Kültür ve Sanat

“Haydi, Çanakkale Daha Aydınlık Bir Gelecek İçin Elele”

İlki 25 – 26 Haziran’da düzenlenen  1. Çaput Festivali’nin ikincisi 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü saat 11:00’den 23:00’e dek Güzelyalı'da Çanakkale Belediyesi Halk Plajında gerçekleştirilecek.

Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi tarafından düzenlenecek olan 2. Çaput festivali ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi yönetim kurulu Başkanı Bilge Şimşek ; “Hızla tükettiğimiz dünyamızda geri dönüşüm kültürünü toplumumuza kazandırmak, çevremizi korumak ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmenin yanı sıra, mikro projemizle ikinci el eşyaların atıl bir durumdan eğitim kaynağına dönüştürülmesinin heyecanını yaşıyoruz. İhtiyaç sahiplerine daha uygun şartlarda ulaşmaya ve projemize kaynak yaratmaya devam edelim istedik” dedi.
Çaput Festivali’nin ikincisi 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü saat 11:00’den 23:00’e dek Güzelyalı'da, Çanakkale Belediyesi Halk Plajında gerçekleştirilecek. Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi tarafından düzenlenecek olan 2. Çaput festivali ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi yönetim kurulu Başkanı Bilge Şimşek “İlkini 25-26 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz “1.Çaput Festivalimizle farklı bir etkinlik gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Hızla tükettiğimiz dünyamızda geri dönüşüm kültürünü toplumumuza kazandırmak, çevremizi korumak ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmenin yanı sıra, mikro projemizle ikinci el eşyaların atıl bir durumdan eğitim kaynağına dönüştürülmesinin heyecanını yaşıyoruz. İhtiyaç sahiplerine daha uygun şartlarda ulaşmaya ve projemize kaynak yaratmaya devam edelim istedik. Bu kez 30 Temmuz 2022 Cumartesi günü saat 11:00’den 23:00’e dek Güzelyalı Belediyemiz Halk Plajındayız. 2.sini gerçekleştireceğimiz festivalimizde Siz Değerli Basın Mensuplarımızı ve Çanakkale Halkımızı görmekten mutluluk duyacağız. Çin Atasözü ne kadar güzel ifade ediyor; Bir yıl sonrasını planlıyorsan pirinç, on yıl sonrasını planlıyorsan ağaç yüz yıl sonrasını planlıyorsan insan yetiştir. Haydi, Çanakkale daha aydınlık bir gelecek için elele.” dedi

AMACIMIZ İMECE GELENEĞİNİ SÜRDÜRMEK
Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bilge Şimşek 2. Çaput festivalini yapacaklarını duyurduğu açıklamasında ilk olarak 2008 yılında kurulan Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifinin amacını anlatan Şimşek açıklamasında “Atatürk İlke ve Devrimlerini , laik ve bilimsel eğitimi , aydınlığı ortak payda olarak kabul eden, herkese açık bir İMECE örgütlenmesi olan Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifimiz ;1995 yılında Bursa’da 23 aydın tarafından kurulan Bursa Çağdaş Eğitim Kooperatifi’ni örnek alarak , farklı meslek ve siyasi görüşlere sahip STK’ların desteği ve katkılarıyla 2008 yılında kurulmuştur. Türk Toplumunun imece geleneğine, yardımlaşma ve dayanışmasına uygun, demokratik bir işleyişi olan ,öz denetimin her an yapılabildiği, söz ve kararda herkesin eşit olduğu bir oluşum olmasından dolayı kooperatif en uygun model olarak dikkate alınmıştır. Bu model ile ortakların vakıf mantığı ve kooperatifin demokratik yapısı bir çatı altında toplanmıştır. Her şeyimizi borçlu olduğumuz Cumhuriyet Türkiye’sine sahip çıkmak, gelecek kuşaklara aydınlık bir gelecek bırakmak için taşın altına ellerimizi sokmak ve “Ülkemizin geleceğini niçin düşünmedin?” diye soracak gelecek kuşaklara yanıt verebilmek için bir araya geldik. Çanakkale Çağdaş Eğitim Kooperatifi; Atatürk İlke ve Devrimlerine , Öğretim Birliği Yasasına , laik ve bilimsel eğitim ilkelerine aykırı eğitim uygulamalarına karşı mücadele eden, toplumu çağdaş eğitim konusunda eğitmek için çalışmalar yapan, olanaklarının tamamını maddi yetersizlikleri olan gençlerin ve çocukların eğitimlerine destek için kullanacak olan , ticari amaç gütmeyen, imece usulü çalışan bir kuruluştur. “ ifadelerine yer verdi.

“BİZLER ÇANAKKALE’MİZDEKİ DİĞER STK’LARDAN VE HALKIMIZDAN DA AYNI DESTEĞİ BEKLİYORUZ”
 Açıklamasının devamında kooperatifin hedefleri konusunda da bilgiler veren Şimşek “  Öncelikli hedeflerimiz arasında yer alan Orta Öğrenim Öğrenci Yurdu ve Okul Öncesi çocuklarımıza yönelik Ana Okulu projelerimiz için çeşitli gelir getirici aktiviteler düzenleyerek finansman gücümüzü arttırmaya çalışırken, diğer taraftan toplumun aydınlanmasına yönelik çeşitli seminer, panel, tiyatro etkinlikleri düzenliyoruz. 14 yıl içerisinde 7 kişi ile çıktığımız yolda, bizimle birlikte yürümek isteyenlerin katılımıyla, farklı mesleklerden 50 ortak olarak, pandemi nedeniyle duraklama dönemi yaşasak da, bıkmadan usanmadan uzun soluklu projemizi yaşama geçirmek için çalışıyoruz. Kendimize ,eşimize , ailemize, işimize olduğu kadar, içerisinde yaşadığımız topluma ,ülkemize ve dünyamıza sorumluluk duyanlar olarak; küçük dokunuşlarımızla büyük değişimleri hayata geçirebileceğimize inanıyoruz. Sivil Toplum Kuruluşlarının, derneklerin en önemli sorunlarından birinin kaynak yaratma olduğunu biliyoruz. Ekonomik olarak çok zor günlerden geçiyoruz. Bu süreçte dayanışmanın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Bizler Çanakkale’mizdeki diğer STK’lardan ve halkımızdan da aynı desteği bekliyoruz. Ramazan ayında fitre ve zekâtlarını, Kurban Bayramında bağışlarını Kooperatimize verebilir, sevinçli ve üzüntülü günlerinde çelenk göndermek yerine bağış yapabilirler, hatta projemizi yaşama geçireceğimiz araziyi, Derneklerimiz ise çeşitli etkinliklerden elde ettikleri gelirleri bağışlayabilirler.

Dilek Akşen