Boğaz Medya sosyal medya hesaplarında tamamı paylaşılan videoda, hindi pişirmenin püf noktaları ve İç Pilavlı Yılbaşı Hindisi’nin tarifi de yer alıyor.
Çanakkale Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Osman Demirci, Yılbaşı sofralarının vazgeçilmezi İç Pilavlı Yılbaşı Hindisini Boğaz TV’de sizler için pişirdi.
Hindi pişirmenin püf noktaları ve İç Pilavlı Yılbaşı Hindisi’nin tarifinin de yer aldığı videonun tamamını Boğaz Medya sosyal medya hesaplarından izleyebilirsiniz.
Aşçı Osman Demirci’nin Tarifi Şöyle;
İÇ PİLAVLI YILBAŞI HİNDİSİ
Eski yılı uğurlayıp yeni yıla merhaba diyeceğimiz yılbaşı sofralarının vazgeçilmesi İç Pilavlı Yılbaşı Hindisi için bir tarif hazırladık. Kestaneli hindi ciğerli iç pilavı ile yılbaşı sofranıza lezzet katacak olan bu tarifi sağlıklı, mutlu ve huzurlu yeni yıl dileklerimiz ile sizler ile paylaşıyoruz. İyi seneler…
GEREKLİ MAZLZEMELER
Hindi (4-8 KG)
1 kg Pirinç
1 Adet Soğan
250 Gr Soyulmuş Kestane
150 Gr Soyulmuş Yer Fıstığı
200 Gr Hindi Ciğeri
50 Gr Biber Salçası
50 Gr Domates Salçası
30 Gr Tuz
30 Gr Tarçın
30 Gr Karabiber
30 Gr Kırmızı Pul Biber
300 Gr Ayçiçek Yağı
SÜSLEME İÇİN
Çeri domates
Yeşil biber
İÇ PİLAVLI YILBAŞI HİNDİSİ’NİN HAZIRLANIŞ
İlk olarak hindimizi büyük bir tencereye koyarak üzerine hindinin yarısını geçecek şekilde su koyarak kaynatalım. Hindimiz yaklaşık olarak 1 Saat 45 Dakika kaynatacağız. Hindimizin piştiğinden emin olmak için bir çatalımızın hindi etine batıralım. Çatalımızın hindiye rahat batması hindimizin piştiği anlamına gelir. Hindimiz haşlanırken Hindimizin içini dolduracağımız iç pilavımızı hazırlayacağız. Hindimizin haşlanma işlemi tamamlandıktan sonra hindimizi büyük bir tepsiye alalım. Hindimizi kaynattığımız tenceredeki suyumuzu dökmeyeceğiz. Hindi suyumuzu iç pilav yapımında kullanacağız. tepsimize aldığımız hindimizin solama işlemini yapmak üzere bir kaba 100 Gr Ayçiçek yağı, 50 Gram Domates Salçası, 50 Gram Biber Salcası, biraz tuz karabiber ve kırmızı pul biber ilave ederek karıştıralım. Daha sonra bu karışımı hindimizin dış kısmına yavaş yavaş mesaj yapar gibi sürerek yayalım. Bu işlem sonunda artık haşlanmış hindimizin içini hazırladığımız iş pilav ile dolduracağız. İç pilavımızın hazırla hale gelmesinin ardından fırınlama öncesinde kestaneli çiğerli iç pilavımızı uzun bir servis kaşığının yardımı ile hindimizin içine dolduracağız. Bu işlemin ardından artık iç pilavlı hindimiz fırına atmaya hazır hale gelecek. Hindimizi daha önceden 200 derece sıcaklığına gelen fırınımıza atacağız. Hindimizin daha önceden haşlandığını da göz önünde bulundurarak sık sık gözlemleyerek hindimizin üst kısmının iyi bir şekilde kızardığından emin olana kadar fırında pişirmeye devam ediyoruz. Hindimizin dış kısmının nar gibi kızardığından emin olduktan sonda hindimizin fırından çıkartarak hindinin bulunduğu tepsinin içerisine hindimizi doldurduktan sonra kalan iç pilavımızı da hindimizi çevreleyecek şekilde tepsiye koyuyoruz. İç pilavlı hindi tarifinde en son çeri domates ve yeşil biberler ile süsleyerek yılbaşı soframıza servis ediyoruz. Afiyet Olsun…
