Turistler, adayla ilgili bu haberi paylaşarak ilçede belediye hizmetinin yetersiz olduğu ve cadde sokaklarda toz dumandan geçilemediğini yorumunu yaptı.
Doğası tarihi ve sakinliği ile Bozcaada dünyanın en güzel tatil yerleri arasında gösteriliyor. Birçok özelliği barındıran ada, yerli ve yabancıların uğrak yerlerinin başında geliyor. Ekonomik krize rağmen ada, eski bayram kalabalığını yaşamasa da adada konaklama tesisleri yüzde 100 civarında doldu.
Ada bu kalabalığı ile Türkiye’de bir kez daha gündem olurken, Avrupa’da da bir kez daha konuşulmaya başlandı. Ada bu kez İngiltere gazetesi The Guardian tarafından sayfalarına taşındı. Gazete, 'Avrupa'nın en büyülü-göz alıcı 10 adası' arasında Bozcaada’yı ikinci sıraya yerleştirdi.
Bozulmamış, huzurlu, tenha sahilleri ile öne çıkan adalar arasında ikinci sırada yer alan Bozcaada için, Türk ve Rum mirası açısından zengin bir ada olduğunun altı çizilirken, adanın yaz sezonunda daha çok İstanbullular tarafından tercih edildiğine yer verdi.
Bozcaada'nın Truva savaşındaki yerine de atıf yapılan haberde, halen bir yanda cami ve bir yanda Ortodoks kilisesinin bir arada uyum içerisinde yaşadığını belirtiyor.
Bozcaada'nın aynı zamanda bir liman kenti olduğunun altı çizilen haberde, taverna şeklindeki meyhaneler ve adanın üzüm adası olduğuna da dikkat çekiliyor.
ADA DÖKÜLÜYOR
Adayla ilgili bu güzel haberi paylaşan ünlü gazeteci Çağlar Cilara, sosyal medya hesabında adadaki hizmetin yetersizliğine vurgu yaptı. Cilara sosyal medya hesabında, “The Guardian’a göre Bocaada, Avrupa’nın en büyülü ikinci adasıymış. Geçen hafta oradaydım, yıllardır toz toprak içinde, yine aynıydı. Yoları berbat, ada dökülüyor” dedi.
KÖYÜ OLMAYAN TEK İLÇE: BOZCAADA
Çanakkale’nin iki ada ilçesinden birisi olan Bozcaada, boğazın Ege ağzının 18 deniz mili güneyinde Geyikli yük iskelesine 5 deniz mili uzaklıkta, köyü olmayan tek ilçesi. Bozcaada, yaklaşık 42 kilometre karelik yüz ölçümüne sahip. En yüksek yeri 192 metrelik Göztepe.
Akdeniz iklimini andırmakla beraber, boğazın tam çıkışında bulunması nedeniyle kuzey rüzgârlarını fazlaca alıyor. Bozcaada’da yazlar serin ve kurak, kışlar ılık ve az yağışlı olarak geçer. Adanın tamamına yakını şaraplık üzüm bağları ile kaplı. Adanın 12 burnu, bu burunlar arasında da eşsiz güzellikte 11 koyu yer alıyor.
Son yıllarda yazar ve sanatçıların Bozcaada’yı tercih etmeleriyle, turizm konusunda gözde bir ada haline geldi. Adaya Geyikli’deki Odunluk İskelesi’nden feribotla ulaşılıyor. Feribotla yaklaşırken kalesi ve limanıyla çok etkileyici bir görüntü sunan adada bir Türk, bir de Rum mahallesi var. Osmanlı döneminde ada bir sürgün yeri olarak da kullanılmış. Bozcaada’nın ünü sınırlarını aşan değerlerinin başında Çavuş Üzümü, bağları, bağ evleri ve şarapları geliyor. Antik dönem Tenedos sikkelerinde de görülen üzüm salkımı bağcılığın adada çok eskilere dayandığını işaret ediyor.
Geniş üzüm bağlarının ortasındaki kendisine has mimarisiyle taştan yapılmış bağ evleri, ada ziyaretçilerinin yoğun ilgisiyle restore edilip, yeniden yaşam alanı olarak hizmete konulmuş.
Adada butik otellerin yanında daha çok eski evler konaklama yeri olarak kullanılıyor. Ada yazın çok kalabalık olmasına karşın kışın çok sessiz. Ekonomik kriz bu yıl ada turizmini de vurdu. Ramazan bayramında umduğunu bulamayan turizmciler, bu bayramda yüzde 100 doluluk oranına ulaşmayı başardı. Bayram tatilindeki yoğunluk ise geçen yıllara göre çok az olduğu görüldü.
Bünyamin Nami Tonka