Gündem

Seçim öncesi son toplantı

İş insanlarının gözü, kulağı bugün Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ÇTSO) olacak.

Başkanlık için mevcut başkan Selçuk Semizoğlu ve Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Başkan Kaya Üzen’in aday olduğu ÇTSO’da bugün seçim var. Seçim öncesi Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı. Gündemde çok sayıda başlığın konuşulduğu toplantıda bugün yapılacak seçimlerden önce yapılan son toplantı oldu.
 
ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde gerçekleşen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan Meclis Toplantısı birçok konu konuşuldu. Ekim ayı olağan Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Kıymetli Meclis üyeleri, Çanakkale Ticaret Odası 2022 yılı Ekim ayı toplantısında bir araya gelmiş bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 16 Ekim tarihinde yapılacak seçimlerindeki tüm adaylara şimdiden başarılar diliyorum. Seçimlerin başta ülkemize ve Çanakkale’mize hayırlı olmasını diliyorum. Geçtiğimiz dört yıl hem dünya hem ülkemiz hem de Çanakkale için oldukça sancılı geçti. Bu dönemin neredeyse 2 yılını pandemi etkisi altında yaşadık. Diğer taraftan pandemi sonrasında yatırımların artması, alınan tedbirler ve bölgemize hizmet veren Çanakkale Köprüsü’nün açılması ile kentimizde ticari hayatın canlandığına şahit olduk. Bütün bu gelişmeler ışığında şehrimizin ekonomik ve sosyal hayatının daha da gelişeceği, ileriye gideceği yeni bir dönemin bizi beklediğini düşünüyorum. Değerli meclis üyeleri, kısaca güncel ekonomik göstergelere değinmek istiyorum.Geçen hafta açıklanan Eylül ayı ihracat rakamlarına baktığımızda, bu yıl boyunca izlediğimiz yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 9,2 oranında artışla 22 milyar 616 milyon dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Eylül döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 17,1 oranında artışla 188 milyar 224 milyon dolar olarak gerçekleşti. ''dedi.
 
“TÜİK TARAFINDAN AÇIKLANAN TÜFE İSE EYLÜL AYINDA YÜZDE 3.08, GEÇTİĞİMİZ BİR YILLIK DÖNEMDE İSE YÜZDE 83.45 OLARAK İZLENDİ.”
 
Veriler bir yana, küresel enflasyonist ortam sebebi ile Merkez Bankaları’nın para sıkılaştırma politikaları güttüğü bir dönemde Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin de eklenmesi ile Avrupa’da yaşanabilecek bir resesyon, ihracatımızı ve buna bağlı olarak ekonomimizi ciddi derecede riske atıyor. Savaşın başladığı günlerde kısa bir çatışma olacağına dair beklentilerin yanlış çıktığını ve bu ortamın uzun süre devam etmesinin ve çatışmalardaki şiddetin artabileceğinin mümkün olduğunu unutmamak gerek. FED’in yürüttüğü politikalar ile ABD dolarının güçlü seyretmesi ise özellikle gelişmekte olan ekonomilerde bir risk daha ortaya çıkarıyor.Değerli üyeler, geçen ay kentimizde Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızca uluslararası ölçekte bir festival düzenlendi. 16-25 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında kültürel ve sanatsal etkinlikler hemşerilerimizle, yurt içinden ve yurt dışından misafirlerimizle buluştu. Festivalde 40’tan fazla mekânda konser, tiyatro, söyleşi, belgesel ve film gösterimleri, tarihi gezi, sergi ve atölye gibi 100’den fazla etkinlik düzenlendi. 300 binden fazla kişi bu festival etkinliklerini ziyaret etti. Festivalde emeği geçen herkese, katılım sağlayan tüm halkımıza ve festival için kentimize gelen yerli ve yabancı turistlere de buradan teşekkür ediyorum. Kıymetli üyeler, Çanakkale olarak yerel ekonomide önemli adımlar atmayı  sürdürüyoruz. Çan ilçemizde kurulması planlanan Karma Organize Sanayi Bölgesi projesi çalışmalarında son aşamaya gelindi. Yapılan çalışmaların ardından Çan Kaymakamlığı öncülüğünde, Çan Belediyesi ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Çan Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği kurularak Çan'a yeni bir istihdam noktası kazandırılmış olacak. Çanakkale’mize istihdam ve katma değer sunacak proje için tüm hemşerilerimiz gibi de biz de heyecanlıyız.''diye ekledi.
 
