Gündem

“Vira Bismillah”

Ağların bakımları tamamlandı, tekneler onarıldı.  Bugün sona eren av yasağıyla birlikte balıkçılar “Vira bismillah” deyip, ağlarını denize attı.

Av sezonunun başlamasına bir gün kala, Çanakkale Balık Hali’nde sardalye 150,  turna 100,  zargana 80,  çupra ve levrek 170, kültür çupra 130, karides 130, palamut 60 TL’den satıldı. Yasağın bitmesi ile beraber balıkçılar gece denize açıldı, ağlara gelecek balık miktarı bugünkü fiyatları belirleyecek.
Çanakkale’nin önemli geçim kaynaklarından biri olan balıkçılık sektörüne ilişkin denizlerde av yasağının bugün itibariyle sona ermesinin ardından yeni av sezonu başladı. Trol ve gırgır ile balık avcılığının 15 Nisan'da başlayan yasak dönemi bugün kalktı.  4,5 ayın ardından son hazırlıklarını balıkçılar, 31 Ağustos’u 1 Eylül’e bağlayan gece denize açılarak; ‘Vira Bismillah’ dedi.
Yaz başından beri girdi maliyetlerinin yükselmesi ile zor duruma düşen birçok kesimden biri de balıkçılar oldu.  Özellikle mazot maliyetlerinin yükselmesi ile yaz ortasında sardalyanın fiyatı 200 TL’ye kadar çıktı.

SARDALYA 50 TL’YE KADAR DÜŞEBİLİR
Av sezonunun başlamasına bir gün kala, Çanakkale Balık Hali’nde sardalye 150,  turna 100,  zargana 80,  çupra ve levrek 170, kültür çupra 130, karides 130, palamut 60 TL’den satıldı.
Bugün itibari ile başlayan av sezonundan sonra vatandaşın gözü tezgaha, balıkçının gözü Boğaz’a çevrildi.
Balıkçılar yasağın bitmesi ile birlikte sardalya’nın fiyatının 50 TL’ye kadar düşeceğini ifade ediyor.

Dilek Akşen