Gündem

Çanakkale’de (21/f) ihale paniği

Çanakkale’de bazı kamu kurum ve kuruluşlarının acil durumlar için kullanılan ihale kanunundaki (21/f) maddesini, acil olmadığı halde bu yöntemle ihale verdiği konuşuluyordu.

Bu yöntemle haksız kazanç sağlayan Çanakkale’de bazı iş insanlarının aldığı ihale dosyalarının açığa çıkmasının ardından bu dosyalarda sorumlu olan kişilerin paniğe kapıldığı gelen bilgiler arasında. Aralarında belediyelerin, müdürlüklerin bulunduğu kamu kurum ve kuruluş ihale dosyalarının yargıya taşınacağı ifade ediliyor.
 
Son günlerde yolsuzluk iddiaları ile ilgili 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun (21/ f) maddesi gündeme geliyor. Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin b bendi “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumunda açık ihale yerine pazarlık yönteminin kullanılmasına olanak sağlıyor.
 Bu maddenin acil olmayan durumlar için de kullanılarak bazı iş insanlarına haksız kazanç sağladığı ifade ediliyor. Bunun gibi birçok iddia Çanakkale’de de son günlerde çok konuşulmaya başlandı. Çanakkale’de çoğu zaman konu itibariyle (21/f) ve (21/b) maddelerinde belirtilen durumlar ortada olmamasına rağmen ve pazarlık usulüne tabi olmayan kamu alımlarının, eksik rekabet ortamı içerisinde kapalı kapılar arkasında bu usulle yapıldığı ve kamu kaynaklarının usulsüz bir şekilde bazı kişilere aktarıldığı ifade ediliyor.
 
DOSYALAR TOPLANIYOR
Özellikle pandemi döneminde sayısı artan bu usulle yapılan ihaleler, artık sık sık yapıldığı belirtiliyor. İçerisinde belediyelerin, hastanelerin, müdürlüklerin ve diğer kamu kurumların bu yolla ihaleleri Çanakkale’de belli kişilere verdiği gelen bilgiler arasında. Belediyeler, müdürlükler ve diğer bazı kuruluşlarda pazarlık usulü ile yapılan ihale dosyalarının kurumlarda çalışanlar tarafından bazı kişilere verildiği ifade ediliyor.
Ele geçirilen bu dosyaların da bir süre sonra yargıya taşınacağı gelen bilgiler arasında. Dosyaların ele geçtiği bilgisini alan kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile bu kurum ve kuruluşlardan ihale alanların paniğe kapıldığı alınan bilgiler arasında. Hangi kurumların hangi ihaleleri bu yöntemle kimlere verdiği önümüzdeki günlerde açıklanacağı da ifade ediliyor.
 
Mehmet Güler