Herhangi bir hastalığın bulgusu olabileceği gibi kötü hijyen, deodorantlar, epilasyon cihazı ya da jilet kullanımına bağlı tahriş gibi farklı nedenlerle de ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorununun detaylı bir muayene ile altta yatan sebeplerini belirlemek, doğru tedavi prosedürüne karar vermek açısından önem arz eder. Çünkü etkili bir tedavi yöntemi ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. Koltuk altı kararması nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
Genetik Faktörler:
Koltuk altı kararmasına neden olan bazı rahatsızlıklar kişiye ebeveynlerinden kalıtım yoluyla aktarılır. Bu nedenle aile üyelerinde veya akrabalarında cilt koyulaşması olan kişilerin kendilerinde de bu sorunun görülme riski vardır.
Hormonal Bozukluklar:
Bazı hormonal rahatsızlıklar insülin seviyesini bozarak kan şekerinde düzensizliğe neden olur. İnsülin seviyesinde meydana gelen değişimler vücuttaki pek çok dokuyu olduğu gibi cilt yapısını da etkiler. Bu hormonal bozukluklar arasında polikistik over sendromu, akromegali, cushing sendromu ve hipotiroidizm sayılabilir.
İlaç Kullanımı:
Bazı ilaçların kullanımı vücutta insülin-şeker seviyesinde değişikliklerle kendini gösterebilir. İnsülin seviyesindeki yükselmeler ise koltuk altı kararmasına yol açabilir. Örneğin steroid grubu ilaçların kullanımı, büyüme hormonu takviyesi, doğum kontrol hapları, insülin enjeksiyonu ve niasin alımı kan insülin seviyesi değişiklikleri yapabilmekte.
İnsülin Direnci - Tip 2 Diyabet:
İnsülin direnci olan hastaların vücutlarındaki doku ve organlar insülinin etkilerine dirençlidir. Bu nedenle kan şekeri seviyesinin düşmesinde görevli olan insülin görevini yapamaz ve bu durumda kişinin kan şekeri yükselir. Buna bağlı olarak tip 2 şeker hastalığı ortaya çıkabilir. Kan glikoz seviyesinin yükseldiği diyabet, deri kararmasının sebeplerinden biridir.
Kanser:
Mide, karaciğer, kolon gibi sindirim sistemi organlarında görülen kanser tipleri cildin koyu renk almasında rol oynayabilir. Bu bölgelerde görülen kanser ve tümörler, büyüme faktörlerinin seviyesini artırabilir. Büyüme faktörleri ile uyarılan cilt pigment hücre sayısındaki artış bazı bireylerde cilt kararması olarak karşımıza çıkar.
Obezite:
Aşırı kilo, insülin direncini tetikleyen bir durumdur. İdeal vücut kilosundan fazla ağırlığa sahip olan bazı kişilerde şeker hastalığı riskinde artış olur. İnsülin direnci ve diyabet ise koltuk altı kararması sorununu tetikleyebilir.
Tahriş:
Koltuk altı bölgesini çok tıraş etmek, koltuk altı kıllarını yolmak, aşırı terleme, deodorant kullanımı gibi bazı durumlar ciltte tahrişe neden olarak bölgede koyu renk görünümü gelişimine zemin hazırlayabilir.
Kaynak:Medikalpark