İlçe - Belde

500 Yıldır Yaşatılan Gelenek: Mezarlık Sütlü Çorba Hayrı

Bayramiç İlçesine  bağlı Tongurlu Köyü’nde, bir Türk geleneği olan Mezarlık Sütlü Çorba Hayrı 500 yıldır yaşatılıyor.

Türklerin Avrupa’da fetihlere başladığı yıllarda bugünkü Tongurlu Köyü Mezarlığı Cafer Tarlası mevkiine yerleşen Türk Obaları, her yıl ilkbahar sonlarında vefat etmiş geçmişlerinin ruhlarına ithafen Yasin Suresi’ni okuyup;  hep birlikte sütlü çorba yiyor. İmkânlar ölçüsünde pilav ve ev yemekleri de ikram ediliyor. Türk Halk Kültürünün gelenekleri Tongurlu Köyünde kuşaktan kuşağa bu tür etkinliklerle aktarılıyor.
 
500 yıllık bir Türk geleneği olan Mezarlık Sütlü Çorba Hayrı Bayramiç ilçesine bağlı Tongurlu Köyü’nde gerçekleştirildi.
Türklerin Avrupa’da fetihlere başladığı yıllarda bugünkü Tongurlu Köyü Mezarlığı Cafer Tarlası mevkiine yerleşen Türk Obaları, her yıl ilkbahar sonlarında vefat etmiş geçmişlerinin ruhlarına ithafen Yasin Suresi’ni okuyup;  hep birlikte sütlü çorba yiyor. İmkânlar ölçüsünde pilav ve ev yemekleri de ikram ediliyor.
Türk Halk Kültürünün gelenekleri Tongurlu Köyünde kuşaktan kuşağa bu tür etkinliklerle aktarılıyor. Yöredeki birçok köyde bu gelenek tamamen unutulmuş durumda.
“HEM ATALARA BAĞLILIK HEM TOPRAĞA BAĞLILIK”
Bayramiç İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Çobanoğlu, “Bu geleneğe,  Prof. Dr. Mehmet Aça  tarafından yazılan“ Bu geleneğe "Kazak ve Kırgız Türklerinde Defin Sonrası Bazı Uygulamalar ve Aş Toyu"  eserinde rastlıyoruz. Benzer ritüeller ve gerekçeleri anlatılıyor. Türk Halk Kültürünün gelenekleri Tongurlu Köyünde kuşaktan kuşağa bu tür etkinliklerle aktarılıyor. Toplumumuzun yerleşik gelenekleri devam ettirmesi hem dayanışma ruhunu canlı tutuyor, hem de atalara bağlılık, aynı zamanda toprağa bağlılık ve üretimin devamı noktasında motivasyon ve sinerji yaratıyor. Organizasyon ve davet için Tongurlu Köyü Muhtarı Ömer Gürsoy'a teşekkür eder, tüm ecdadımızın ruhlarına hayır dualar göndeririz. Allah kabul etsin.” notunu düştü.
Mine Yel