Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı’nın yaptığı basın açıklamasında, “Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan “Yaşama Yol Ver” Projesi kapsamında Çanakkale’de özellikle 112 hattının gereksiz yere meşgul edilmesinin önlenmesi ve trafikte seyir halinde iken araçların ambulansa yol vermeleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 05-09 Aralık 2016 tarihleri arasında İskele Meydanında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecektir. 112 ekiplerimiz, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) Ekiplerimiz ve ambulanslarımız ile birlikte 5 gün boyunca vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığımız hizmetleri konusunda bilgilendirilecek ve ambulanslarımız tanıtılacaktır” ifadesinde bulundu.
Çanakkale’de bulunan Acil Sağlık Hizmetlerini, 24 acil sağlık hizmetleri istasyonu, 380 personel, 32 adet kara ambulansı, 1 adet deniz ambulansı (Hudut Sahilleri Genel Md.), 1 adet helikopter ambulans, 2 adet kar paletli ambulans, 1 adet obez ambulansı ve 2 adet UMKE aracı olarak sıralayan Dr.Taşçı, “Ayrıca Çanakkale’de 112 hizmetleri olarak vakaya ulaşılabilirlik oranımız yüzde 100 olup, bu hizmetler için kişinin sosyal güvencesi olsun veya olmasın herhangi bir ücret talep edilmemektedir” diyerek acil hizmetlerin ücretsiz oluşuna vurgu yaptı.
“YAŞAMA YOL VER”
Taşçı açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin ve kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında acil sağlık hizmetlerinin sunumunda 112 acil çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesi için toplumsal farkındalığın arttırılması amacı ile ''YAŞAMA YOL VER'' kampanyası yürütülmektedir. Bu hafta vesilesi ile halkımıza daha kaliteli, zamanında ve hızlı bir şekilde sağlık hizmetlerini sunabilmek için 112'nin gereksiz yere meşgul edilmemesi ve trafikte ambulanslarımıza yani hayata tutunmaya çalışanlara yol vermeleri konusunda vatandaşlarımızın, sürücülerimizin dikkatini çekmek isterim” dedi.
“112’NİN ASILSIZ ARANMASI SUÇTUR!”
112 Komuta Kontrol Merkezimize günlük olarak 1500-2000 çağrı gelmekte ancak bu çağrıların 100-150 tanesi vaka olarak değerlendirildiğini söyleyen Taşçı, “Bu durum 112 hizmetlerinde asılsız ve gereksiz aramaların ne derece fazla olduğunun göstergesidir. 112 Acil’in asılsız aranması suçtur ve aynı zamanda cezası da mevcuttur” diyerek vatandaşları uyardı.
“AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR”
Çocukların bu konudaki eğitimlerinin önemli olduğunu söyleyen Taşçı, “Çocuklara yönelik olarak yıl boyunca okullarda yapacağımız eğitimlerle de Ağaç yaş iken eğilir anlayışıyla küçükten başlatarak toplumun geri kalanına yayma çabası içerisinde olacağız. İlimizde bulunan tüm ilköğretim okullarında 112 personelimiz ''Minik 112'' uygulamasıyla 112’nin ne zaman ve nasıl aranacağı konularında bilgilendirmeler yapılacaktır” açıklamasında bulundu.