''Çanakkale’mizde tarım ve hayvancılık adına güzel gelişmeler de yaşanıyor''
 
Çanakkale'de yaşanan turizm hayvancılık ve tarım alanlarında  gelişmelerden bahseden Okyay; ''Bir tarım ve hayvancılık kenti olan Çanakkale’mizde tarım ve hayvancılık adına güzel gelişmeler de yaşanıyor. 16. Biga Gıda Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı da bunlardan biri. 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında 22 bin metrekarelik alanda kurulan Biga Fuarına bu yıl tarım ve hayvancılık sektöründe öncü 130 firma katıldı. 16’ncı kez düzenlenen fuar, Güney Marmara’nın en önemli fuarlarından birisi haline gelerek önceki yıllara göre daha büyük bir katılıma sahne oldu. Fuarların sektörler için öneminin farkında olarak, tüm emeği geçenleri kutluyorum. Son olarak, güzel kentimizde spor etkinlikleri de hız kesmiyor. Bu yıl 7'ncisi düzenlenen Uluslararası Gelibolu Maratonu büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Tarihi alanda gerçekleşen maratona 10 ülkeden 3 binden fazla sporcu katıldı. Bu ve benzer etkinliklerin artarak devam etmesini umuyorum. Sözlerime burada son veriyor ve bu çalışma dönem için son kez gündeme geçiyorum.''dedi.
 
''Bu çatı altında sizlerle çalışmaktan her zaman gurur duydum ''
 
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Ekim ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Sayın Meclis Başkanım, Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım, Çok Değerli Basın Mensubu Arkadaşlarım, Bugün, bu Meclis toplantımız ile 2018-2022 çalışma dönemini geride bırakıyoruz. Şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Sizleri her ay bu kürsüden, tüm üyelerimizi de e-bültenlerimiz ile sürekli bilgilendirdik. Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerimizden asla taviz vermeden hepsini paylaştık. Kapalı kapılar ardından değil tüm içtenliğimiz ile yüz yüze iletişimimizi maksimum tutmaya özen gösterdik. Bu yüzden son toplantıda;  onu yaptık, bunu yaptık ya da yeni dönemde şöyle böyle yapacağız diye tek tek anlatmaktan ziyade makro ölçüde ana başlıkları duygularımla birlikte paylaşmak istiyorum.  Öncelikle belirtmek isterim ki; bu çatı altında sizlerle çalışmaktan her zaman gurur duydum ve mutlu oldum. Tüm Meclis üyelerimiz Meclis adabına ve Çanakkale Ruhuna uygun bir şekilde görevlerini yerine getirdiler. Arkadaşlar ben çok Meclis biliyorum çoğu toplanamıyor. Başka Meclislerde kavgalar oluyor, küfürler ediliyor, çekişmeler oluyor. Hamdolsun ki bunların hiçbiri olmadığı gibi tüm kararlarımızı oy birliği ile aldık arkadaşlar. Hiçbirinde şerh dahi yok. Bu çok sevindirici bir şey, bu da Çanakkale’ye, Çanakkale ruhuna uygun bir davranış. Bundan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.''dedi.
 
