İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından afetlere hazırlık kültürünün yerleşmesi için 2022 Afet Tatbikat Yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle, afetlere dirençli toplum oluşturma vizyonu ve bütünleşik afet yönetimi anlayışı kapsamında, Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri arasındaki koordinasyonun plan çerçevesinde sağlanabilirliğinin değerlendirilmesi ve ilimizin müdahale kapasitelerinin yerinde görülebilmesi amacıyla Kepez beldesi Altın Tarım Frozco Soğuk Hava tesisinde Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) saha tatbikatı gerçekleştirildi.
Vali İlhami Aktaş başkanlığında Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, AFAD Müdürü İbrahim Tarı, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muhammet Mermer, kurum müdürleri, AFAD Ekipleri, UMKE, Kızılay personeli, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Ekipleri, Çanakkale Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, Frozco Soğuk Hava Tesisi Firma Sahibi Nail Huseynguliyev, ÇOMÜ Acil Yardım ve Afet yönetiminde okuyan gönüllü öğrenciler, Frozco Soğuk Hava Tesis çalışanları ile TAMP Çanakkale Ana ve Destek çözüm ortaklarının katılımı ile Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) saha tatbikat icra edildi.
KBRN senaryosuna göre“ Frozco Soğuk Hava Tesisi” nde Amonyak Gazı kaçağı olduğu ihbarı tesisin iş güvenliği birimince 112 Acil Çağrı Merkezine yapıldı.
Gerekli koordinasyon sağlanarak ilgili kurumların olaya müdahale etmek üzere soğuk hava tesisine intikalleri sağlandı. Müdahale ekiplerince gerekli yol, çevre ve saha güvenlik önlemlerinin alınmasıyla birlikte A tipi ve B tipi koruyucu kıyafet giymiş kurtarma personeli tarafından, etkilenen iki (2) yaralıya müdahale edilip dekontaminasyon (arındırma) işlemleri gerçekleştirilip, yaralıların sağlık ekiplerince sağlık kurumlarına sevki sağlanmıştır. Kimyasal kirlenmiş bölgede görev yapan kurtarma personeli ve arazinin dekontaminasyonundan (temizliği) sonra tatbikat sona erdi.
Tatbikatta Çanakkale Afet Müdahale Planından 8 Afet Çalışma Grubu görev yapacağı saha tatbikatında; AFAD ekiplerinin yanı sıra İl Sağlık Müdürlüğü Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ve ambulans ekipleri, Çanakkale Belediyesi İtfaiye ekipleri, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Meteoroloji Müdürlüğü ekipleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ekipleri, Havalimanı Müdürlüğü ekipleri, Kepez Belediyesi ekipleri, Tarım ve Orman 2.Bölge Müdürlüğü Çanakkale Şube Müdürlüğü ekipleri, Kızılay Çanakkale Şubesi görevlileri, AFAD Gönüllüleri ve Onsekiz Mart Üniversitesi temsilcileri olmak üzere 13 kurumdan toplam 101 personel görev aldı.
Tatbikatın ardından bir değerlendirme yapan Vali İlhami AKTAŞ, TAMP Çanakkale Ana ve Destek çözüm ortaklarının her türlü olumsuzluğa karşı koordinasyon içerinde hazır olması gerektiğini söyledi.
Afetlere hazırlık ve müdahale kültürünün yerleşmesi için afet ekiplerine birlikte koordinasyon içerisinde hareket etme kabiliyetini kazandırmak, önlemler almak ve yaşanabilecek eksikliklerin tespiti bakımından tatbikatların faydalı olduğunu ifade eden Vali İlhami AKTAŞ, AFAD İl Müdürlüğümüzün Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik, Nükleer (KBRN) saha tatbikat çalışmalarının memnuniyet verici olduğunu belirterek tatbikata katılanlara teşekkür etti.
Haber Merkezi