Gündem

Tertemiz havayı soluyoruz

Dünyadaki hava kirliliğini ölçen İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir merakla beklenen 2021 Hava Kirlilik oranlarını açıkladı.

Türkiye’de havası en kirli illerin başında Iğdır gelirken,  Türkiye’nin en temiz havasına sahip kentleri arasında ise Çanakkale 4. sırada yer aldı. Türkiye, bu oranla Avrupa bölgesindeki 42 ülke arasında havası en kirli 7'inci ülke oldu.
Dünyadaki hava kirliliğini ölçen İsviçre merkezli hava kalitesi teknolojisi şirketi IQAir merakla beklenen 2021 Hava Kirlilik oranlarını açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından geçen yıl güncellenen hava kirliliği eşik değerlerini kullanan rapora göre dünya çapında 6 bin 475 şehirden yalnızca 222'si 2021'de temiz hava soludu. Şehirlerin yüzde 97'sinde bu eşik değerler aşılarak kirli hava soludu.
Yıllık 7 milyona yakın ölümle ilişkilendirilen hava kirliliği günümüzün en büyük çevresel sağlık tehdidi haline gelirken, raporda verilen veriler ölümlerin daha da artacağı yönünde.
“TÜRKİYE, BU ORANLA AVRUPA BÖLGESİNDEKİ 42 ÜLKE ARASINDA HAVASI EN KİRLİ 7'İNCİ ÜLKE OLDU
Dünya çapında 117 ülke ve 6 bin 475 şehrin hava kirliliği değerlerinin analiz edildiği 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporuna göre Türkiye’de hava kirliliği 2021'de yıl boyunca WHO kılavuz değerlerinin 3 ila 5 katı üzerindeydi.  Türkiye'de PM2.5 yoğunluğu 2021 yılında ortalama 20 µg/m olarak ölçüldü.   Türkiye, bu oranla Avrupa bölgesindeki 42 ülke arasında havası en kirli 7'inci ülke oldu.
HAVASI EN KİRLİ İL IĞDIR OLDU
Türkiye’de havası en kirli illerin başında Iğdır geldi.  Türkiye'yi Avrupa bölgesinde inceleyen rapora göre, Avrupa'nın havası en kirli kenti Iğdır oldu.  Iğdır’ın ardından Türkiye’de havası en kirli Düzce, Erzurum, Konya, Erzincan, Elbistan, Kayseri, Amasya, Çorum ve Bursa takip etti. 
TÜRKİYE’NİN EN TEMİZ HAVASINA SAHİP KENTLERİ ARASINDA İSE ÇANAKKALE’DE YERİNİ ALDI
Türkiye’nin en temiz havasına sahip kentleri arasında ise Çanakkale’de yerini aldı.   Rapora göre Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli Türkiye’de en temiz havaya sahip şehirler oldu. Hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan metreküp başına düşen ince parçacıklı madde (PM 2,5) yoğunluğu ölçümlerine dayanıyor.  PM 2 nokta 5 olarak ifade edilen havanın içerisinde bulunan ince parçacıklı madde kirliliği, astım, felç, kalp ve akciğer hastalıklarına sebep olabiliyor ve her yıl milyonlarca insanın erken ölmesine sebep oluyor.
Mine Yel