“ODAMIZDAKİ KURUMSAL İŞLEYİŞİ KORUMAK ÖNCELİĞİMİZ OLDU''
 
Odanın yaptığı işleyişlerden bahseden Semizoğlu; ''Çanakkale’mizin potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip ekonomik avantaja dönüştürmek amacıyla yapılan her işe; gerek proje sahibi olarak, gerek ortak olarak, gerekse destekleyici olarak hep müdahil olduk. Hiçbirinden kaçınmadığımız gibi öne çıkmak gibi bir derdimiz de olmadı. Çünkü bizim için önemli olan projenin Çanakkale’ye kazandırılması idi. Dönemimizde alınan coğrafi işaretlerin her birine destek verdik. Nisan 2018 yılında 4 coğrafi işarete destek vardı, şu anda bu sayı 10’a çıktı. Her birine irili ufaklı bizden ne talep edildiyse Meclisimizden aldığımız güçle Yönetim Kurulu olarak destek verdik. Gıda, Orman Ürünleri UR-GE Projeleri ki iki tane UR-GE Projesi gerçekleştirdik. Daha Türkiye’de hiç UR-GE Projesi gerçekleştirmemiş Odalarımız var.  Dış Ticaret Destek Merkezi Projesi, Cosme Avrupa İşletmeler Ağı Projesi 2.dönem projelerimiz bu dönemde hayata geçirildi. ''diye ekledi.
 
“2018’İN TROYA YILI İLAN EDİLMESİNİN TOHUMLARI ODAMIZDA ATILDI”
 
'Dış ticaret ile ilgili ihracaatlarından bahseden Semizoğlu; 'Kurduğumuz Dış Ticaret Destek Ofisi ile 2018 yılında 31 olan ihracatçı sayımızı bugün itibarıyla 99’a çıkardık. Bunun altını çizmek istiyorum. Büyük şirketlerimiz, gözbebeğimiz Kale Seramik, İÇDAŞ, Akçansa, Dardanel, Doğtaş gibi bu şirketlerimiz zaten ihracatı biliyorlar ve beceriyorlar. Ama biz sıfırdan başlatıp, ihracat yapamayanın yapmasını hallettik. Hamdolsun ki ihracatçı sayımız yükseldi. Bunun yanında üyelerimize ücretsiz olarak pazar araştırması, sektör analizleri, raporlama hizmetleri verdik, vermeye de devam ediyoruz.''ekledi.
 
''Geçen sene 29 Ekim’de MasterChef’i burada misafir edip, ağırladık''
 
Turizmin kent genelindeki durumu değerlendiren Semizoğlu; ''Çanakkale’miz turizm kenti mi, turizm kenti adayı mı diye araştırmalar var. Yine bu bağlamda İlimizin gastronomi turizminden daha fazla pay alması için Troya Zeytinyağ Festivaline, MasterChef Çanakkale Programına katkı sunduk. Geçen sene 29 Ekim’de MasterChef’i burada misafir edip, ağırladık. İnanın 29 Ekim bizim için çok önemli bir tarih. Şehrimizin tanıtımı için maddiyattan öte çok büyük bir lobicilik faaliyeti yürüttük. Onda da muvaffak olduk çok şükür.  Yine gastronomiyi daha da geliştirmek amacıyla eski binamızı ÇTSO Gastronomi Evi olarak hizmete sunmak için Güney Marmara Kalkınma Ajansına güdümlü proje başvurusu yaptık. Malum herkesin derdi, iş aleminin derdi bürokrasi bir sonuç alamayınca yazı ile bilgi sorduk ve Bakanlığa sunulduğu cevabını aldık. Halen sonuç bekliyoruz.  Bu arada ben Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak GMKA’nın da Yönetim Kurulu Üyesiyim. Proje sahibi olduğumuz Ezine Gıda İhtisas OSB’de biliyorsunuz kurumsal kimliği kazanılana kadar tüm çalışmaları Odamızca takip edildi, hatta ve hatta zemin etütleri benden önceki Başkanım Bülend Engin tarafından, İÇDAŞ tarafından yapıldı. Bugün ki bedeli yaklaşık bir milyon $ civarı. Sonrasında da desteğimizi kesmedik, Bölgenin elektrik ana hattı yapım projesinin yazımını ve tüm raporlama süreçlerinin yürütülmesini üstlendik. Gerekli yerlere yapılacak olan başvuru ve projelerin yazılımlarını biz üstlendik. Yine Ezine İhtisas Gıda OSB’nin kurulmasının onayı için bu Meclis salonunda aldığımız kararda biraz önce Osman Başkanımız da bahsetti Çan Karma OSB’nin de kararını almıştık. Çan biraz daha geride kaldı. Ama çok şükür ki 29 Eylül 2022 tarihinde Yer Seçim Komisyon toplantısı yapıldı ve süreç ilerliyor. Bunu da bundan sonra daha hızlı bir şekilde ilerletmeye çalışacağız.''dedi.
 
Ayrıca bizim Gökhan Doğru arkadaşımız gerçekten iyi proje yazan ve yürüten bir arkadaşımız. Sürekli Gökhan arkadaşımız için Yarı Resmi Kamu Kurumları benden ricalarda bulunuyor. Birçok projenin yazılımına Odamız adına Gökhan kardeşimiz ücretsiz hizmet verdi. Odamızın sekreteryasının destek verdiği bunlardan birkaç tanesine örnek vermek gerekirse; Açık Cezaevi, S.S. Çanakkale Merkez Bir Su Ürünleri Kooperatifi bunlar daha çok uzar gider, kısacası sizinle paylaşmak istedim. Ayrıca turizm adına Sofya’da “Dört Mevsim Çanakkale” mottosu ile İlimizi tanıttık. Buradaki birçok Meclis Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşımla birlikte işimizi, gücümüzü bıraktık. Sofya’da iki gün süren bir tanıtım oldu. 5 yıldızlı bir otelin toplantı salonunu kiralayıp, ilimizi tanıtmaya çalıştık. Şu anda da bunun meyvelerini yiyoruz, turizmci arkadaşlarımızdan bunun örneklerini alıyorum. En çok gurur duyduğumuz şey de Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’na gelmeden önce Sofya Ataşemiliterliği görevi sırasında kullandığı çalışma odasını o gününün koşullarına göre restore ettik. Bu bize Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak nasip oldu. Orada üzerinde “ Bu Oda’nın tefrişatı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır.” yazan bir tabela var. Ben ne yaptık, ne ettik diye söylemek istemiyorum, hep beraber yaptık bunu. Bu değerli Meclis’ten aldığımız güçle biz bunu yaptık. Yeşil enerji adına Güneş Enerji Sistemini Odamıza kazandırdık. Yaklaşık seksen bin dolarlık bir yatırım yaptık. Oda hizmet binamızın geçen yıl ortalama enerji gideri 20.000 TL iken, en son gelen faturamız 95.000 TL civarındaydı. Biz de bu yatırımla bunu bertaraf etmeye, daha aşağıya çekmeye çalıştık.Görev süremizin 2 yılı pandemi ile geçti. Pandeminin arkasına sığınacak değiliz. Yurt dışı ve yurt içi programlarımızın çoğunu gerçekleştiremedik. Ancak bu süreçte de esnek değil, tam mesai çalıştık. Üyelerimizin sorunları ve beklentileriyle ilgili hemen bir anket çalışması başlattık. Bu anket çalışmasının çözümlemesini de yapıp, üst birliğimiz TOBB’a ilettik. Üyelerimize maske temininden çalışma izinlerine, nefes kredisine kaynak aktarma, borçlarının ötelenmesi, kamu kurumunda kiracı olan üyelerimize kolaylık sağlanması gibi konularda agresif girişimlerimizi yaptık.''diye ekledi.
 
''Konuşmam kimseye cevap değildir''
Konuşmasının kimseye cevap olmadığının altını  çizen Semizoğlu; ''Şunu özellikle belirtmek isterim, bu konuşmam kimseye cevap değildir. Nasipse Pazar günü seçimler var. Bu ekip, bu Meclis 4,5 yıl bir şey yapabildiyse yapmıştır. Üyelerimiz tevazu gösterir ya da siz yapamadınız der başka arkadaşlarımızı görevlendirir. Ama bazen de susamıyorsun. Bazı şeyleri sizlerle paylaşmak istedim. Diğer aday arkadaşım 26 yıldır Borsa’nın Yönetim Kurulu Başkanı. Üyelerimizi yalnız bıraktığımızı belirterek seçilirse kara gün fonu oluşturacağını vaat ediyor. Arkadaş sen zaten Borsa Başkanısın, 450 üyeli kurumda kara gün fonunu oluşturmadın da yaklaşık 9000 üyeli Oda’da kara gün fonunu nasıl oluşturacaksın? Fazla bir şey söylemek istemem benim 40 yıllık arkadaşım. Böyle bizim yetkimiz yok. Meclis Yönetim Kurulu’na yetki veriyor, öyle bir fonu oluşturdun kime kullandıracaksın, kriteri ne olacak? Bunlar boşu boşuna kamuoyunu meşgul etmekten ileri gitmeyecek şeyler. Bir konu daha var dedikodu tabi bunlar yirmi beş milyon KGF Kredisi gelmiş ben bunu Yönetim Kuruluma veya yandaşlarıma dağıtmışım. Çanakkale’ye gelen KGF Kredisinin toplamı yirmi beş milyon değil. Ben bu konuda konuşmak istemiyorum, Allah’a havale ediyorum. Ticaret ve Sanayi Odaları olarak çok eleştirildiğimiz bir konu var. Esnaf Kefaletin verdiği düşük faizli krediler var arkadaşlar. Bunu Esnaf Odası vermiyor, bunu Kefalet Kooperatifi veriyor. Bu Devlet tarafından destekli, küçük esnafın korunması amaçlı bir kredi. Bunu aydınlığa kavuşturmak istedim. KGF konusunda yüksek sesle her defasında Birlik Başkanımız Rifat Bey’e de şunu söyledim; KGF’nin kredi faiz oranının, mevduat faiz oranın bir veya iki puan üzerinde olmasını defalarca dile getirdim. Rifat Başkan, “herkes ucuz para ister sen pahalı para istiyorsun.” dedi. Hayır, benim amacım pahalı para değil. Benim amacım kaynak amacına ulaşsın. Çünkü Kredi Garanti Fonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de ortak olduğu bir kurum. Ama sonra ki işlemler tamamen bir bankacılık işlemi. Bankadan kredibiliten varsa alırsın, yoksa almazsın. Banka şube yöneticilerimiz de kendileri verdikleri paradan da gerek sicil, gerek maddi olarak da sorumlu oldukları için şubelerinin A tipi müşterilerine vermeyi tercih ediyorlar. Ama adam aynı bankadan KGF’yi kullanıyor, aynı bankadan mevduata yatırıyor. O para kazanıyor, şube yöneticisi de ona verilen hedefi yerine getirmiş oluyor. Ben bunu söylemek amaçlı defalarca üst Birlik Rifat Başkanımıza ilettim. KGF kime veriliyor kime verilmiyor? Bu tamamen bir bankacılık işlemidir. Bizim bu konuda yönlendirmemiz öyle bir yetkimiz ve etkimiz kesinlikle yoktur''dedi.
 
"ÜYELERİMİZİN BİZLERE VERDİĞİ DESTEĞİN KARŞILIĞINI ONLARA SADECE HİZMET İLE ÖDEYEBİLİRİZ"
 
Çanakkale için yapılacak her türlü çalışmayı, projeyi desteklemeye devam edeceklerini söyleyen Semizoğlu; ''Üyelerimizin takdiri ile 2018 yılında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 4 yıllığına  bu Meclise emanet edildi, bizler de bu emaneti  bize yakışır bir şekilde kurumsal bir yapı içinde koruma ve yüceltme, gereğini yerine getirme  adına hep birlikte bu yolda çalıştık. Büyüğünden küçüğüne farklı alanlarda iş yapan,  farklı siyasi görüşlere, farklı düşüncelere sahip; ancak hepsi özel sektörün yaratıcı,  üretici özellikleriyle donanımlı kişiler olarak bu çatı altında bir araya geldik. Gücümüzü siyasetten, üst akıllardan değil, Odamızın gerçek sahibi üyelerimizden aldık.  Pandemi, faiz ve dövizdeki dalgalanma ile senelerdir mücadele edebilen tacir, tüccar ve sanayici emin olun ki atanarak görevlendirilen ya da seçilen siyasi isimlerin desteğine,  yönlendirmesine ihtiyaç duymaz. Hatta bunu hakaret kabul eder. Bu kriz ortamında işini yürütebilen, SGK, vergi, maaş ödeyen, (bakın maaş alan demiyorum “Maaş ödeyin” diyorum), iş insanları emin olun ki kendisini temsil edecek meslektaşlarını siyasilerden çok daha iyi tanır ve seçer. Görev süremde ÇTSO’ya siyaset sokmadım, sokmayacağım da. Bundan dolayı; ben ve arkadaşlarım hiçbir siyasi partiden destek istemedik, istemeyeceğiz. Hiçbir siyasi hareketle bir bağlantımız, bir yakınlığımız olmadan biz yine Çanakkale için çalışanların her zaman yanında olmaya, Çanakkale için yapılacak her türlü çalışmayı, projeyi desteklemeye devam edeceğiz. '' diye ekledi.
 
 
 
Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun konuşmasının ardından Meclis’e devamlılığı en yüksek olan üyelere Meclis Başkanı Osman Okyay ve Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu tarafından hediye takdim edildi. Meclis açılış konuşmalarının ardından Meclis Başkan Yardımcısı ve Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2022 Eylül ayı mizanı ile ilgili raporunun okundu ve 2022 Eylül ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Meclise sunulan azami fiyat tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.
 
Gündeme Geçilebilecek Konular Konuşuldu
 
Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Ekşi; “Hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum ve veda konuşması yapmak istiyorum. Önümüzdeki seçimlerde aday değilim. 2009 yılında en genç Meclis üyesi olarak Selim Toprak arkadaşımızla beraber Odada görev almaya başladık. Eski dönemden arkadaşlarım bilir ben Meclis toplantılarında hummalı konuşmalar yapardım, görev sürem içerisinde aynı konuşmaları Yönetim Kurulumuzda da yaptım. Basında elimizde cep telefonlarıyla muhtemelen ara verildiği anda çekilen fotoğrafın altına “tarihin gördüğü en kötü Ticaret Odası Yönetimi” diye bir yorum yapılmış. Bu bana şunu hatırlattı, çoğu insan bizim Yönetimde ne yaptığımızı bilmiyor. Basın Bültenleri olsun, Genel Sekreterliğimiz olsun Başkanımız olsun yapılan açıklamalar var ama insanlar ne yaptığımızı bilmiyor. Ben de Meclisteyken çok farkında değildim. Fuarlar, bir sürü toplantılar, bunların haricinde her Yönetim Kurulu üyemizin Yönetimin içinde ayrı bir görevi var. Örneğin ben Yönetim Kurulu Sayman üyesi olarak parayla ilgili tüm konularda bankalarla, hizmet ve mal alımı tekliflerinin değerlendirilmesi gibi konularda çalıştım. Kimsenin kimseye hakkı geçmesin diye iğneden ipliğe tekliflere detaylı olarak bakıyorduk. Yerel esnafımızı da Odamızı da zarar ettirmeyecek şekilde alımlar yapıyorduk. Mesleğimle ilgili olarak kurumlardan gelen rayiç bedel taleplerini inceliyor saatlerce üzerinde görüşüyorduk. Dünya kadar iş yapıyorduk. Bunları görmüyorlar, insan buna alınıyor. Sema ablamız Ticaret Odamız için bir değerdir. Sema Hanım demiyorum Ablamızdır çünkü. Onun hakkında da bir şeyler yazıldı çizildi bu durum da bizi de üzdü,  gecesini gündüzüne katmıştır hayatını vermiştir bu Oda için. Ben de sizlerden helallik istiyorum arkadaşlarıma da başarılar diliyorum.”dedi.

Arzu Baladur
Foto: ÇTSO