Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi, dijital içerik dünyasına yönelik önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.
Vadide yer alan Dijital Animasyon ve Oyun Kümelenme Merkezi (DIGIAGE) 1-11 Eylül tarihleri arasında 21 farklı ülkeden oyun tasarımcılarını ağırlayacak. Uluslararası düzeyde binden fazla katılımcının beklendiği DIGIAGE Oyunla Gelecek Yaz Kampı’nda oyun geliştiriciler çadırlarda kalarak hem üretim yapacak hem eğlenecek. Çevrim içi katılımın da mümkün olduğu kamp; oyun tasarımcıları, yazılımcılar, dijital sinema ve animasyon film üreticileri, senaristler gibi ekosistemin birçok bileşenini buluşturacak.
Bilişim Vadisi Genel Müdürü A. Serdar İbrahimcioğlu, DIGIAGE kamplarını uluslararası boyuta taşıdıklarını vurgulayarak “Oyun alanında uluslararası düzeyde değer üretimine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Özgün fikirlerin ortaya çıkmasında çeşitlilik önemli rol oynadığı için farklı kültürlerden gençlerin bir araya gelmesi çok değerli.” dedi.
AMAÇ EKOSİSTEMİ GELİŞTİRMEK
Türk oyun geliştirme ekosistemine destek vermek amacıyla kurulan DIGIAGE, düzenlediği kamplarla sektöre insan kaynağı kazandırmayı, kamu ile özel sektör arasında köprü olmayı ve oyun stüdyolarının gelişimine katkı sunmayı hedefliyor. Çevrim içi olarak yapılan DIGIAGE’in kış kampının ardından bu kez hibrit formatta DIGIAGE Oyunla Gelecek Yaz Kampı gerçekleştirilecek.
BİRÇOK ÜLKE DAVET EDİLDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayesinde 1-11 Eylül 2022 tarihleri arasında Bilişim Vadisi’nde düzenlenecek yaz kampı, dünyanın her yerinden oyun geliştiricileri Vadi’de buluşturacak. Tüm dünyadan çevrim içi katılım başvurusu alınan kampa, yüz yüze katılım için 21 ülke belirlendi. Bu ülkeler; Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Romanya, Hollanda, Almanya, Fransa, KKTC, Azerbaycan, Özbekistan, Tataristan, Kazakistan, Pakistan, Tunus, Nijerya, Katar, Kuveyt, BAE.
BİN KATILIMCI
Oyun ekosistemindeki binden fazla yazılımcı, tasarımcı, senarist, yayıncı, reklamcı ve yöneticinin kampa katılması bekleniyor. Küresel iş birliği anlayışı ile fiziki ve çevrim içi olarak bir araya gelecek olan tasarımcılar 10 günlük kamp boyunca projelerini tasarlayarak uluslararası jüriye sunacak. Katılımcılar; Oyun Senaryosu-Metin, Oyun Karakter Tasarımı-Grafik Animasyon ve Oyun Mekaniği-Yazılım olmak üzere üç kategoride üretim yaparak kendilerini gösterecek.
FIRSATLARA KAPI ARALANACAK
DIGIAGE kamp sonunda başarılı olan stüdyolara birçok fırsat sunacak. Geleneksel oyun kategorileriyle birlikte, metaverse, blokchain gibi yeni nesil içerik fikirlerinin de projeye dönüşeceği kampta takımların ortaya çıkardıkları yeni oyun fikirlerinden bazıları DIGIAGE tarafından desteklenecek. Bu fırsatlar sayesinde uluslararası bağlantı ve iş gücü paylaşımı fırsatı doğacak. Türkiye’nin dünyaya sunduğu oyun üretim gücü büyüyecek ve tasarım ihracatı imkanları ortaya çıkacak. Kamp, yeni stüdyoların ortaya çıkmasına da olanak sağlayacak.
KAMU-ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİNDE
DIGIAGE Yaz Kampı’nı Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türk Devletleri Teşkilatı başta olmak üzere TOBB, DEİK, YTB, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ve Müsdav destekleyecek. Bunun yanında TRT, AA, Turkcell ve Samsung da kampa katkı sunacak.
MENTÖRLÜK DESTEĞİ SUNULACAK
Kampa katılan gönüllüler ve üniversitelerin dijital oyun tasarımı bölümü öğretim görevlileri, program sürecinde yüz yüze ve çevrim içi olarak tasarımcıların sorularına cevap verecek. Katılımcıların yaptıkları tasarımlar hakkında yorumlar yaparak içeriklerini geliştirmelerine yardımcı olacak. Binden fazla katılımcı, çadırlarda kalarak hem eğlenecek hem de üretecek. Başvurular değerlendirildikten sonra katılıma hak kazanan katılımcılar kamp alanındaki imkanlardan ücretsiz faydalanabilecek.
DIGIAGE’İ DÜNYAYA AÇIYORUZ
Bilişim Vadisi Genel Müdürü İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi vizyonunu tasarlarken ‘Ulusal ve uluslararası alanda faydalı teknolojiler’ vurgusu yaptıklarını anlatarak “Oyun sektöründe gerçekleştirdiğimiz küresel iş birlikleri ile DIGIAGE‘i ulusaldan uluslararası arenaya taşıyoruz. Daha önce ‘Birlikte Dünyayı Oynatalım’ sloganıyla gerçekleştirdiğimiz DIGIAGE oyun kampları ve DIGIAGE faaliyetleri aracılığıyla oyun geliştirmeyi ne kadar ciddiye aldığımızı gösterdik” dedi.
FARKLI KÜLTÜRLERDEN GENÇLER
Eylül ayında gerçekleştirecekleri kampın; uzmanları, yatırımcıları ve akademisyenleri buluşturacağını kaydeden İbrahimcioğlu, “Oyun alanında uluslararası düzeyde değer üretimine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Özgün fikirlerin ortaya çıkmasında çeşitlilik önemli rol oynadığı için farklı kültürlerden gençlerin bir araya gelmesi çok değerli. İlerleyen yıllarda etkinliğe daha fazla ülke davet edilmesini istiyoruz” diye konuştu.
EKOSİSTEME KATKI SUNACAK
İbrahimcioğlu kampın, “Gelecek Burada” mottosunun hayat bulduğu etkinliklerden bir tanesi olduğuna değinerek “Oyun geliştirme sürecinin yapısı da senaryo, grafik ve yazılım gibi parçalardan oluşması nedeniyle farklı becerilerin buluşmasını zorunlu kılıyor. Bilişim Vadisi olarak, oyun geliştirme kamplarını yılda iki kez düzenleyerek ülkemizde oyun ekosisteminin gelişmesine katkı sunmaya devam ediyoruz” dedi.
Son başvuru tarihi 28 Ağustos olarak aktarılırken, online başvuru katılımcıları için başvuru ekranının kamp boyunca açık kalacağı bildirildi. (Kaynak: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı)