Bu artışlardan başında gıda ve dolayısı ile restoranlarda yaşanıyor. Artan bu fiyatlar ile öğlen yenilecek en düşük fiyatlı yemek bile cepleri yakıyor. Kentte geliri olmayan öğrenciler ve en az gelire sahip kesimler bu rakamlar karşısında zorlanıyor. Öğrencilerin sadece yemek masrafları 100 TL olunca aylık giderleri aldıkları burs ile karşılanamıyor.
Yükselen Enflasyon rakamları nerdeyse her sektörde derin bir şekilde kendini hissettiriyor. Öyle ki artan gıda fiyatları vatandaşları birincil olarak etkileyen problemlerin başında geliyor. Bununla birlikte gıda ürünleri ile birlikte restoranlarda yemek fiyatları da arttı. Sabah kahvaltısından akşam yemeğine kadar hemen hemen her üründe geçtiğimiz yıla göre yüzde 100 üzerinde zam yaşandı. Bu durum dar gelirli başta olmak üzere birçok kesimi derinden etkiliyor. Kentimizde geliri olmayan kesimi öğrenciler bu durumdan en çok etkilenenlerden birisi. Bir öğrenci eğer devlet ve özel yurtta değilse, sabah, öğlen ve akşam en az 75 ila 100 TL arasında para harcaması gerekiyor. Bu da, haftada 700 TL, ayda 2800 TL gibi bir rakama karşılık geliyor. Bu rakamlar sadece yemek için harcanan para, barınma fatura ve ulaşım gibi harcama kalemleri dahil değil, gelin sadece yemeklere kalem kalem hesaplayalım, örneğin bir öğrenci sabah derse girmeden önce kahvaltı yapması için, Bir simit alsa 4 TL, en düşük fiyatlı içecek çay veya ayran 5 TL, vermesi gerekiyor. Dersten çıktı öğlen yemek yiyecek diyelim en düşük yemek yesin Çiğköfte 20 TL, akşam da, Tavuk Pilav 25 TL, Tavuk Dürüm 25 TL, Hamburger 60 TL gibi bir fiyat yapıyor.
Öğrencinin Bursu Karın Tokluğuna Yetmiyor
Yazdığımız gibi, bu sadece yemek eğer öğrenci, arada sosyal vakti geçirmek için kahve içse veya mısır yese dışarı çıksa harcayacağı miktar daha da artıyor. Bu kalemde ürünleri yapmak için bile en az 20 TL harcaması gerekiyor. Fiyatların bu denli artması öğrencinin aldığı Lisans öğrencileri 850 lira
Yüksek lisans öğrencileri 1700 lira alsa dahi bu rakamların altında kalıyor
İbrahim Akın KAZANCI