Gündem

Halkların dansları Çanakkale’de renklendi

Çanakkale Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulübü (ÇAFAD)’ın 10. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali, bu yıl da dünya halklarının görkemli renklerini Çanakkale’ ye taşıdı.

Açılış kokteylinin ardından, kortej yürüyüşü yaparak Çanakkale halkının alkışlarını alan dünya halkları, 9 ülkeden 13 grup ve 450 dansçının katılımı ile Çağlar Kaynak Basketbol sahasında gece boyu sergiledikleri performansları ile büyüledi.

ÇAFAD tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 10’ucusu gerçekleştirilen Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali gala gecesi gerçekleştirildi. ÇAFAD ev sahipliğinde düzenlenen 10. Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festivali açılış programı kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen kokteyle; Vali İlhami Aktaş AK Parti Grup Başkanvekili Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, , Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir,İl Kültür  ve Turizm Müdürü Ferhat Yılmaz,  Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Folklor Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Selim Yazan, kurum müdürleri ve davetliler katıldı. 9 ülkeden 13 grup ve 450 dansçının katıldığı festivalde kordon boyu dünyanın renklerine büründü.
ÇAFAD Başkanı Selim Yazan’ın büyük çabaları ile geleneksel hale getirilen ve bu yıl 10.’su gerçekleştirilen Uluslararası Troya Halk Dansları ve Müzik Festival ile Çanakkale, yine Halk Dansları gruplarının buluşma noktası oldu.  

450 DANSÇI ÇANAKKALE’DE
Romanya’dan 2 grup, Bulgaristan’dan 3 Grup, Gürcistan, Osetya, Abhazia, Filistin, Arnavutluk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İzmir Aliağa Tüpraş Halk Eğitim Merkezi ve CAFAD gruplarından oluşan 13 gruptan 450 dansçının katıldığı festival kokteyl ile başladı. Protokol üyeleri dansçılar ve yurt dışından festivale katılan grup liderleri ile yakından ilgilendi.

“BU SENE İLK DEFA FİLİSTİN DE ARAMIZDA YER ALDI”
Kokteylde bir açıklama yapan ÇAFAD Başkanı Selim Yazan şu ifadelere yer verdi:
“450 dansçımız var yaklaşık 8 ülkeden gelen 13 grup var. İlk defa bu sene Filistin de bizi ziyarete geldi. Güzel ve keyifli bir festival başlangıcı yaptık. Dün akşam grup liderlerimiz ile beraberdik.  Gruplarımız Çanakkale’nin ilgi ve alakasından çok memnun oldu. Her şey son derece keyifli ilerledi, Çanakkalelilere özel gösteriler hazırlandı. Çanakkale’nin tarihi ve turistik yerlerini de gezeceğiz. Troya Müzesi’ni, Şehitliği ve Bozcaada’yı gezdikten sonra Bayramiç’te bir festival günü daha gerçekleştireceğiz. Tüm dünyada festivallerle alakalı konuşulurken Çanakkale’nin de adı geçmeye başladı. Bu da bizim için çok büyük bir mutluluk kaynağı oldu, katkı veren herkese çok teşekkür ederiz. Çanakkale kültürü önemli çünkü bizim özellikle üzerine basarak söylediğimiz bir şey var: Herkesin nüfus kâğıdında farklı bir yer yazar ama mutlaka Çanakkale geçer. Çanakkale deyince insanların içi titrer. Kendi kültürümüzü, gelenek ve göreneklerimizi hem tanıtmak hem de bu vesileyle gelen misafirlerimi, gelen konuklarımıza tanıtmanın peşindeyiz.  Bunun için de özellikle bizlerle olan öğrencilerimize, üniversiteli gençlerimize bir vizyon açmış oluyoruz. Hem dünyaya onları entegre etmeye çalışıyoruz. Hem de dünyanın çeşitli yerlerden gelen insanları ağırlayıp onların kültürlerini öğreniyoruz”

DÜNYANIN RENKLERİ KORDONDA YÜRÜDÜ
Açılış kokteylinin ardından tüm grupların katıldığı bir kortej yürüyüşü gerçekleştirildi.  Ülkelerinin kültürlerini ve dans figürlerini yansıtan rengârenk giysileri ile korteje katılmak için dansçılar Cumhuriyet Meydanında toplandı.  Bando eşliğinde başlayan Değirmenlik Sokak, Çarşı Caddesi Ve Kordon Boyundan Çağlar Kaynak Basketbol sahasına kadar düzenlenen kortejde renkli anlar yaşandı.  Müzik eşliğinde  kortej yürüyüşü gerçekleştiren dansçılar Çanakkale’de adeta karnaval havası estirdi. Evinin balkonuna çıkan vatandaşlar, dükkânın önüne çıkan esnaf, sokakta yürüyen vatandaşlar bu anları cep telefonları ile kaydetmeyi de ihmal etmedi. Dünya renklerinin buluştuğu bu yürüyüş zaman zaman vatandaşlardan alkış da aldı.
Kordon Boyundaki Çağlar Kaynak Basketbol sahasında sona eren kortej yürüyüşünün ardından dansçılar kurulan sahnede performanslarını sergilediler. Birbirinden güzel dansların sahnelendiği kordon boyundaki Basketbol sahası adeta doldu taştı; performanslar da büyük alkış aldı.

Bünyamin Nami Tonka