Gündem

Dünya Gönüllüler Gününde kapılarını açtı!

Çok sayıda deniz dostu kuruluşun desteğiyle oluşturulan TURMEPA Gönüllü Evi, 5 Aralık Pazartesi günü tüm gönüllülere kapılarını açtı.

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü’nde can simidi olan gönüllülerini unutmadı. Çok sayıda deniz dostu kuruluşun desteğiyle oluşturulan TURMEPA Gönüllü Evi, 5 Aralık Pazartesi günü tüm gönüllülere kapılarını açtı. TURMEPA Gönüllü Evi, gönüllülerin dernek çalışmalarına destek olabilecekleri, projeler geliştirebilecekleri, eğitim ve oryantasyon çalışmaları yürütebilecekleri sıcak ve keyifli bir ortam sunmanın yanı sıra, yaz aylarında bahçesinde dalış ve sualtı eğitimleri gibi birbirinden ilginç aktivitelere de sahne olacak.

TURMEPA Gönüllü Evi’nin açılışı, 5 Aralık günü derneğin Genel Müdür Yardımcısı Semiha Öztürk ve Meteoroloji Mühendisi / CNNTÜRK Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli ile birlikte evin kuruluşuna destek veren kurumlar ve TURMEPA Gönüllülerinin katılımıyla gerçekleşti. Etkinliğin açılış konuşmasında gönüllülere hitap eden Semiha Öztürk: “Şu anda ülke olarak gönüllülük konusunda katılım süresi açısından 135 ülke arasında sondan üçüncü sıradayız. Şehirlerde 18-35 yaş arası gönüllülük oranı sadece yüzde 5. Bizim işimiz geri kalan yüzde 95’i de sizlerle birlikte bu mücadelemize dahil etmek. Bu nedenle sizler bizim için çok değerlisiniz. Hepinize gönüllü olduğunuz için gönülden teşekkür ediyorum.” dedi.
Açılışta konuşan Bünyamin Sürmeli, katılımcılara Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, küresel iklim değişikliği ve denizlerdeki yaşamın hayati önemi hakkında bilgiler aktardı. Yıllardır bir gönüllümüz olarak etkinliklerimize destek veren Sürmeli, konuşmasında özellikle çevre konularında gönüllü çalışmaların öneminin altını çizdi.

TURMEPA Gönüllü ve Gönüllü Projeleri Yönetmeni Belgin Ergül ise açılışta şunları söyledi: “Hedefimiz; çevre ve denizlerimiz ile ilgili gerçekleri TURMEPA aracılığıyla dünyayla paylaşmak ve TURMEPA vizyon ve misyonunu benimsemiş dünya gönüllüleri yetiştirerek topluma kazandırmaktır. Norveç’te hiç aktif olmayan bir gönüllü, Adana suları için sesini çıkardığında, Van’da yaşayan bir gönüllü Japonya için “tehlikedeyiz” dediğinde biz başarıyı yakalayacağız.”
Gönüllü gençlerin de konuyla ilgili soru ve cevaplarıyla oldukça renkli geçen etkinlik, yıllardır derneğin çalışmalarına destek veren gönüllülere sertifikalarının ve Bünyamin Sürmeli’nin imzalı “Mavi Misket” kitabının takdim edilmesiyle devam etti. Ardından Gönüllü Evi’nin açılışına destek veren kişi ve kurumlara tek tek teşekkür edilerek plaket verildi. Gönüllüler günü etkinliği “Gönüllüsün, Farkında mısın?” başlıklı atölye çalışması ile sona erdi.
Dünya Gönüllüler Günü’nün bu yılki teması ise “Kimseyi Geride Bırakma” olarak belirlendi. TURMEPA 5700 gönüllüsü ile 8.333 km kıyı şeridine sahip ülkemizde, deniz ve kıyıların korunmasını ulusal bir öncelik haline getirerek, gelecek nesillere sürdürülebilir, yaşanabilir bir Türkiye bırakmak amacıyla faaliyet gösteriyor. Bunun için kirlilikle mücadeleyi özendirerek, denizlerin ve kıyıların kirlenmesini önlemeyi hedefliyor. Bu doğrultuda TURMEPA, Gönüllüleri ile derneğin faaliyetlerini uygulamayı, yaygınlaştırmayı, denizlerimizin içinde bulunduğu tehlikeler karşısında birlikte düşünmeyi, tartışmayı ve harekete geçmeyi amaç edinerek Birleşmiş Milletler’in bu yılki temasına uygun şekilde yeni bir Gönüllü Yönetim Programı hazırladı. Bu tema çerçevesinde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında yer alan Küresel Hedefleri 2030’a kadar yerine getirmek için, çalışmalarını üyesi olduğu Ulusal Gönüllülük Komitesi eşliğinde sürdürüyor.

TURMEPA Ailesi olarak 5 Aralık’ta Fethiye, Bodrum, İzmir ve Çanakkale’de 23 sivil toplum kuruluşu ve kurumu temsilen Ulusal Gönüllülük Komitesi çatısı altında stant açtık. Böylece Dünya Gönüllüler Günü coşkusunu ülkemizin farklı kıyılarında da yaşatma fırsatı bulduk.

Gönüllüler Günü Hakkında: Tüm dünyada 5 Aralık tarihi, 1985 yılından bu yana Birleşmiş Milletler Gönüllüleri (UNV) koordinasyonunda; gönüllülük kavramının toplumda daha geniş kitlelere yayılması, günlük hayatımızın doğal bir parçası haline gelmesi ve gönüllü çalışmalarının yerel, ulusal ve global platformlarda tanıtılması amacıyla Dünya Gönüllüler Günü olarak kutlanıyor.