Gündem

ÇTSO seçimi yaklaşıyor, kulisler hareketlendi Kimler aday?

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÇTSO) seçimine az bir süre kala, iş insanlarının kulisleri hareketlendi. Şimdiye kadar mevcut başkan Selçuk Semizoğlu, tekrar aday olduğunu açıklarken, karşısına kimin çıkacağı merak konusu.

Bazı iş insanlarının kulis yaptığı, bazılarının destak arayışına girdiği ve bazı grupların ise aday belirleme çalışması yaptığı konuşuluyor.
 
ÇTSO, Çanakkale’nin en önemli kuruluşlarından biri. Çanakkale’deki iş insanları ve esnafların çatısı konumundaki ÇTSO’nun seçimleri de hep çekişmeli geçiyor. ÇTSO, yeni bir seçim sürecine daha girdi. Oda tarafından yapılan açıklamaya göre seçimlerin 16 Ekim Pazar günü yapılacağı belirtildi. Seçimlere az bir süre kala, iş insanları kulis çalışmalarına başladı. Bir yandan kulis çalışmaları devam ederken, diğer taraftan kimlerin aday olacağı soruları soruluyor.
Şimdiye kadar ilk adaylığını açıklayan kişi mevcut başkan Selçuk Semizoğlu oldu.  Semizoğlu, Nisan ayında adaylığını şu cümlelerle açıklamıştı. “Önceki hafta Cuma günü Rifat başkanın daveti ile Ankara’ya gittik. Aynı zaman da Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş’nin Genel Kurulu vardı. Ticaret ve Sanayi Odası, Borsa Başkanları ile Müşterek İstişare Toplantısı da gerçekleştirildi. Rifat Başkan olağanüstü bir durum olmazsa Ekim ayı içerisinde seçimlerimizin olacağını açıkladı. ‘Bizler her birimiz hakim nezaretinde seçilmiş insanlarız. Sizler İllerinizin kanaat önderlerisiniz, sizler İllerinizin tacirin, tüccarın sözcüsü konumundasınız. Dolayısıyla siyasetten uzak belli bir üslupla üyenizin talebi üzerine her şeyi dile getirebilirsiniz’ dedi. Her birinize selamları var. Seçimin ertelenmesi sadece Cumhurbaşkanımızın yetkisi dahilinde. Ben de Yönetim Kurulu Başkanlığına adaylığımı ilk size açıklamak istiyorum. Allah Çanakkale’miz için en hayırlısını nasip etsin. Ben hep şunu söyledim; kaliteli Yönetim, kaliteli Meclis’ten çıkar. Hiçbirimiz bu koltuklarda doğmadık bu koltuklarda da yaşlanmamalıyız. Onun için emek veren her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah Çanakkale’miz için hayırlı olur diyorum.”
 
RAKİPLERİ KİM?
Semizoğlu geçen süre içinde aksi bir açıklama yapmadığı için adaylığı devam ediyor. Semizoğlu’na karşı kimin aday olacağı ile ilgili birçok kulis bilgisi hakim. Adaylık için yola çıkanlardan biri Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Başkanı Kaya Üzen’in olduğu konuşuldu. Üzen’in yönünü ÇTSO’ye çevirmesindeki en büyük etkenin ÇTB Meclis Başkanı Abdullah Deniz’in gelecek seçimde ÇTB başkanlığına geçmek istemesi olduğu belirtiliyor. Burada koltuğu sallanan Üzen’in ÇTSO’ya aday olmak için kulis çalışmaları yaptığı, gerekli desteği bulamadığı için adaylıktan şimdilik vazgeçtiği konuşuluyor. 
 
Kulislerde konuşulan en ciddi isim ise ÇASİAD eski başkanı Erdal Akarsu. Bilindiği gibi Nisan 2018 ÇTSO seçimlerinde Semizoğlu’na karşı Erdal Akarsu ve İş insan Mustafa Kansu aday olmak için yola çıkmıştı. O dönem adaylıkları çok konuşulan bu iki isim meclis üyeliğine giremedikleri için aday da olamadılar ve Semizoğlu rakipsiz başkan seçildi. O günlerde adaylığı konuşulan Erdal Akarsu’nun yeniden bu seçime hazırlandığı konuşuluyor. Akarsu’nun kapalı kapılar arkasında görüşmeler yaptığı ve gerekli desteği bulması durumunda adaylığını açıklayacağı konuşuluyor.

ÇANAKKALE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ ÇALIŞIYOR
ÇTSO’nun seçim sürecinde etkili olacak meslek guruplarından biri de Çanakkale Müteahhitler Birliği, 10 Ağustos 2022 tarihinde basın toplantısı düzenleyen Çanakkale Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yıldız, önümüzdeki ÇTSO seçimlerine hazırlık yaptıklarını açıklamıştı. Geçen süre içinde müteahhitlerin birçok seçenek üzerinde çalıştıkları belirtiliyor. Kulislerde alınan bilgiye göre; müteahhitlerin ya kendi içlerinde aday çıkartacakları, ya da başka bir adaya destek verip meclise ve dolayısı ile yönetime güçlü girmek istedikleri ifade ediliyor.

EN GÜÇLÜ İSİM SEMİZOĞLU
ÇTSO seçimlerine hızla yaklaşılırken, birçok kişinin ismi geçiyor. İsmi geçenler içinde de en güçlü isim ise mevcut başkan Semizoğlu gösteriliyor. Semizoğlu’nun yeniden seçileceğine kesin gözü ile bakılıyor. Seçimlerde merak edilen konulardan biri de siyasi partilerin seçim sürecine dahil olup olmayacağı. Siyasetin seçimlere dahil olması durumunda seçimlerin renginin değişebileceği ifade ediliyor.
 
Mehmet Güler