Sağlık

Büyük Ödül ÇOMÜ'ye

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, büyük bir başarıya imza attı.

Doç. Dr. Şener, bulaşıcı sarılık alanında yapacağı çalışma ile Gliead Fellowship Türkiye büyük ödülünü kazandı. 46 projenin içerisinde son 3-4 yılın en yüksek puanını alarak birinci olan projenin sahibi Doç. Dr. Alper Şener, ÇOMÜ ailesine daha farklı projeler, ödüller kazandırmaya devam edeceklerini söyledi.
Amerikan ilaç firması olan Gliead Fellowship’in Türkiye’de içinde her yıl 4 ana tema belirlediğini belirten Doç. Dr. Alper Şener; firmanın 2013 yılından beri bu ödülleri verdiğini söyledi ve şöyle devam etti: “ Bu yılın temaları hepatit, AİDS, kanserler ve mantar enfeksiyonları alanında oldu. Bizim projemizde Hepatit C alanında yapacağımız çalışma. Ülkemizde her ne kadar Hepatit B kadar dikkat çekmese de Hepatit C’li de çok ciddi bir hasta popülasyonu var. Hepatit C ile ilgili piyasaya giren ilaçlar var, bunlar oldukça maliyetli ilaçlar. Toplam 3 aylık maliyeti 90 bine varan ilaçlar. Amacımız bu tip hastalarda tedaviye başlamadan önce ilaçlara hassasiyet durumunu bilmek. Bunun için öncülüğünü bizim yapacağımız 16 merkezi bir araya getirdik. Bu merkezlerden alınacak hasta serum örneklerini toplayacağız ve ilaç dirençlerine bakacağız. İlaç direncine göre de Türkiye’de bir hasta havuzu oluşacak. Belki ilerleyen yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu için de rehber olacak. Çünkü Türkiye’de bu anlamda ciddi veri eksikliği var. Biz bu data eksikliğini kapatmak istedik. Toplam 1 yıl sürecek bu proje sonunda elde ettiğimiz sonuçları literatüre kazandıracağız, veri olarak sunacağız” dedi.

Proje, Türkiye’de İlk
Doç. Dr. Alper Şener, projenin bir diğer öneminin hem hepatit C, hem diyaliz hastası olan hastalarda ilaç direncine bakmak olduğunu vurgulayarak; “Biz belli ilaçlara duyarlılıkları varsayarak bu hasta grubuna belli ilaçları veriyoruz ama aynı sonucu alamıyoruz. Mesela hasta 3 ay sonra geliyor ‘hocam temizlenmedi’ diyor ve o zaman başka bir ilaç grubuna geçmek zorunda kalıyoruz. Bu proje ile hastaya hangi ilacı vereceğimizi önceden bileceğiz. Bu şekilde hem hastanın tedavisinde daha hızlı yol almış olacağız, hem de maliyeti düşürmüş olacağız. Böyle bir proje Türkiye’de ilk kez yapılıyor ve bunu ÇOMÜ olarak biz yapıyoruz” dedi.