Gündem

Siyaset Arenasında gündem Musul Harekatıydı

Boğaz TV  yayınlanan Moderatörlüğünü DSP  İl Başkanı ve Ufuk Cankaya yaptığı CHP Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş ise konuşmacı olarak katıldığı Siyaset Arenası Programında bu hafta Musul konuşuldu.

 
36 Devletin katıldığı Musul operasyonunu değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş Musul’a mutlaka girmemiz gerektiğini belirtti. Karakaş, bir öne analiz de yaparak Suriye’ye bakarak Musul’dan farklı sonuç beklenemeyeceğini söyledi. Moderatör  Demokratik Sol Partisi (DSP)  İl Başkanı  Ufuk Cankaya ise Türkiye’nin gerek Suriye gerekse Musul müdahalelerinin yanı sıra son 14 yılda oluşturduğu dış politikalarının fiyasko ile sonuçlandığını söyledi.
 
Musul’a Mutlaka Girmeliyiz
 
Musul’daki Türkmenler ve olası bir göç dalgasını engellemek için Türkiye’nin Musul harekatına mutlaka girmesi gerektiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş “Musul, Misak-ı Milli sınırları içerisinde bize ait gibi görünen fakat özetle söylemek gerekirse Ankara Antlaşması ile elimizden uçup giden bir bölge. Hakim olamamışız çünkü ülkenin 1926 yılında yaşadığı şartlar, Kurtuluş savaşından da daha ağır oluyor. O dönem biz Musul için savaşmayı göze alamamışız. Birtakım itirazlar yapılmış biz de o maddelere razı olarak antlaşmayı imzalamışız. Aslında Musul’un elimizden gitmesine o dönemin şartları ile rıza göstermişiz. Peki, şimdi Musul neden bizi ilgilendiriyor? Şimdi 36 devlet ile kurulan bir koalisyon var. Onları ne kadar ilgilendiriyorsa bizi onlardan daha fazla ilgilendiriyor. Sebebi ise bir kere bizim konsolosluğumuz var. Oradan bize terör sıçrıyor ve oradaki huzursuzluk ile beraber binlerce kişi ile gelecek bir göç dalgası. Onun için bizim orda en azından güçlü olmamız,  huzuru sağlamamız  ve en önemlisi oradaki Türkmen kardeşlerimizin can güvenliğini sağlamamız için işin içinde olmamız lazım. Ama asıl tartışmamız gereken neden işin içinde olamamamız? Başika’ya koalisyonla beraber bizi çağırıyorlar ama Musul’a girmeyin diyorlar. Hollanda bile var biz yokuz.  Bu acaba bizim oraya gidip yerleşme korkusundan mı yoksa hükümetin inişli çıkışlı tavırlarından mı kaynaklanıyor? Suriye Politikamıza bakarsak bize güvenerek iş yapmaları mümkün değil. Ama ne olursa olsun Musul’a girmeliyiz. Çünkü daha önce de Suriye’ye geç girdik, hastalandıktan sonra ameliyat etmek gibi bir şey oldu halbuki Suriye’ye de güvenlik koridoru açmak için önceden girmemiz gerekiyordu. Musul’a da girmemiz gerekiyor ama girebilecek miyiz? soru işareti. Havadan gireri, karadan gireriz, A planımız var, B planımız var diyorlar. Cumhurbaşkanı bir şekilde gireriz diyor ama harekat başladı ve biz hala girmiş değiliz. Belki de çok kısa bir süre sonra bitecek. Kara harekatı ile girmezsek dışarıda kalırız ama tek tesellimiz belki mülteci akınını engelleriz. Onun ötesinde bir kazanımımız olmaz. Orada katliam olursa engel olamayız, Türkmenler kıyılırsa engel olamayız, petrolden zaten bize hiçbir şey vermezler” dedi.
 
Suriye’ye Bakarak Musul’dan Farklı Sonuç Bekleyemeyiz
 
Karakaş Türkiyenin Suriye Politikasını da hatırlatarak Musul’dan farklı sonucun alınamayacağını da belirterek “Irak Devlet Başkanı İbadi açıkça Türkiye’ye Musul’a girmeyin diye uyardı. Bu da şu demek oluyor ki illerde oluşabilecek olumsuzluklarda ‘ben sizi uyarmıştım’ diyecek.  Orada yarın ne olacağını da bilemiyoruz. Ama Musul’a girmek için tarihsel bir hakkımız var mı? var. Komşumuz olduğu için girmeli miyi? Girmeliyiz. Ama hep son dakikaya kaldığı için iki ayağımız bir pabuca giriyor.  Suriye olayında da Şam’da namaz kılmazken Suriye’nin parçalanmasına geldik, 3 Milyon mülteci geldi, sonra Suriye’ye operasyon yaptık, o arada Irak parçalandı, IŞİD büyüdü, Kürt koridoru açıldı, sonra 36 devlet ile beraber girmeye çalışıyoruz, sonra sen gelme diyorlar, başka güçler var ancak onlar girebilirler. Gibi ne kadar iniş çıkışlarımız oluyor. Dolayısı ile Suriye örneğine bakarsak Musul’dan da farklı sonuç ile çıkmamız beklenemez” dedi.
 
Sonraki Hamleleri Düşünemiyoruz
 
Türkiye’nin gerek Suriye gerekse Musul müdahalelerinin yanı sıra son 14 yılda oluşturduğu dış politikalarının fiyasko ile sonuçlandığını belirten Demokratik Sol Partisi (DSP)  İl Başkanı ve Moderatör Ufuk Cankaya şunları söyledi “Dış politikayı yaparken ülkemiz maalesef son 14 yıldır sonraki hamleyi düşünmeden işleri  yapıyor.  Her seferinde de bu bizi ters köşeye yatırıyor çünkü bunu biz bir sonraki hamleyi düşünenler ile gerçekleştiriyoruz. Bunun için de dış politikamız hep fiyasko ile sonuçlandı. Musul’da da böyle olacağı belliydi ve oluyor da zaten” dedi.
 
Sur Yıkılırken Bağıranlar Şimdi Niye Sesiz?
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Celal Karakaş,Musul meselesinin dışında Sur’da yapılan yeniliklere ve orada yapılacak inşatların müteahhitlerine dikkat çekerek şunları söyledi “Sur Yıkılırken ortalık ayağa kalktı. Sonra Cizre yıkıldı. Oradaki iş bittikten sonra hiç ‘buralar yıkıldı, insanlar evine giremiyor’ diyen bir fotoğraf gördünüz mü? Yıkılırken ortalık ayağa kalktı peki niye şimdi eskiden böyleydi şimdi böyle diye fotoğraflar koymuyorlar? Çünkü ihaleler yapıldı. İnşaatlar başladı başlayacak. İnşaatları alanlara bakmak hiç sesleri çıkıyor mu? Sur’u mahvettiniz diye niye bağırmıyorlar? Bağırsanıza. Tablo ortaya çıkmış. Bilanço daha net, yüzlerce ev yıkıldı, şu kadar insan dışarıda kaldı diye niye bağırmıyorlar? Ya da Cizre için, ya da Yüksekova için. Devlet inşaatları başlatıyor hangi Müteahhitler aldı ihaleleri bağırmayanlara sormak lazım. Yani sınır teşkil etmeyen bir sürü ülke Musul’da ne arıyorsa aynı zihniyet Sur’da neler oluyor diye sesini bile çıkarmıyor” dedi.
 
Mustafa SUİÇMEZ