Gündem

Çanakkale’nin yöresel ürünleri sergilendi

Kentin tanınırlığının artması ve markalaşma sürecine katkı sağlamak amacıyla Çanakkale Ticaret Borsası ve Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile 40 metrekarelik stantla katılım sağlandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteği ile Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 7'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) 26-29 Ekim tarihleri arasında Antalya Expo Center'da gerçekleşti. Antalya EXPO Center'daki gerçekleşen fuarın açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, siyasi parti milletvekilleri, ülke genelinden 70 ilden katılımcının yanı sıra yerli ve yabancı çok sayıda konuk, Türkiye Genelinden oda ve borsa Başkanları ve temsilcileri katıldı. YÖREX’e kentin tanınırlığının artması ve markalaşma sürecine katkı sağlamak amacıyla Çanakkale Ticaret Borsası ve Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile 40 metrekarelik “Çanakkale” standıyla katılım sağlandı. Stantta Çanakkale Ticaret Borsası’nın temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Genel Sekreter Sevcan Elver, Deniz Gezer, Gelibolu Ticaret ve Sanayi Odası’nı temsilen Genel Sekreter Hüseyin Çakmak ve üyeler yer aldı.
 
ÇANAKKALE BAŞLANGIÇTAN BU YANA VAR
Fuarı değerlendiren Başkan Kaya Üzen, Türkiye'nin yöresel ürün ve üretimlerinin tanıtımını amaçlayan YÖREX fuarının, yöresel ürünlerin varlığını koruyup, geliştirmek ve yöresel ürün üreticilerin gelişmelerine yardımcı olmayı amaçladığını kaydederek , “YÖREX yöresel ürünlerin tanıtımı, ekonomiye kazandırılması ve markalaşma açısından çok önemli. Fuar bu yıl 7.kez düzenlenmekte ve ülkemizin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine tüm renkleri ile yöresel zenginliklerini bir arada barındırmaktadır.  Müthiş ekonomik getirisi olan, markalarımızın tanıtımında da büyük katkı sağladığını düşündüğümüz YÖREX Fuarına Çanakkale olarak başlangıcından buyana sürekli katılmaktayız. YÖREX her geçen gün büyüyen, her geçen gün gelişen ve yurt dışına açılan bir fuar. Hem üst düzey ziyaretçilerin olduğu hem de marka, firma ve katılımcı profilinin zengin olduğu fuara bu yıl da yine Çanakkale olarak katıldık.  40 metrekarelik standımızda, Ezine Peynirimizi, Zeytin-Zeytinyağımızı, Peynir Helvamızı, Tahin Helvamızı, Bakliyatımızı, Gelibolu Sardalyemizi, Gelibolu Mevlevi Tatlımızı ve İlimizin en önemli markalarını üyelerimizle bir arada tanıtma imkanına eriştik. Ürünlerimizin markalaşması, markalı ve katma değerli ürünlerin pazarlanması konuları bizler için ilk sırada yer almaktadır. İlimiz kendi başına bir marka şehir. Coğrafi, tarihi, kültürel değeri çok yüksek. Dünyada tanınmışlığı ve farkındalığı çok yaygın. Truva, Kazdağlarımız, Adalarımız, Şehitliklerimiz, Assos dünya kültür mirasının çok değerli hazineleri. Ticaret Borsası olarak bunlara katkı sağlayacak her fuarın içinde yer aldık, destek verdik, bundan sonra da bu desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
 
COĞRAFİ İŞARET SAYISI ARTMALI
Başkan Üzen coğrafi işaretler ile ilgili ise şunları söyledi; “Ülkemizde coğrafi işaret sayısı 189’a ulaştı, daha bekleyen 259 başvuru var. Ama marka niteliğindeki ürünlerimiz için bu sayı yetersiz. Ayrıca sadece ülke içinde kalmakta yetmez. Avrupa’da şimdilik sadece 2 ürünümüz tescilli.  Bakın Fransa, AB tescili sayesinde buradan 19 milyar avro ilave gelir sağlıyor, 6 milyar avro’da bunların ihracatını yapıyor. Coğrafi işaret olunca, ürünün fiyatı ortalama yüzde 20 artıyor. Daha da çok talep görüyor, rekabette öne geçiyor. İlimizde tescilli birçok ürünümüz var. Fakat daha alınması gereken birçok değerimiz mevcut. Bizler gerekli çalışmaları sürdürülmekteyiz. Coğrafi işaret tescili alınan ürünler sayesinde tarıma yapılacak yatırımlar artacak ve sektörde yer alan kuruluşlar için tercih nedeni olacağız.”