Yaz aylarına girilirken dikkat edilen yediklerimiz içtiklerimiz, kış ayları gelirken, çıkan kışlıkların etkisi ile olacak daha az dikkat edilmeye başlandı. Bu süreçte neler yapılacağına dair ve beslenme konusunda gazetemize özel değerlendirmelerini röportajımızda aktaran Diyetisyen Bihter Taşdelen diyet hakkında ise; ‘’ Ömür boyu diyet değil ömür boyu sağlıklı beslenme! Herkes zayıflama diyeti yapmak zorunda değil ya da sürekli dikkatli beslenmek zorunda değil. Önemli olan “denge” dedi.
Yaz aylarının son bulması ardından mayolar dolaba giderken kilolarda vücudumuza girmeye başladı. Bu dönemde beslenme konularında neler yapılacağını, hayatımızda dengeli beslenmenin önemini gazetemize özel değerlendiren Diyetisyen Bihter Taşdelen ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdim
Öncelikle Sizi Tanıyabilir miyiz? Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Merhabalar, ben Diyetisyen Bihter Taşdelen. Klinik beslenme (hastalıklarda beslenme) uzmanı, Uluslararası sporcu beslenmesi uzmanı ve fitoterapi uzmanıyım. İstanbul Bilgi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bo¨lu¨mu¨ mezunuyum. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Sistem Biyolojisi anabilim dalında yüksek lisansıma devam etmekteyim. Çok küçük yaşlarımdan beri aktif olarak sporun içerisinde yer aldığım için bunu bir lisansla daha desteklemeye karar verdim ve ikinci üniversite olarak I·stanbul U¨niversitesi Spor bilimleri ve Egzersiz bo¨lu¨mu¨ne başladım. Meslegˆime ilk olarak İstanbul’da başladım şu an ise aktif olarak Çanakkale’de kendi kliniğimde danışan kabulünde bulunmaktayım. Meslegˆim adına her zaman olanla yetinmeden kendimi su¨rekli gelis¸tirmeyi go¨rev bildim. John Hopkins, Yale, Stanford, Imperial College gibi yurt dıs¸ı bazlı bu¨yu¨k u¨niversitelerden eğitimler ve sertifikalar aldım. Egˆitim hayatım boyunca tek bir yo¨nde uzmanlas¸maktansa her alanda uzmanlaşarak danışmanlarıma bu¨tu¨ncu¨l bir diyet yaklas¸ımı sunmayı amac¸ladım ve kendimi bu yo¨nde gelis¸tirdim. Aras¸tırmaya ve gu¨ncel literatu¨ru¨ takip etmeye olan merakım ve ilgim, kendimi su¨rekli gu¨ncel ve yeniliklere ac¸ık tutmama olanak sagˆladı.
Yaza girerken herkes diyetine çok dikkat etti, şimdilerde bir diyeti bozma süreci var özellikle kışlık kıyafetler yavaş yavaş çıkınca bu süreçte sizin öneriniz nedir?
Aslında çoğu insan yaza girerken diyetlerine çok dikkat edip yazın sahillerde diyetleri bozdular. Şimdi ise günahları çıkarma zamanı çünkü kışlık kıyafetlere girme vakti geliyor. Tatilin bitmesi ve havaların soğumasıyla birlikte su tüketimimiz ve hareketimiz azaldı. Bu süreçte benim en büyük tavsiyelerimden biri su içmeyi ve egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmeniz olacaktır. Ayrıca hava değişimi ve kışın gelmesiyle birlikte bağışıklık düşebilir. Bol antioksidan içeren mevsim meyve ve sebzelerine öğünlerinizde mutlaka yer verin.
Sizce herkes diyet ya da nasıl dense yediğine dikkat etmeli mi? Yok mu böyle Özgürce yemek yiyeceği bir süreç?
Ömür boyu diyet değil ömür boyu sağlıklı beslenme! Herkes zayıflama diyeti yapmak zorunda değil ya da sürekli dikkatli beslenmek zorunda değil. Önemli olan “DENGE”. Her besin grubundan yeteri kadar tüketmek ve bu dengeyi korumak oldukça önemli. Tabi ki bu dengenin bozulduğu dönemler olacaktır ancak sürekli dengeyi koruyan biriyseniz emin olun bu ufak kaçamaklar sizi etkilemeyecektir. Diyet ve sağlıklı beslenme sizin düşmanınız değil hayat arkadaşınızdır.
Sosyal medyada herkes bir şeyler paylaşıyor 10 günde 5 kilo verdiren formül besin bunlara nasıl bakmalı bu doğru mu?
Maalesef sosyal medyada çok fazla aslı olmayan bilgi var. Lütfen bilginin doğruluğundan emin olmadan uygulamaya geçmeyin. Doğru bilgiye konunun asıl uzmanından ulaşabileceğinizi unutmayın! Kaynağı belirtilmemiş bilgiden uzak durun. Güvenilir bilgiye ulaşmak her daim sizi doğruya götürür. Az zamanda hızlı kilo verdirdiğine inanılan diyetleri uygulamayın! Bunlar verdirdiği hızla kiloları geri kazandırır ve vücutta kalıcı hasarlara sebep olabilir. Unutmayın bu tarz başlıklar genelde reklam odaklıdır ve sağlık reklam olamayacak kadar değerlidir.
Herkesin ideal kilosu aynı mı? İdeal yaşa kilo neye göre değişiyor ?
Neye göre? Kime göre ideal kilo? Hepimizin metabolizması parmak izi gibidir. Kişiye, cinsiyete, etnik kökene ve birçok çevresel faktöre göre ideal kilo kavramı çeşitlilik gösterir. İlk olarak sağlık ve zindelik için ideal kilo hedeflenmelidir. Eğer kilonuz sağlığınızın idame ettirme yeteneğine sahip ise ideal kilo kavramını göz ardı edebilirsiniz. Önemli olan sağlıklı ve mutlu olduğunuz bir kiloda olmaktır.
Siz özellikle spor yapmadan kilo vermek isteyenlere ne dersiniz önerileriniz nedir?
Bir uluslararası sporcu beslenmesi uzmanı olarak diyet ve sporu birbirinden ayrılmaz bir ikili olarak görmekteyim. Sporsuz sağlıklı beslenme, sağlıklı beslenmesiz spor düşünülmemelidir. İkisi birbirini destekleyen ve süreci hızlandıran etmenlerdir.
Akşam saatlerinde hafif yiyecek öneriniz nedir ?
Akşam yemeklerimiz geç saate kaldıysa, proteinli salatalar, sebze yemekleri, yoğurtlu mezeler; ızgara, haşlama ya da fırında hazırlanmış hafif yemekler tercih edilebilir. Yemekten sonra geç saatlerde acıkıyorsanız atıştırmalık olarak; kefir, süt, ayran, yoğurt , bitki çayları ve bunlara eşlikçi olarak meyve, çiğ kuruyemişler, tam tahıllı grisiniler tüketilebilir. Geç saatlerde özellikle şekerli yiyecek ve içeceklerden, gazlı içeceklerden, çok yağlı ve paketli yiyeceklerden uzak durun!. Geç atıştırmalıkların tüketimini yatmadan 2 saat önce kesmeyi de unutmayınız!
İbrahim Akın Kazancı