Gündem

100. Yılda Coşkulu Bayram Eşsiz Zafer, Muazzam Eser

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü, Çanakkale’de gün boyu coşku ile kutlandı.

Cumhuriyet Meydanında düzenlenen resmi tören ile başlayan kutlamalar Valilik Binası önünde protokol konuşmaları, şiirler, halk oyunları gösterileri ve resmigeçit ile devam ederken,  Boğaz’da ise Kıyı Emniyet Müdürlüğüne ait araçlar ve balıkçı tekneleri gösterileri ile bayram coşkusuna ortak oldu. Kordon boyunda gün boyu vatandaşlar bayramın coşkusunu yaşadı.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl dönümü kutlamaları Cumhuriyet Meydanında düzenlenen resmi tören ile başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene, il müdürleri, kurum yetkilileri, siyasi parti il başkanları ve partililer, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.  Meydandaki törenin sonlanmasının ardından Vali Aktaş, valilik binasında tebrikleri kabul etti.
Zafer Bayramı’nın 100. yıldönümü kordon boyunda gerçekleştirilen tören öncesinde Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile halkı selamlayarak vatandaşların bayramını kutladı.   Kutlamaların ardından törene geçildi.  Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı okundu.  Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi öğrencisi Nida Akpınar, ‘Akdeniz’e şiirini okurken konulu Ali Haydar Önder Anadolu Lisesi Okulu öğrencilerinden Seyhan Önder ise ‘30 Ağustos’ konulu şiiri okudu.

“BU EŞSİZ ZAFER, TÜRK ORDUSU’NUN YÜKSEK KUDRET VE KAHRAMANLIĞININ TÜM DÜNYAYA GÖSTERİLDİĞİ MUAZZAM BİR ESER OLMUŞTUR”
Şiirin okunmasının ardından Boğaz ve Garnizon Komutanlığından Deniz Binbaşı Evren Bal, günün anlamına binaen bir konuşma yaptı. Deniz Binbaşı  Bal  yaptığı konuşmasında  Büyük taarruz hakkında bilgiler vererek “Bugün yüce Türk Milleti’nin büyük fedakârlıklarla verdiği istiklal mücadelesinin, zaferle taçlandırdığı büyük taarruzun 100. yıldönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü’nü büyük bir gurur ve coşkuyla kutlamanın heyecanı içindeyiz. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan bu zafer, sadece vatan topraklarının düşmanlardan kurtulmasını sağlamamış,  Anadolu’nun Türk yurdu olduğu tescillenerek, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinin temelleri atılmıştır. Kahraman Türk Ordusu’ndan sayıca çok daha üstün olan işgal ordusuna karşı başlatılan her safhasıyla düşünülerek hazırlanan ve Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sevk ve idaresiyle kazanılan bu eşsiz zafer, Türk Ordusu’nun yüksek kudret ve kahramanlığının tüm dünyaya gösterildiği muazzam bir eser olmuştur.  Tarih boyunca ortak değerler ve milli ülküler etrafında hareket eden Türk Milleti’nin, tarih sahnesine daha dinç bir şekilde tekrar çıkması ile tekrar kanıtlanmış, Milli varlık ve hukukumuz tüm dünyaya kabul ettirilmiş, yüce Türk ulusunun ve onun şanlı ordusunun vatanı ve bağımsızlığı uğruna neler yapabileceği tüm dünyaya gösterilmiştir. Bu zafer, sömürgeciliğin istila emellerini akamete uğratan Türk Milleti’nin bağımsız ve egem yaşam yolunu aydınlatan bir meşale gibidir. Tarihten aldığımız dersler, ülkemize yönelik tehditlerin ancak güçlü Türk Silahlı Kuvvetleri ile caydırabileceği ve bertaraf edilebileceğini gözler önüne sermektedir. Kudretini asil Türk Milletimizin sevgi ve desteğinden alan, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri; hiçbir zorluktan yılmadan, esas sorumluluğu olan harbe hazırlığın caydırıcılığını, en üst seviyede idame ettirmeye, üstün nitelikli, yüksek eğitim seviyesine sahip insan gücü sayesinde, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de egemenliğimizin, bağımsızlığımızın, şehit kanlarıyla yoğurduğu kutsal vatan topraklarının bütünlüğü ve güvenliğinin teminatı mavi vatan denizlerimizin koruyucusu olmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, bu topraklarda hür ve kendi bayrağımızın altında yaşamayı, kanları ve canları pahasına sağlayan 30 Ağustos Zaferi’ni bizlere armağan eden, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
KUTLAMALAR KARADA VE DENİZDE DEVAM ETTİ
Konuşmaların ardından Çanakkale Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibi tarafından oyun gösterisi gerçekleştirildikten sonra zafer geçişi yapıldı.  Törende Gazi ve Askerlerin geçiş anında büyük coşku yaşandı. 7’den 70’e herkesin bayrakları ile katıldığı tören geçişinde askerler protokolü selamladı. Askerlerin ardından kamu hizmeti veren Polis, Jandarma, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve AFAD’ın araçları geçiş yaptı.  Karada büyük bir geçiş töreni yapılırken Boğaz’da ise Kıyı Emniyet Müdürlüğüne ait araçlar ve balıkçı tekneleri gösterileri ile bayram coşkusuna ortak oldu. Kordon boyunda gün boyu vatandaşlar bayramın coşkusunu yaşadı.

