Gündem

Kış hazırlıkları el yakıyor

Meyve ve sebze deposu Çanakkale’de kışlık hazırlıkları mevsimi geldi. Hemen her evde bu mevsimde kazanlar dolusu domates konservesi ve salça kaynatılıyordu.

Bu yıl fiyatların yüksek olması vatandaşları kara kara düşündürüyor. Pazarda salçalık domates olarak tabir edilen armut domatesin kilosu 5 TL, kavanoz 5 TL ve kavanoz kapağı ise 1 TL’den satılıyor. Pişirme, hazırlanma ve diğer maliyetler eklenmeden bir kavanoz konserve 11 TL maliyet çıkıyor. 
 
Kumkale, Kösedere, Eceabat başta olmak üzere ilin dört bir yanında domates ekiliyor. Yaz bayınca iki ürün alınan domateslerin ilk urunu Temmuz ayının ortalarında alınmaya başlandı. Geçen süre içinde ilk turfa ürünler daha çok yemek ve sofralık olarak kullanıldı. Domateste ikinci turfandanın toplanılmasına geçen hafta başlandı. İkinci turfanda ile beraber kışlık hazırlıkları da başlıyor. Kışlık konserve ve salça için tercih edilen armut domatesler de pazarda yerini aldı. Kasalar dolusu konserve ve salça domatesleri pazara gelmeye başladı.

DOMATESİN FİYATI 5 KAT ARTTI
Geçen yıl armut domateslerin fiyatı 1 TL’ civarındayken bu yıl tezgahlarda 5 TL’den satılıyor. Fazla alındığında fiyatı ürünün kalitesine göre 4 TL’ye kadar düşüyor. Buna 5 TL’den satılan konserve, 1 TL’den satılan kapak eklendiğinde bir şişe konservenin fiyatı 11 Tl2ye çıkıyor. Bunun içinde evde hazırlanması, pişirilmesi ve diğer maliyetler yok. Maliyetlerin bu kadar artması nedeniyle bu yıl vatandaşların kışlık hazırlıklardan uzak duruyor. Kışlık hazırlıklar için pazara gelen vatandaşlar, fiyatları gördükten sonra elleri boş dönüyor.

FİYATLAR DÜŞMEZ
Pazardaki fiyatları gördükten sonra kışlık hazırlıkları domates daha ucuzlar diye Vatandaşlar her hafta erteliyor. Çiftçiler ise fiyatların artık düşmeyeceğini söylüyor. Domateste şimdiye kadar maliyetlerin çoğunun harcandığı için bu fiyatların altına inilmeyeceği belirtiliyor. Batakovası’ndaki çiftçiler, domateste ikinci turfandanın toplanmaya başlandığını belirterek, fiyatların bu sevilerde kalacağını söylüyor. Bu yüzden vatandaşların daha geç kalmadan kışlık hazırlıklara başlaması tavsiyesinde bulunuluyor. Normal şartlar  altında okullar açılmadan kışlık hazırlıklar bitiriliyor. 
Kışlık hazırlıkların en çok yapıldığı illerin başında Çanakkale geliyor. Çanakkale’de kışlık hazırlıkların başında domates konservesi, salça geliyor. Bunun yanında reçeller, kurutulmuş sebzeler geliyor. Kokusu ve lezzeti ile nam saldığı için ülke genelinde de kışlık hazırlıklarda daha çok Çanakkale domatesi tercih ediliyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki vatandaşlar Kasım ayı sonuna kadar tezgahlarda tarla domatesi bulabilecek. Kumkale Ovası'nda, yaklaşık 10 bin dönüm arazide yaklaşık 600 bin ton domates üretimi gerçekleştiriliyor.
 
Nazif Cemhan Şen