Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) 'Enerjimiz Rüzgârla, Geleceğimiz Sizinle” sloganıyla Enerjisa Üretim’in sponsorluğunda düzenlenen “Rüzgâr Günü” etkinliği Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Etkinliğe, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Erkul, Prof. Dr. Okhan Akdur, Prof. Dr. Pelin Kanten, Genel Sekreter Ayhan Monus, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Enerjisa CEO’su İhsan Erbil Bayçöl’ün yanı sıra çok sayıda protokol üyesi, akademisyen ve öğrenci katıldı.
Açılış konuşmalarını sırasıyla Enerjisa CEO’su İhsan Erbil Bayçöl, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat yaptı. Konuşmasında Enerjisa faaliyetleri hakkında bilgiler veren Enerjisa CEO’su İhsan Erbil Bayçöl: “Enerjisa Üretim elektriğin üretimini ve ticaretini yapan bir organizasyon. 5 farklı teknolojiyle 21 santralde üretim yapıyoruz. Yatırımlarımızla ülkemizdeki arz talep dengesine olumlu katkıda bulunuyoruz. Aynı zamanda tüm santrallerimizde güneş enerjisine yatırımlarımız devam ediyor. Ege bölgesinde de çalışmalarımızı büyütmekteyiz. Çanakkale’nin bizde ayrı bir yeri var çünkü ilk rüzgâr santralimiz burada. Enerjisa Üretim olarak üniversite öğrencileriyle olmaktan da çok mutluyuz. Rüzgâr Günü etkinliklerine katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” dedi ve Enerjisa Üretim’in kapılarının her zaman öğrencilere açık olduğunu dile getirdi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç ise rüzgâr enerjisi alanının gittikçe büyüdüğüne dikkat çekerek, bu alanda ÇOMÜ ile bir proje de yürüttüklerini belirttiği konuşmasında; “Yenilenebilir enerjide bir güç olma hedefiyle yola çıktık. Bugün bunun somuta döküldüğü bir etkinlik oldu. Bizlerle bu heyecanı paylaştıkları için tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Rüzgâr enerjisi son 100 yılda 75 kat büyüme sağladı. Bu büyümenin büyük kısmı son 20 yılda gerçekleşti. Bu alan yatırım, üretim, istihdam ve mesleki eğitim açısından ciddi bir potansiyel barındırıyor. Biz de bu potansiyeli göz önünde bulundurarak bu alana yöneldik. Bu bağlamda ÇOMÜ ile istihdam amaçlı bir proje içerisindeyiz. Bu proje kapsamında nitelikli olarak 480 öğrencimizi yetiştiriyoruz. Öğrencilerimize hem yurtiçinde hem yurtdışında nitelikli iş gücü olmaları için eğitim veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Rektö r Prof. Dr. Sedat Murat ise yenilenebilir enerjinin dünyayı meşgul eden önemli konulardan biri olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Son yıllarda çevre dostu enerji ön planda çıkıyor. Dünyada yenilenebilir enerji alanında bir yarış söz konusu ve bu yarış bizi geleceğimiz açısından sevindiriyor. Biz de ÇOMÜ olarak yenilenebilir enerji alanında istihdam sağlayacak “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi” (RE-You) projesinin içinde yer alıyoruz. Bu programla teknik bölümlerden mezun 18-29 yaş arasındaki 480 gence yenilenebilir enerji sektöründe istihdam edilebilmeleri için gerekli nitelikleri kazandıracak eğitimler verip eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere sektörde staj imkânları sağlamayı hedefliyoruz. Bugün enerji sektörünün yöneticileri ve öğrencilerimiz bir arada. Öğrencilerimiz ve yöneticilerimiz arasında etkileşim olacağı güzel bir etkinlik olmasını temenni ediyorum ve etkinliğe katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından “Rüzgâr Teknolojileri: Dünü, Bugünü, Yarını” konulu oturum Enerjisa Üretim İşletme ve Teknik Genel Müdür Yardımcısı Emre Erdoğan moderatörlüğünde; Enercon Genel Müdürü Arif Günyar, Nordex Genel Müdürü Habib Babacan, General Electric Genel Müdürü Yiğit Erzan, Vestas Genel Müdürü Levent İshak, Siemens Gamesa Genel Müdürü Ebru Çiçekliyurt tarafından gerçekleştirildi. “Enerji Sektöründe Dijitalleşme ve Veri” konulu oturumda Enerjisa Üretim Bilgi Teknolojileri ve Dijital İş Genel Müdür Yardımcısı Ali İnal moderatörlüğünde; Microsoft Azure Platformu ve Hibrit Bulut Platformları Grup Direktörü Cüneyt Batmaz, Dell Türkiye Ülke Müdürü Işıl Hasdemir, Atos Enerji Sektörü Kıdemli Müşteri Partneri Batuhan Özay tarafından sunumlar yapıldı. “Sürdürülebilirlik Stratejileri” konulu oturumda Enerjisa Üretim Varlık Yönetimi ve Sürdürebilirlik Lideri Murat Eröz moderatörlüğünde; FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula, UN SDSN Türkiye Koordinatörü Bahar Özay, Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Salman Öztürk ile konuşmalar gerçekleştirildi.
“Rüzgâr Günü” etkinliklerine konuk konuşmacı olarak Yazar Prof. Dr. Emrah Sefa Gürkan katıldı. “Rüzgâr Enerji Santralleri Yatırım Süreçleri” konulu günün son oturumu Enerjisa Üretim Rüzgâr Santralleri Yatırım Direktörü Ezgi Deniz Katmer moderatörlüğünde; Usens Genel Müdürü Ufuk Yaman, Nartus Kurucu Ortağı Özge Öçalan, Arı-es Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Arıcı ile birlikte gerçekleştirildi.
Gün sonunda Üniversite Ön Grupları ve Adamlar grubu konserleri düzenlendi. Etkinliğin ikinci gününde ”İnsan Kaynakları Dönüşümü” konulu oturum Enerjisa Üretim İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı Ayşegül Gürkale Moderatörlüğünde; Nordex Türkiye ve Ortadoğu Satınalma, İdari İşler ve İnsan Kaynakları Direktörü Can Aydede, Vestas İnsan Kaynakları Ülke Müdürü Meltem Daçe, Siemens Gamesa Ar-Ge Operasyon Müdürü Necmettin Aslan tarafından gerçekleştirildi. “Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının İstihdama Etkisi Çalıştayı”nda RE-YOU Proje Sunumu, Güney Marmara Bölgesi Yenilenebilir Enerji İstihdam Piyasası Analiz Raporu: İlk Sonuç Değerlendirilmesi, “Yenilenebilir Enerji Yatırımlarının İstihdam Piyasasına Etkileri” konulu paneli ve “Yenilenebilir Enerji İstihdam Piyasası” konulu açık oturumu yapıldı. Enerjisa Üretim tarafından düzenlenen etkinlik, alanında uzman birçok iş insanının öğrencilerle buluştuğu paneller, konserler ve gün boyu açık olan tanıtım stantlarıyla iki gün boyunca devam etti.
Haber Merkezi