Yaz aylarının bitmesi ardından Çanakakle'nin en güzel tatil beldelerinden birisi Bozcaada deniz sıcaklığının en yüksek olan Eylül ayınında sona erip, ekim ayının gelmesi ile birlikte son demlerini yaşıyor. En güzel zamanlarda adaya son kez gitmek isteyenlere ne yapacaklarını nereye gideceklerini sıralamak istedim.
Ege Denizinin Türkiye’nin inci adalarından olan Bozcaada'da eskiden Limandan indiğinizde Çınarlı Çarşı Caddesi üzerinden geçen bir dere varmış. Bu derenin Bozcaada Kalesi tarafında kalan kısmı Rum Mahallesi, liman tarafında kalan kısmı ise Türk Mahallesi olarak kabul ediliyormuş. Şimdilerde Rum mahallesi Cumhuriyet Mahallesi, Türk Mahallesi ise Alaybey Mahallesi olarak biliniyor ve aradaki ayrımı mimari farklardan anlayabiliyorsunuz. Rum Mahallesi tarafında birbirini dik kesen sokaklar, Arnavut kaldırımları, bakımlı evler ve ilgi çekici kapılar dikkat çekerken Türk Mahallesi tarafında kıvrımlı sokaklar ve ahşap, cumbalı evler dikkat çekiyor. Birinci gitmeniz gereken yer bu iki mahalledeki sokaklar olabilir. Bugün her iki kısım da güzel fotoğraflar yakalamak ya da güzel bir yemek yemek için çok keyifli yerler. Liman tarafı denize nazır balık restoranlarıyla öne çıkıyor.
Türk ve Yunan Mahallesi
Rum Mahallesi tarafında ise keşfedilecek daha çok yer var. Bozcaada Rum Mahallesi gezilecek yerlerin başında, Bozcaada’nın sembolik yapısı Meryem Ana Kilisesi var. Meryem Ana Kilisesi, Rum Mahallesi’nin 1800’lerden beri yerini koruyor. Kilisenin giriş kapısında tarihi 1869 olarak belirtilse de ilk yapılış zamanının Venedikliler dönemine dayandığı tahmin ediliyor. Kilisenin avlusunda 4 katlı bir saat kulesi ve üzerinde çan bulunuyor.
Yat Limanı
Diğer bir nokta, Yat Limanı Buraya elbet yolunuz düşecek çünkü feribotla adaya yaklaşırken Bozcaada Yat Limanı size ilk selam veren olacak! Peki Bozcaada Yat Limanı’nda neler yapılır? Öncelikle limanı iki kısımda düşünün: Bozcaada Kalesi tarafı ve Alaybey Mahallesi tarafı.
Bozcaada Kalesi
Bozcaada Kalesi ise diğer bir güzel nokta liman boyunca yürüyüş yapmak oldukça keyifli. Bir yanınızda Bozcaada Kalesi’nin heybetli manzarası, diğer tarafta masmavi deniz boyunca sakin sakin yürüyebilirsiniz. Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın çıkışında olması ve anakaraya yakınlığı nedeniyle tarih boyunca istila riski bulunan önemli bir nokta olmuş. Adanın tarihteki sakinleri kendilerini güvende hissetmek için çareyi devasa bir kalede bulmuşlar. Hatta kalenin büyüklüğü de yetmemiş, eskiden kalenin çevresi suyla dolu bir hendekle çevriliymiş ve asmalı bir kapıyla giriş çıkışlar yapılıyormuş. Bozcaada Kalesi’nin tarihi hakkında ise net bilgiler yok. Kalenin ilk ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Bilinen bilgilere göre ise tarih boyunca Fenikeliler, Cenevizliler ve Venedikliler tarafından kullanılmış. Eğer benim gibi deniz aşığı biriyseniz hazır olun, Bozcaada’nın deniziyle bir kere tanıştıktan sonra vazgeçemeyebilirsiniz.
