Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Mart 2022 konut değerleme istatistikleri doğrultusunda yaptığı çalışma ile Türkiye’nin en değerli 10 ilçesini belirledi. En değerli ilk üç ilçe Beşiktaş, Sarıyer, Çeşme olurken, Türkiye’nin en değerli ilçeleri listesinde İstanbul’dan 6, İzmir, Muğla, Antalya ve Çanakkale’den Bozcaada yer aldı.
Endeksa’nın Mart sonu konut verilerine göre Beşiktaş ortalama 47 bin 081 TL metrekare fiyatıyla ilk sırada yer aldı. Beşiktaş’ı 44 bin 219 TL ortalama metrekare fiyatı ile Sarıyer, 33 bin 449 TL metrekare fiyatıyla Çeşme takip etti. Geçen yılın aynı dönemine göre Beşiktaş’ta %175, Sarıyer’de %168, Çeşme’de %134 artış gerçekleşti.
Verileri değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, listede İstanbul’daki ilçelerin ağırlıkta olduğunu belirterek, “Yazlıkların yoğun olarak yer aldığı sahil kentleri de dikkat çekiyor. 33 bin 449 TL ortalama metrekare fiyatıyla İzmir’den Çeşme, 26 bin 381 TL ile Çanakkale’den Bozcaada, 30 bin 356 TL ile Muğla’dan Bodrum ve 25 bin 445 TL ortalama metrekare fiyatıyla Antalya’dan Kaş ilk 10 içerisinde yer alan sahil kentleri oldu” şeklinde konuştu.
KÖYÜ OLMAYAN TEK İLÇE
Çanakkale’nin iki ada ilçesinden birisi olan Bozcaada, boğazın Ege ağzının 18 deniz mili güneyinde Geyikli yük iskelesine 5 deniz mili uzaklıkta, köyü olmayan tek ilçesi. Bozcaada, yaklaşık 42 kilometre karelik yüz ölçümüne sahip. En yüksek yeri 192 metrelik Göztepe.
Akdeniz iklimini andırmakla beraber, boğazın tam çıkışında bulunması nedeniyle kuzey rüzgârlarını fazlaca alıyor. Bozcaada’da yazlar serin ve kurak, kışlar ılık ve az yağışlı olarak geçer. Adanın tamamına yakını şaraplık üzüm bağları ile kaplı. Adanın 12 burnu, bu burunlar arasında da eşsiz güzellikte 11 koyu yer alıyor.
Son yıllarda filmlere konu olması, yazar ve sanatçıların Bozcaada’yı tercih etmeleriyle, turizm konusunda gözde bir ada haline geldi. Adaya Geyikli’deki Odunluk İskelesi’nden feribotla ulaşılıyor. Ayrıca yaz aylarında Çanakkale’den bazı günlerde deniz otobüsü seferleri de yapılıyor.
Feribotla yaklaşırken kalesi ve limanıyla çok etkileyici bir görüntü sunan adada bir Türk, bir de Rum mahallesi var. Osmanlı döneminde ada bir sürgün yeri olarak da kullanılmış. Bozcaada’nın ünü sınırlarını aşan değerlerinin başında Çavuş Üzümü, bağları, bağ evleri ve şarapları geliyor. Antik dönem Tenedos sikkelerinde de görülen üzüm salkımı bağcılığın adada çok eskilere dayandığının işaretidir. Üzüm bağları ada yüzölçümünün 1/3’ünü kaplıyor. Bu bağlardan elde edilen şaraplık üzümler adadaki şarap fabrikalarında değere dönüşüyor.
YAZIN DOLUP TAŞIYOR
İlçe yazın çok sayıda yerli ve yabancı turist alıyor. Kışın sadece adada yaşayan çok az insan bulunurken, yazın nüfusu kat kat artıyor. Sesizliği, güzel plajları, temiz havası ve tarihi ile ilçe adeta tatil cenneti gibi. Pandemi dönemde az turist gelirken, iki yıl aradan sonra da bu yıl sezonu erken açıyor. Havaların yavaş yavaş ısınması ile Bozcaada’ya gelen turist sayısında da artış olacak. Bu yıl adanın en fazla etkileneceği faktör ise ekonomik kriz ve akaryakıt fiyatlarındaki yükseliş olacak. Ülke genelindeki tüm tatil yerleri olduğu gibi Bozcaada’da etkileneceği görülüyor.
Bünyamin Nami Tonka