20 Kasım Dünya Çocuk Hakları günü nedeni ile gerçekleştirilen panelde Çocuğa Yönelik Şiddeti Önleme Ortaklık Ağı’ndan Sosyal Hizmet Uzmanı Zeynep Mutlu ve Avukat Özcan Güven’in konuşmacı olarak katıldığı paneli İnsan Hakları Derneğinden Avukat İnci İncesağır yönetti.
Avukat İnci İncesağır yaptığı konuşmada; “Çocuk hakları çocuğa yönelik şiddet ve istismarın önlenmesi için temel bir takım konuları paylaşmak ve sorulara yanıt vermek için buradayız. Çocuk istismarı konusu sadece cinsel istismardan ibaret değildir. Gündemde olduğu için cinsel istismar akla geliyor. Dünya ve Türkiye’de çocuklar çok çeşitli açılardan istismara maruz kalıyor. Yoksulluk, çocuk işçiliği, şiddet, savaş, çatışmalar bütün bunlar çocuk istismarının çeşitli boyutları. İstismar konusunu geniş düşünmeliyiz. 2013 yılından itibaren TÜİK bölge bazlı veri paylaşımı yapıyor. Buna göre İstanbul, Kocaeli, Bursa büyük şehirlerin verileri paylaşılırken 2013 yılı sonrası Çanakkale verilerini alamıyoruz. 2013 yılına baktığımızda istismar konusunda nüfusa oranla ciddi anlamda yükseklik söz konusu” dedi.
Sosyal Hizmet Uzmanı Zeynep Mutlu; “Ülkemiz çocuk hakları sözleşmesine imza atarak ben bundan sonra çocuklarımızın haklarını bilimsel, insan hakları çerçevesinde koruyup kollayacağım. Bütün uygulamaları yerine getireceğim aksama yaşatmayacağım diyerek taahhüt etmektedir. Çocuk hakları sözleşmesini onlarla ilgili duyarlılık açısından bilmek gerekiyor. Yaptığımız uygulamalar çocuk hakları sözleşmesine uygun hale gelmeli. Sözleşme, her türlü durumda koşulda devlet olarak çocuğun yaşama gelişme ilişkisi doğrultusunda sorumluluğu yerine getirin diyor. Korunma ilkesi, devlet olarak çocuklarıma her türlü koşulda koruyacağım ona yönelik hizmet modelleri geliştireceğim diyor. Hiçbir şekilde hiçbir çocuğa benim ülke vatandaşım olsun olmasın ona yönelik ayrımcılık yapmayacağım. Ayrımcılığa yönelik durumlardan uzak tutacağım eşit muamele edeceğim. İşlemlerde eğer çocuk kendini ifade edecek durumdaysa yaptığım tüm işlerde onun fikirlerini alacağım diyor. Bunları bilerek hareket etmeliyiz” dedi.
Avukat Özcan Güven; “İnsan hakları alanında usulüne uygun yürürlüğe konulmuş sözleşmeler bir nevi anaysa hükmü taşıyor. Aynı şekilde uygulamalar bu sözleşmelere aykırı olamıyor. Çocuk hakları sözleşmesinde yer alan hükümler çerçevesinde baktığımızda iç hukuk kurallarında getirdiğimiz hükümler çocuk hakları sözleşmesine aykırı olamaz. Aykırı olursa sözleşme hükümlerinin doğrudan uygulanması gerekir” dedi.