Gündem

Dinozor kalıntısı bulundu!

1998 yılında Ezine’de bulunan ve çalınan dinazor fosilinin bulunduğu yerin yakınında yeni fosiller bulundu. Emekli öğretmen ve gazetemizin köşe yazarı Şemsettin Solak, balık tutuğu sahilde bulduğu milyonlarca yıl öncesine ait olduğu belirtilen fosillerin dinazora ait olduğu belirtiliyor.

Ezine ilçesine bağlı Kumburun Köyü sahil kesiminde 1998 yılında çobanlar tarafından fosil bulundu. Yapılan incelemeler sonucu fosilin dinazorlara ait olduğu belirtildi. Bu aşamada çalışma başlarken fosil çalınmıştı. Aynı bölgede yeni bir fosil daha bulundu.  Ezine ilçesinde bulunan Truva Milli parkı sınırlarında yer alan Eserevler yazlık sitesi sahilinde balık tutmaya giden emekli öğretmen ve gazetemizin köşe yazarlarından Şemsettin Solak, burada fosilleri farketti. Heyecan yaratan bu kalıntılar üzerinde geniş bir çalışma yapılmasını isteyen Solak, bu fosilinin kaderinin de diğer fosil gibi olmamasını istedi. Solak, alanında uzman hocaların bölgede inceleme yapması için kendisinin de yardımcı olacağını sözlerine ekledi.
 
1998 YILINDA DİANZÖ KEMİLİĞİ ÇALINDI
 
Ezine İlçesi'ne bağlı Kumburun Köyü sahilinde 1998 yılında çobanların bulduğu 4 milyon yıllık fosilin uzmanlar tarafından işaretlenen ayak kemiği bulunmasının üzerinden kısa süre sonra çalınmıştı. Tarih boyunca merak konusu olan dinozorun varlığı konusunda önemli ipucu kabul edilen fosilin bulunması için geniş çaplı operasyon başlatılmıştı. Çanakkale'ye 60 km. mesafedeki Kumburun sahillerinde bulunan 5 metre uzunluğundaki parçalı kemikler üzerinde araştırma başlatan İstanbul Teknik Üniversitesi Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sakraç, kalça ve diz arasındaki kalça kemiğini, kırmızı boyayla işaretlemişti. Kültür Bakanlığı'nın kazı izni beklenirken, kimliği belirlenemeyen kişiler, işaretlenen en büyük parçayı kazma kürekle çıkarıp kaçırdılar. Dönemin Valisi Ekrem Özsoy, dönemin İl Kültür Müdürü Mustafa Sevim ile birlikte fosilin bulunduğu Kumburnu Köyü'ne gitmişti. Özsoy, fosili çıkaranların yakalanması için jandarmayla koordineli olarak çalışmalar başlatıldığını bildirmişti. Olayın üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen izine rastlanmadı.
 
Mehmet Güler