Havaların soğumasıyla ve yağmurlu havaların başlamasıyla kişilerin mutsuz, yorgun, isteksiz hissetmesi mevsimsel depresyona yakalandığının belirtisi olabilir. Hem günlük hayatı hem de iş hayatını etkileyen mevsimsel depresyona karşı önerilerde bulunan Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Psikiyatrist Selin Birgül Baran düzenli bir hayatın mevsimsel depresyonun belirtilerini azaltacağını söylüyor.
Sabahın erken saatlerinde başlayan ve gün içinde de belli aralıklarda kendini gösteren depresyon belirtileri hem günlük hayatı hem de iş hayatını etkiliyor. İşe gitmek istememe, iştahsızlık, uyanamama, genel bir isteksizlik hali, enerji kaybı ve aşırı yorgunluk yılın belirli dönemleri, özellikle mevsim geçişlerinde sık karşılaşılan durumlar. Vücudun dengesinin mevsim geçişlerine ayak uyduramaması sonucu beyindeki bazı hormonların değişime uğrayacağını belirten Psikiyatrist Selin Birgül Baran, “Beynimizdeki serotonin, melatonin hormonlarının değişime uğraması depresyona yol açar. Yeni bir mevsimin gelmesi ile yeni dönemden beklentiler, yapılan planlar kaygı yaratabilir ve bu da bizi depresyona sürükleyebilir” diyor.
MEVSİMSEL DEPRESYONDAN KORUNMANIN YOLLARI
Düzenli bir hayatın mevsimsel depresyonu azalttığını belirten Baran şöyle devam ediyor: “Vücudun mevsim geçişlerine karşı biyoritmini dengede tutmasında düzenli bir hayatın önemi büyük. Uyku saatlerinin ve uyku düzeninin sağlanması, kafeinin azaltılması, dengeli ve düzenli beslenme her zaman olduğu gibi bu süreçte de çok önemli. Kafeinli içecekler yerine bitki çaylarının tüketilebilir ve bol su içilebilirsiniz.”
Mevsimsel depresyondan korunmak için Baran şu önerilerde bulunuyor: Her gün yarım saatlik normal tempoda yürüyüş yapın. Kısa mesafelere yürüyerek gidin, bir durak erken inin ve yürüyün. Oturarak çalışıyorsanız 1 saatte bir kalkıp dolaşın, basit egzersizler yapın. Asansör yerine merdivenleri kullanın.
Gün ışığından yararlanın. Sevdiklerinizle zaman geçirin. Keyif alacağınız aktiviteler yapın.
Haber Merkezi