Aslan, kitabın en önemli konu başlıklarından birinin, Troya Antik Kenti'nde 1988-2005 yılları arasında kazı başkanlığı yapan Alman arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann'ın, 'Troya bir Anadolu kentidir' tezi olduğunu belirtti.
Afrika ve Yakın Doğuda sürdürdüğü arkeoloji çalışmalarının ardından 1970’te Türkiye’de kazılarını sürdürme kararı alan ve birçok tarihi kalıntıyı gün yüzüne çıkan Osman Korfmann’ın 1986’da Troya Kazılarını yönetmeye Başlaması ile kazı ekibine giren Prof. Dr. Rüstem Aslan, o günden bu yana, Troya ile ilgili pek çok çalışma gerçekleştirdi. Kazı Başkanlığını da yürüten Rüstem Arslan, Homeros’un Troyasını tüm yönü ile ele aldığı bir kitaba daha imza attı.
Kitabın lansmanına Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Çanakkale Baro Başkanı avukat Soner Aydın, Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, Homeros Araştırmaları Enstitüsü kurucusu Yalçın Balcı Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Nilgün Cura Gökser, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Ümit Cihan Müşterioğlu, Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hafize Akıncı ve çok sayıda davetli katıldı.
“TROYA İLE İLGİLİ YAPILAN TÜM ÇALIŞMALARINA KİTABINDA YER VERDİ”
Troya’yı hem ülkede hem de dünyada tanıtmak için pek çok eser üreten, konferanslar, söyleşiler gerçekleştiren ‘Son Troyalı’ lakaplı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Troya’ nın izini süren seyyahlar başta olmak üzere Troya ile ilgili yapılan tüm çalışmalarına kitabında yer verdi.
TROYA’NIN HER DETAYININ YER ALDI
Yabancılara da hitap eden ve Troya’nın her detayının yer aldığı eserini düzenlenen programla tanıttı. yazımında daha önce araştırmacıların kolaylıkla erişemeyeceği çok sayıda birincil kaynak materyalden yararlanılan, öğretim üyesinden, lise öğrencisine kadar herkes tarafından kolaylıkla okunabilecek bir referans kitabı olacak şekilde yazılan, antik Troya'dan günümüze kadar kent ve bölge hakkında yazılanlar, çizilenler, gözlemlenenler ve algılanan önemli belgelerin doğru ve eksiksiz bir biçimde anlatıldığı ‘Homeros’un Coğrafyasına Seyahat: Troya’ kitabının tanıtımına da yoğun ilgi vardı.
“TROYA BİR ANADOLU'DUR”
Yapılan açılış konuşmasının ardından, Homeros’un destanlarında bahsettiği Troya kentini bulmak ve araştırmak için yola çıkan seyyahların izlenimlerinin, doğru ve eksiksiz bir biçimde anlatıldığı ‘Homeros’un Coğrafyasına Seyahat: Troya’ kitabını yazarı Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan tarafından bir konuşma gerçekleştirildi. Uluslararası birçok kütüphane, arşiv ve seyyahların gözlemlerini tek tek incelediğini belirten Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, “Yaklaşık 4 yıllık bir çalışma sonrasında bitirdiğimiz Çanakkale bölgesindeki Troya ile ilgili bu kitabı özellikle İngilizce olarak hazırladık. Daha sonraki süreçte Türkçesini de yayınlayacağız. Bunun amacı; Çanakkale'nin Troya'nın ve Troya Müzesi'nin uluslararası alanda bilinilirliğini arttırma istemiyle yapılmıştır. Bu kitabın içeriğinde son bin yılda Çanakkale Boğazı'ndan geçen, Troya'yı ziyaret eden, araştıran gezginlerin izlenimleri yer alıyor. Aynı zamanda burada kazı yapmış arkeologların yaptığı sonuçları da buluşturduk. Bunların arasında özellikle 1988'den ölümü 2005'e kadar Troya'da kazı yapan Manfred Korfmann hocanın, ‘Troya bir Anadolu'dur' sözünü üst başlık olarak vurguladık. Kitabın özü bu diyebiliriz” dedi.
Yapılan açılış konuşmasının ardından Troya Kazıları Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, kitabının tanıtımını gerçekleştirdi. Tanıtım Lansmanına katılan misafirlere kitap ile ilgili bilgi verdi.
Arzu Baladur