Gündem

BÖLÜM BİRİNCİSİ OLACAKTI, MEZUN OLAMADI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik Öğretmenliği bölümünde eğitimlerini tamamlayan ve not ortalamasına göre, sınıflarındaki en yüksek ortalamaya sahip iki öğrenci mezun olamadı.

Tüm derslerden geçmelerine rağmen sistemsel hatalar nedeniyle mezun olamadıklarını öne süren öğrenciler, sistemin düzeltilmesini istedi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Öğretmenliği Bölümüne 2014 yılında Trakya Üniversitesi'nden yatay geçişle gelen Berk Can Malkoç (23) tüm derslerini verdi. Kendi hesabına göre mezun olması gerektiğini düşünerek ilişik kesmek için öğrenci işlerine giden Malkoç, mezun olamadığını öğrenince şok yaşadı. Eksik kredisi olduğunu, bunun da yatay geçişle geldiği okulla ÇOMÜ arasındaki bir uyuşmazlıktan kaynaklandığını öğrenen Malkoç, mağduriyetinin giderilmesi için dilekçe verdi.
2012 yılında Trakya Üniversitesi'ne kaydolduğunu söyleyen Malkoç, “Burada 2 yıl okuduktan sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine geldim. Tabi burada bazı işlemler var. İşlemler yapılırken, Trakya üniversitesinden bir ders, müfredattan kaldırılmış. Normalde bu nasıl yapılıyor bilmiyorum. YÖK Müfredatında olan bir ders kaldırılmış ve bu dersin kredileri başka derslere aktarılmış. Bundan kaynaklı olarak da ben buraya geldiğimde, benim transkriptimde bu ders eksik olarak gözükmüş. Ve üzerime atanması için bu dersin kararı çıkmış. Fakat daha sonrasında ne bana ne benim danışman hocama hiçbir şekilde bu dersi almam gerektiğine dair belge yada uyarı yapılmadı. Ben yatay geçiş yaptım. Onaylandığı için bir sıkıntı olmadığını düşündüm. Hatta öğrenci işlerine gidip sormuştum birkaç kere ‘Benim yatay geçişimle alakalı bir sıkıntı var mı?’ diye. ‘Yok’ demişlerdi. Bu dönem son dönemimiz. Mezun olacağımı düşünerek ilişki kesmek için gittiğimde öğrenci işlerine, transkriptimde bir sıkıntı olduğu söylendi. Daha sonra bakıldığında Tük Eğitim Tarihi diye bir dersin hiç alınmadığını ve bunun alınması gerektiğini, bundan kaynaklı olarak da 2014 yılında ÇOMÜ’nün geçtiği AKTS sistemine dayanarak kredimin eksik kaldığını, bu nedenle de mezun olamayacağım söylendi. Yani bu dersi tekrar almam gerektiği söylendi. Burada şöyle bir ihmal var. Bu dersi, ilk başta karar alındıktan sonra benim üzerime ataması gerekenler, işlerini iyi yapamamışlar. Çünkü karar burada var. Bahar döneminde olması gereken dersi güz dönemine atamışlar. Elimdeki kağıtlarda bu da gözüküyor. Benim bir arkadaşımın daha aynı şey başına geldi. Ben bu ortalamayla, bu resmi değil ama şu anki ortalamamla bölüm birinci olacaktım. Benimle aynı şey başına gelen arkadaşım da bölüm ikincisi olacaktı. Şu an ikimizin de, bu konularda sıkıntı çıktığını için bırakın bölüm birincisini mezun bile olamadık” dedi.
Yaz okuluna kayıt yaptırarak eksik kalan dersi alacağını söyleyen Malkoç, “Bunun telafisi, ya dersi döneminde tekrardan almak ya da yaz okulu. Benim şansım yaz okulu açılıyor. Bu dersi burada alabileceğim. Normalde yüksek lisansa başvuracaktım. Gazi Üniversitesinde yüksek lisans sınavına başvurmam gerekiyordu. Fakat aynı dönemde hem yaz okulunun başvuruları ve kaydı olduğu için şu anda Çanakkale’de kalmam gerekiyor. Bundan kaynaklı olarak bu sene mezun olsam bile yüksek lisansa girişim bir yıl ertelenmiş oldu” dedi.
Aynı bölümde okuyan ve benzer bir durumla karşılaştığı için mezun olamayan Murat İbrahim Çavuşoğlu (22), “Ben de arkadaşımla aynı durumdan mustaribim. Yüksek bir ortalamayla mezun olacağımı düşünüyordum. Öğrenci işlerine gittiğimde bir dersim kaldığı söylendi. Aslında sorun şuradan kaynaklanıyor; Müfredat değişikliğinden. Balıkesir’de bu ders ikinci sınıfta verilmesi gerekiyorken dördüncü sınıfta veriliyor. Burada ise ikinci sınıfta verilmiş. Ben üçüncü sınıfta yatay geçiş yaptığım için bu dersi görmemiş oldum. Tabi bu dersin sisteme girilmesi ve benim üstüme atanması gerekiyordu. Problem, bu dersin sisteme girilmemesi. Yani intibak yapılmamış. Sorun buradan kaynaklandı ve mezun olurken karşıma çıktı. Yüksek lisansa başvuracaktım, başvuramadım. Bir sene uzadı hayatım. Yaz okuluna başvurmam söylendi. Yaz okulu için 2 bin-2 bin 500 lira gibi bir para isteniyormuş. Bunu herkes karşılayamaz. Ben bölüm ikincisi oluyordum. Arkadaşım bölüm birincisi ben ikincisi olacaktım. Ama mezun olamadık sistem hatasından” diye konuştu.
Malkoç ve Çavuşoğlu, kendilerinin karşılaştığı bu durumun daha önce de yaşandığını söyleyerek, “Bizim durumumuz artık geçti. Yani biz bu dersleri mecburen alacağız. Ancak bundan sonrası için en azından bu sistemin düzelmesi, bu işleri yapması gereken kişilerin, daha özenli yapmasını istiyoruz” dediler.
ÇOMÜ yönetimi, öğrencilerin durumundan haberdar olunduğunu, konunun öğrencilerin eksik