri inşaat sektörünü ciddi bir darboğaza sokarken,  satılık ev bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Emlak ofisleri, vatandaşların hem kiralık hem de satılık ev talebine yanıt vermekte zorlanıyor. Yeni konutlar yapılamayınca da mevcut kiralık evlerde yüzde yüze varan kira artışları yaşanıyor.
Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 750-1000 TL arasında kiralanan 1+1 evlere bu yıl bin 750 TL ile 3 bin 500 TL arasında kira bedeli isteniyor. Bu artışta konut piyasasında yaşanan daralmanın yanı sıra, pandemi kısıtlamaları boyunca uzaktan eğitim alan öğrencilerin yüz yüze eğitime başlamasının da büyük etkisi var.
Tüketicilerin, yüksek konut faizleri ve piyasalardaki dalgalanma ve güvensiz ortamdan dolayı yatırımlık ev satın almaktan uzak durması da arz talep dengesini bozdu. Öte yandan yeni bir ev almak isteyen kişi de sıfır konut bulmakta zorlanıyor. Tüm bu nedenlerle kiralık arzında yarı yarıya daralma oldu.
ÖĞRENCİNİN KALACAK YER SORUNU KÂBUSA DÖNÜŞTÜ
Son dönemde daire kira bedellerinde yaşanan artışlar, üniversite öğrencilerinin okula dönmesiyle krize dönüştü. Yaz başından itibaren Türkiye genelinde kiralık daire bulmak zorlaşırken. Çanakkale de kiralar geçen yıla göre yüzde yüze varan oranlarda arttı. Yeni eğitim yılında yüz yüze eğitime karar verilmesiyle üniversite öğrencilerinin yeniden ev aramaya başlaması, kiralık dairelere yapılan zamları daha da artırdı.
Pandemi kısıtlamaları nedeniyle yaklaşık iki yıldır evleri boş kalan ya da düşük fiyata kiralayan ev sahipleri, yeni konutların yapılmaması ve öğrencilerin okula dönüşünü fırsata çevirdi. Yurt fiyatlarının da çok yüksek olması öğrencileri de aileleri de zor durumda bırakırken, birçok öğrenci yüksek kira bedelini kabul etse dahi bu defa da kiralık ev bulmak da zorluk çekti.
YENİ KONUT ÜRETİLMİYOR
Pandemi döneminde kamu bankalarının başlattığı konut kredi kampanyaları, mevcut stokları ciddi şekilde eritti. Pandeminin etkisiyle inşaat sektöründe yaşanan yavaşlamanın üstünde inşaat girdi maliyetlerinin de yükselmesi eklenince yeni konut üretimi durma noktasına geldi. Yüksek konut faizleri ve piyasalardaki dalgalanmaya rağmen yeni konut almak isteyen tüketiciler taleplerine karşılık bulamadı.
PANDEMİ YAŞAM ALIŞKANLIKLARINI DA DEĞİŞTİRDİ
Pandemi birçok alanda kentlerde yaşam alışkanlarınn değişmesine neden oldu.  Kalabalıklardan uzak kontrollü birliktelik ve sadeleşen hayat arzusu, doğa ile daha barışık yaşama isteği , özellikle uzaktan çalışma olanağı olan vatandaşlar ile emeklileri küçük kentlere getirdi.  Çanakkale de bu göç akınından nasibini alan illerden oldu. Konut piyasası,  mevcut nüfus, öğrenciler ve bu göç akınını karşılamaya yetemedi.
 
Nazif Cemhan Şen