Ekonomi

Sahte altına dikkat!

Çeyrek altının bin 700 TL’yi görmesiyle beraber, düğünlerde ‘sahte altın’lar boy göstermeye başladı. Türkiye’de hiçbir sarrafın sahte altın satmayacağını söyleyen Kuyumcu Sedat Algönül, bu altınların bijuteri dükkânlarından alınıyor olabileceğini anlattı.

Koronavirüs döneminin ardından artan enflasyondan dolayı en çok etkilenen sektörlerden biri kuyumcular oldu. Pandemi döneminin kısıtlamalarının bu yaz kalkmasıyla beraber, düğün sezonu da hareketli geçti. Sezondaki hareketliliği rağmen, çeyrek altının bile bin 700 TL olması nedeniyle, kuyumcular zor günler geçirdi. Kuyumculara ve evlenen çiftlere bir darbe de sahte altınlardan geldi.
 
Teknolojinin ilerlediğini ifade eden kuyumcu Sedat Algönül, "Artık her şeyin, paranın bile sahtesi yapılıyor. O sahte altınları burada hiçbir sarraf satmaz, Türkiye'de satmaz. Onlar imitasyon satılan bijuteri dükkânlarında var. Onu alıp oradan, öyle takıyorlar diye düşünüyorum. Onu alıp da bilinçli takıyorsa ayıp ediyor. Hiçbir şey takma, git düğünde otur. Düğünde takılan 20-30 tane çeyreği bize getiriyorlar, içlerinden bir iki tanesini görüyoruz. Tabi o karanlık da bilemiyorlar kimin taktığını. Kim bunları takıyorsa yanlış yapıyor. Paran yoksa hiçbir şey takma. Veya 250 liralık da var, 500 liralık var, gramlar var onları tak. O kişiler düğün sahibine karşı biraz ayıp ediyor. Hiçbir sarraf sahte satıp da ticari kariyerini yok etmek istemez. Hele bizim gibi ufak yerde bunlar hiç olmaz. Bir anda burada 30-40 yıllık geçmişini kimse silmek istemez. Bizim bir çeyrek de karımız en fazla 30 lirayla 50 lira arasında oynuyor. 50 lira para kazanacağım diye de hiçbir sarraf da kendini mahvetmek istemez" diye konuştu.
 
“ÜZERLERİNE DEMO YAZILMASI LAZIM”
Özellikle ziynet altınlarının, çeyrek altınlarının basmaya bir tek darphanenin yetkisi olduğunu vurgulayan Algönül, "Kimse basamaz. Esasında bu gibi altınların bijuteri de basılırsa, devlet yetkilileri bunların basılmamasını izah etmeleri lazım. Kim imal ediyorsa bunları demo diye yazması lazım. Ama bire bir aynısını yapıyor. Yetkili de niye sen bunları yaptın demiyor. Mesela sahte para bulunduğunda emniyet güçleri geliyor, Kim bastı diye araştırmaya gidiyorlar. Para basma yetkisi de devlettedir. Altında devlette olduğu için darphane basar. Onu da daha ciddi davranıp özellikle çeyrek altınları kim basıyorsa yakalanmasını tavsiye ediyoruz. Bijuterilerde öyle bir kanun olmadığı için herkes satıyor. Kimsede bir şey demiyor" şeklinde konuştu.
 
ALTINI GÜVENİLEN SARRAFLARDAN ALIN
Altın alacaklara uyarılarda bulunan Algönül, "Şuna dikkat edecekler. Altını alırken güvendiği sarraflardan alsınlar. Teknoloji de ileri, sahte altınlar hemen de kararmıyor. Eskiden havanın oksitlenmesinden kararırdı. Kararması 5-6 ayı belki bir seneyi buluyor. Onun için dikkat edecekler" dedi.
 
Arzu Baladur