Sağlık

Bilinçaltı Nedir?

Bilinç, aklın ve mantığın devrede olduğu duygu, düşünce ve eylemlerden sorumlu beyin aktivitesidir.

Bilinç, kişinin yaşantısında uyguladığı her türlü istemli ve planlı hareketleri kapsar. Yapılan eylemin tamamen farkında olmak bilincin işidir. Bilinçaltı ise akıl ve mantığı tanımayan, düşünülmeden ve istem dışı yapılan davranışların bütünüdür. Konuşma, karar verme, sorun çözme gibi durumlar bilinç tarafından yapılır. Bilinçaltı ise yaratma, hayal etme, hafızanın saklanması, irade, özgüven veya aşık olma gibi insanların toplam davranışları içinde yüksek bir orana sahiptir. Kişilerin düşünmeden yaptıkları herşey bilinçaltını ifade eder ve bilinçten herhangi bir komut gelmediği sürece tüm davranışlar bilinçaltı tarafından yönlendirilir. Yazının devamını takip ederek ‘‘bilinçaltı nedir?, ‘‘bilinçaltını temizleme yöntemleri nelerdir?’’ gibi konularda daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.
 
Bilinçaltının Özellikleri Nelerdir?
Bilinçaltının özellikleri ve nasıl çalıştığını anlamak zihinsel süreçlerimizi anlamak açısından önemlidir. Bilinçaltı özelliklerinden bahsedilecek olursa öne çıkan taraflarından bazıları şöyle sıralanabilir:
 
Bilinçaltının Sürekli Uyanık ve Çalışan Durumda Olması: Günlük yaşamda zihin tarafından algılanamayan durumlar, bilinçaltı tarafından kaydedilir. Bu duruma televizyon izlerken uyuyakalındığında, televizyonda yayınlananların bilinme durumu örnek verilebilir.
Bilinçaltının Sorun Çözücü Olması: Bilinçaltı, kişinin yaşadığı sıkıntı ya da stres durumlarında onu bir problem gibi görür ve hemen çözmeye çalışır.
Bilinçaltının Alışkanlıkları Sürdürmesi: Bir davranışın alışkanlık olması için o davranışın sürekli tekrar edilmesi gerekir. Sık sık yapılan, karmaşık ve zor olan işlere devam etmek ilk zamanlar bilinç tarafından sağlansa da bunu zamanla bilinçaltı devarılır. Böylece zihin aynı hareketleri yapmak için uğraşmaz.
Bilinçaltının Olumsuz Durumları Algılamaması: Bilinçaltı olumsuz kurulan cümleleri kabul etmez ve tam tersi gibi algılar. Kelimelerin sonuna konulan ve olumsuzluk ifade eden ‘‘-me, -ma’’ eklerini tanımaz. Örneğin birinin size ‘‘sigara içme’’ demesini ‘‘sigara iç’’ gibi kabul eder ve bu durum kötü bir alışkanlık bile olsa bundan vazgeçmez. Bunun yerine ‘‘sigara içmek sağlığa zararlıdır’’ denmesi bilinçaltının gücünden faydalanmak için daha doğru olan bir yaklaşım olur.
Bilinçaltının Bilinçten Daha Güçlü Olması: Bilinç yaptıklarımızdan ve düşüncelerimizin %5’ini kapsarken bilinçaltı ise %95’inden sorumludur. Bu durum hayatımızın önemli bir kısmını oluşturan karar, eylem, duygu ve düşüncelerimizin çok büyük oranda bilinçaltının sorumluluğunda olduğunu gösterir.
 
Kaynak:Medikal park