“TÜRK MİLLETİ HÜRRİYET VE BAĞIMSIZLIK İÇİNDE YAŞAMA ONURUNA KAVUŞMUŞTUR”
Vali İlhami Aktaş, 30 Ağustos Zafer Bayramının 100. Yıldönümünde yayınladığı mesajında, Türk Milletinin kendisini tarihten silmek isteyenlere büyük bir ders verdiğini belirterek “Tarihi şanlı zaferlerle dolu yüce milletimizin bağımsızlık uğruna gösterdiği azim ve kararlılığını tüm dünyaya ilan ettiği 30 Ağustos büyük zaferinin 100. yıl dönümünü milletçe kutlamanın mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün önderliğinde, 26 Ağustos'ta başlayan ve 30 Ağustos 1922'de tarihe altın harflerle yazılmış eşsiz bir zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muhaberesi ile vatan topraklarımız kurtarılmış, Türk Milleti hürriyet ve bağımsızlık içinde yaşama onuruna kavuşmuştur. Milletimiz bu zaferle, milli hâkimiyet, birlik ve beraberlik anlayışı içerisinde, kendisini tarih sahnesinden silmek isteyenlere, tüm mazlum halklara örnek teşkil edecek biçimde unutulmayacak bir ders vermiş; hiçbir şekilde bağımsızlık ve hürriyetinden ödün vermeyeceğini, sonsuza kadar var olacağını tüm dünyaya kabul ettirmiştir. Bizler de 30 Ağustos’u bizlere kazandıran şanlı ecdadımızın mirasçısı olarak Türkiye Cumhuriyeti'ni muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak, milletimize daha güzel imkânlar sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Milletçe elde ettiğimiz başarılar ve ülkemizin geldiği seviye, yolumuzun açık olduğunun en önemli göstergesidir. Büyük hamleler gerçekleştiren Türkiye geleceğe umutla bakmakta ve güvenle yoluna devam etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin kurucusu Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere vatanı ve milletinin istiklali ve istikbali için canını ortaya koyarak bize bu toprakları vatan kılan tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum” dedi.

“ORDULAR İLK HEDEFİNİZ AKDENİZ İLERİ”
30 Ağustos’ta büyük taarruzu başlatan ve tarihe Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak geçecek olan, savaşta üstünlüğü ele geçiren ve düşman ordusunu bozguna uğratan Türk Ordusuna Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarihi emri verir ‘Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz, ileri’ emrini verir. Atatürk'ün Başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz ‘un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur. İşte bu kutlu zafer Türk Cumhuriyetinin tarihi yeniden yazdığı bir dönem olmuş bu zafer her yıl bayram olarak kutlanıyor.
 
 
Dilek Akşen