HİNDİ İÇ PİLAVI HAZIRLANIŞI
Ocağa koyduğumuz tenceremizin içine önce 200 Gr Ayçiçek yağını koyacağız. Yağın kızmasının ardından soğanı küp küp doğrayarak tencereye atarak kavuralım. Daha sonra doğradığımız Hindi ciğerini tenceremize ilave edelim ve kavuralım. İç pilav hazırladığımız tenceremize en son bir kapta yıkayarak ıslattığımız pirincimizi ilave ederek kavurmaya devam edelim. İç pilav hazırladığımız tenceremize en son soyulmuş Kestanemizi, soyulmuş Yer Fıstığımızı, Tuz, Karabiber, Tarçın ilave ederek kavurmaya devam edelim. Bir süre daha kavurduktan sonra hindiyi haşladığımız tencerenizdeki hindi suyundan yaklaşık 1,5 litre kadar ilave ederek pişmeye bırakalım. Hiç pilavımız hindimizin içinde fırında da pişeceğini de unutmayalım. İç pilavımıza hindimizin kaynadığı suyu da ilave ettikten sonda suyumuzun çekmesini bekliyoruz. İç pilavımız suyunu çektikten sonra hindimizin doldurma işlemini yapacağız.
YILBAŞI HİNDİSİ GELENEĞİ NERDEN GELİYOR
Esası Amerikalıların şükran gününde yenilmesidir. Sonradan Avrupa'da "noel"e sirayet etmiş ve bizlere kadar ulaşmıştır. Kısa bir araştırma ile öğrendiğim bence doğru olan hikayesi ise şu şekildedir: "1620'lerde Avrupa'dan yerleşim için ilk kez gemiyle ABD'ye gelen insanlara Kızılderililer yardım ederler. Onlara hindi avlamasını ve mısır ekmesini öğretirler. Kızılderililer'in yardımı ile yeni hayatlarına başlayan İngilizler hayatlarını düzene sokup bu topraklarda yaşamayı öğrendikten sonra ilk geldikleri gün kendilerine yardımcı olan Kızılderililer'e şükranlarını sunmak için hindi pişirerek büyük bir ziyafet verirler. O günden sonra her hasat sonrasında hindi yeme geleneği sürer. Ama ilk olarak 1863 yılında Amerika'nın o dönemdeki Başkanı Abraham Lincoln Şükran Günü'nün ulusal bir bayram olmasını meclise önerir. Resmi olarak bu öneri bazı sebeplerden dolayı meclise taşınmaz ama Amerika'nın çoğu bölgesinde bu gelenek sürdürülür. Lincoln döneminde ele alınamayan bu öneri 78 yıl sonra yani 1841 yılında o dönemin Amerikan başkanı Franklin Roosvelt tarafından tekrar meclise taşınarak karara bağlanır ve bu tarihten itibaren her yılın Kasım ayının son Perşembesi 'Şükran Günü' olarak ulusal Bayram ilan edilir. Kızılderililerle aralarındaki bir yas günü olarak anılması için belirlenmiş olan bugün günümüzde artık bir kutlama halini almış, bayram gibi olmuştur. Amerika'da şükran gününde 5 gün tatil ilan edilir, insanlar evlerinde büyük hazırlıklar yapar giyinir süslenir ve 5-6 saat boyunca patateslerle süslenmiş hindilerini kısık ateşte kızartıp komşularını dostlarını akrabalarını misafirliğe çağırır. Hindinin Amerika‘dan Avrupa’ya, oradan da bize geldiği biliniyor. 17'nci yüzyılın ortasına kadar Avrupa’da hindi yemek adeti fazla yaygınlaşmaz.Hindinin yanında, kestane servisi yapmak, tam bir Amerikan Geleneği, “Şükran Günü”nde yenilen hindi, içine mısır ekmeği doldurulup kızartılır ve yanında kestane, portakal ile “cranberry” denilelen bataklık yerlerde yetişen kızılcığa benzer bir meyvenin sosuyla servis yapılır."(Marketlerde satılan fırında tavuk kızartma sosunun esası budur).
Mine Yel