EĞİTİM

Bu kez öğretmenler sınava girdi

Cumartesi günü yüzbinlerce öğretmen, yeni meslek kanunu kapsamında Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme sınavına girdi. Birçok öğretmen bu sınava tepki göstererek sınava katılmadı. Sınavla ilgili tartışmalar da devam ediyor.

Bu yılın başında yürürlüğe giren ve büyük tartışmalara neden olan Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında, Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme sınavı geçtiğimiz cumartesi günü gerçekleşti. Eğitim sendikaları kariyer planlamasında yer alan, sınav kapsamında Türkiye’de milyonlarca öğretmen, eş zamanlı olarak sınava girdi. Yasa geçtiğimiz haftalarda muhalefet tarafından Anayasa Mahkemesine iptal başvurusu ile gitmişti.
 
 
Genelde eğitim camiasında eleştirilerin yapıldığı sınav hakkında bir değerlendirmede, sınavdan bir gün önce sosyal medyasından bir paylaşım yapan, ‘’Öğretmenlerimiz de mütehassıslık/uzmanlık boyutunda gerçekten istenen durumda mıyız? ‘’ diyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Güven’den geldi. Güven; ’Yarın gerçekleşecek Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme sınavına girecek olan tüm öğretmenlerimize başarılar diliyorum. Bu sınavın yapılıp yapılmaması ya da Anayasa Mahkemesinin vereceği kararla iptal edilip edilmeyeceği hususlarını bir tarafta tutmak gerekir. Pek çok meslektaşım bana hocam Öğretmenlik mesleği ihtisas mesleğidir neden böyle bir sınava gerek duyuluyor sorusunu sıkça yöneltiyor. Hoş sorunun doğrudan muhatabı olmamakla birlikte 1739 sayılı Türk Milli Eğitim Temel Kanunu'nda da ifade edildiği üzere öğretmenlik mesleği alan bilgisi meslek bilgisi ile genel kültür boyutlarını kapsamına alan bir ihtisas mesleğidir doğru ancak öğretmenlerimiz de mütehassıslık/uzmanlık boyutunda gerçekten istenen durumda mıyız sorusunu kendilerine yönelttiklerinde gönül rahatlığı ile evet diyebiliyorlar mı ? Cevap herkes için evet ise mesele yok sınavın da gereği yok! Eğer tereddüt var ise ve bu tereddüt yaygınlaşmış ise sınav tek başına bir ölçü olmamakla birlikte bu tür sistemlerde bir motivasyon aracıdır. Mütehassıslık/ uzmanlık boyutunda gelişmeyi sağlamak adına öğretmenlik meslek örgütlerinin odalaşma konusunda bir araya gelmesi, ulusal düzeyde öğretmenlik mesleğine ilişkin aday belirleme, nitelikli lisans eğitimi sağlama, mesleki gelişim ve kariyer planlaması boyutlarında etkin politikayı belirlemeleri en büyük beklentimdir. En iyi puanları alacağınız başarılı bir sınav geçirmeniz dileğiyle tekrar başarılar diliyorum.’’ ifadelerini kullandığı bir paylaşım yaptı.
 
Bünyamin Nami Tonka