Son yıllarda birçok kişi hayvansal ürünleri tüketmeme kararı aldı. Daha çok hayvan haklarını korumak adına bu karar alınıyor. Hayvansal ürünler ve bu ürünlerden yapılan yemekleri tüketilmemesine veganlık deniliyor. Bu konuda talep olunca ÇOMÜ’de bir karar alarak üniversite yemekhanesinin menüsüne vegan menü de eklendi.
Hayvansal ürün tüketmek istemeyen öğrenci ve personel için üretilecek yemekler sınırlı sayıda yapılacak. Bu yemekler ÖSEM Öğrenci Yemekhanesi'nde sunulacaktır.
VEGANLIK NE DEMEK?
Veganlık ya da Veganizm, bazı nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddetme anlamına geliyor. Bazen "sıkı vejetaryenlik" diye de adlandırılıyor. Vegan kişiler, hayvan kullanımı yoluyla elde edilen gıdaları, giyecekleri ve diğer tüm yan ürünleri kullanmayı reddediyor.
Wikipedia’da yer alan bilgilere göre; Vegan kelimesi, ilk olarak 1944 yılında The Vegan Society'nin kurucularından da olan Donald Watson tarafından ortaya atıldı. Donald Watson veganlığı şu şekilde tanımlıyordu: “Veganlık hayvanlar alemine dair sömürü ve zulmün tüm biçimlerini dışlamanın ve yaşamı gözetmenin yoludur. Et, balık, kümes hayvanı, yumurta, bal, hayvansal süt ve türevlerini dışlayıp bitkiler aleminin ürünleriyle yaşamayı ve tamamen ya da kısmen hayvanlardan üretilen tüm ticari malların alternatiflerini kullanmak şeklinde pratiğe dökülür. Vegan kelimesinin Türkçede tespit edildiği ilk kaynak 1990 yılında Milliyet gazetesinin bir haberinde yer alıyor.
Vegan kelimesi daha sonra 1979 yılında The Vegan Society tarafından şu şekilde tanımlandı:
“hayvanların gıda, giyim ya da başka amaçlarla maruz kaldıkları sömürü ve zulmün her türlüsünden -uygulanabilir olan en mümkün mertebede- kaçınan ve buna ek olarak insanların, hayvanların ve çevrenin yararına, hayvan kullanımı içermeyen alternatiflerin geliştirilmesini ve kullanımını destekleyen felsefe ve yaşam biçimidir. Beslenme söz konusu olduğunda, hayvanlardan tamamen veya kısmi olarak elde edilen ürünlerin reddedilmesini ifade eder.”
Arzu Baladur