Gündem

Ormanda Reçine Bereketi

‘Her bir yanında bereket var’ sloganı ile orman ürünleri ve  ormandan gelir elde edilen alanlarda çalışmalarını yürüten Orman Genel Müdürlüğü, çam ağırlıklı ormanlarda reçine üretiyor.

Kimya endüstrisinde talep gören doğal bir ürün olan Çam reçinesi,  Ülkemizde de üretimine hız verildi. Canlı ağaçların gövdesine açılan yaraya asit pasta uygulaması yapılarak üretiliyor. İlk olarak, ağaç gövdesindeki reçinenin alınacağı bölge soyularak düzleştiriliyor. Daha sonra gövdede yer seviyesinden 20 santimetre yükseklikte açılan küçük kesiğin altına sıcağa dayanıklı şeffaf torba zımbalanıyor. Kesik yarasının üzerine asit pasta uygulanarak reçine kanallarının ağzı açığa çıkarılıyor. Böylece yaradan akan reçine 15-20 gün boyunca torbanın içinde birikiyor. Torbaya dolan reçineler, görevliler tarafından toplandıktan sonra hava almayan bidonlarda depolanıyor.
İşlenerek  kimyasal sanayiide kullanılacak hale getirilen reçine üretiminde ülkemiz de önemli konumda yer alıyor.  Orman Genel Müdürlüğünün öncülüğünde  ‘Her bir yanında bereket var’ sloganı ile üretilen çam reçinesi, 2021 yılında 558 ton üretim yapılırken   ülke ekonomisine 650 bin dolar katkı sağladı. 2022 yılı sonu itibariyle 640 ton reçine üretimi hedefleniyor.
Haber Merkezi