Bozcada Plajları
Bozcaada'nın seveceğiniz yerlerinde birisi de Bozcaada Denizi, denizin yer aldığı koylar o kadar güzel ki, hayalini kurmak bile huzur verirken Bozcaada’da denizi yaşamak harika bir his, İşte bu yüzden koylar en çok zaman ayırmanız gereken yerlerden birisi, Bozcaada’da nerede yüzülür diye soracak olursanız çoğu kişinin vereceği cevap Ayazma Plajı ardından Sulubahçe plajı, Plajı deniziyle, kumsalıyla ve tabii Vahit Restoran yemek aralarıyla oldukça keyifli ancak son zamanlarda Akvaryum gibi Ayazma da çok kalabalık.
Rüzgâr Gülü
Bozcaada’da diğer yerde Rüzgar Gülleri’nde gün batımı keyifli vakit geçirmek, Bozcaada tatili aklınızın ucundan en ufak geçtiyse ve bir araştırma yaptıysanız ya da sosyal medyada, orada burada ada fotoğraflarına denk geldiyseniz rüzgar güllerinin oluşturduğu o manzaraya elbet denk gelmişsinizdir. Ne de olsa Bozcaada’da en popüler yerlerden biri burası.
Şarap Fabrikaları
Bozcaada'nın şarap fabrikaları, şarapçılık geleneğinin çok eski yıllara dayandığı adanın vazgeçilmez yapıları. Adanın en eski 3 şarap üreticisinin fabrikaları ada merkezinde yer alıyor. Son yıllarda açılan 3 fabrika ise merkez dışında bulunuyor. Talay, Corvus ve Amadeus yaz sezonu boyunca talebe göre fabrikalarında tur düzenliyor. Bu turlarda fabrikayı gezerek şarap yapımı ile ilgili detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Merkez dışında yer alan Amadeus, Corvus ve Gülerada'nın fabrikalarının içinde tadım yapabileceğiniz 'wine barları' da bulunuyor.
Ayazma Manastırı
Bozcaada’nın tarihi yerleri arasında en önemlilerden ve adanın 36 manastırı arasında ayakta kalmayı başarmış olan iki taneden biri Ayazma Manastırı ile devam edelim. Öncelikle “Ayazma” kelimesi! Ayazma kelimesinin kökeni Yunanca “hagiasme” kelimesinden geliyor. Anlamı ise kutsal su. Yalnızca Bozcaada’da değil, Türkiye’nin farklı noktalarında da doğal su kaynaklarının yer aldığı noktalar ayazma kelimesiyle adlandırılıyor. Rum Azize Aya Paraskevi adına, 1734 yapılan Ayazma Manastırı adanın güney kısmında, Ayazma Plajı’nın muhteşem manzarasına doğru ilerleyen Ayazma yolu üzerinde sağ tarafta kalıyor.Manastır kompleksi çift oluklu tarihi bir çeşme, 8 çınar ağacı, ufak bir manastır ve 2 adet yapıdan oluşuyor. Manastırın alt katında bir de dilek mağarası var. Mum yakıp adak adayarak ve dileklerinizi taş, çalı çırpı gibi şeylerle sembolize ederek dilek dileyebiliyorsunuz. Manastır sadece özel günlerde ibadete açık. Denk getirmek isteyenler 26 Temmuz Rumların Aya Paraskevi Günü’nü aklında tutabilir. Manastırın bahçesi de oldukça keyifli. Bahçede adalı Rum bir ailenin işlettiği bir kafe restoran bulunuyor. Çınar ağaçlarının gölgesinde keyifli bir mola verebilirsiniz.
Salhane
Çok özel bir nokta olan, Ada merkezinin bir ucunda, evlerden uzak, kayaların arasındaki sarı rengi ile dikkat çekiyor. Eskilerden mezbah olarak kullanılan yapı, adalı mimar Bülent Sucu tarafından restore edilerek bar haline getirilmiş.Salhane, gündüzleri bir beach-kafe geceleri bir bar olarak rağbet görüyor. Barın bir diğer özelliği adanın 5 şarap markasına da yer vermesi. İsterseniz ada karması isimli tadım menüsü ile sadece adaya özgü üzümlerden yapılmış şarapları tadabilirsiniz. Eşsiz mekanda deniz girmek ise keyif verici bir ortam.
ibrahim Akın KAZANCI