Bugün yaşanan deprem ile ilgili İstanbul Teknik üniversite (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Özeren; ‘İstanbul'da, 25 Km uzaklıkta olan bir depreme uyandık. Marmara'da 7 Büyüklüğünde olacak depremi siz düşünün’’dedi.
Türkiye dün sabaha 5.9'luk bir depremin yarattığı korkuyla uyandı. Merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan deprem, İstanbul dahil olmak üzere birçok ilde hissedildi. Sarsıntı sonrasında ölen olmazken 68 vatandaş yaralandı. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Düzce'nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin ön değerlendirme raporunu resmi sitesinden yayımladı. Raporda, "Büyüklükleri 4.3 ile 0.9 arasında değişen 110 artçı deprem kaydedilmiştir. Depremin hangi faydan kaynaklandığı yapılacak ayrıntılı sismolojik ve saha çalışmaları ile belirlenecektir." denildi.
AFAD raporuna göre Düzce Gölyaka'daki 5.9 büyüklüğündeki depreminin ön değerlendirme raporunu açıkladı. Raporda ilk olarak "23.11.2022 günü, Türkiye saati ile 04:08'de merkez üssü Gölyaka (Düzce) olan MW 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Yerin 6.81 km derininde meydana gelen bu depremin en yakın yerleşim birimi olan Düzce ilinin Gölyaka ilçesine bağlı Kemeryani köyüne uzaklığı 0.82 km'dir (Tablo 1.1). Ana şoktan, 23.11.2022 10:17'ye kadar geçen zamanda, büyüklükleri 4.3 ile 0.9 arasında değişen 110 artçı deprem kaydedilmiştir." denildi.
Rapor devamında şu ifadeler yer aldı: "Bölgede 1900 yılından günümüze kadar en büyüğü 7.6 olmak üzere 313 adet M>=4.0 deprem meydana gelmiştir. Ayrıca bahsi geçen bölgeye ait, 1900 yılı öncesi için, 52 adet tarihsel dönem depremi kaydı mevcuttur. Ön değerlendirme sonuçlarına göre en büyük ivme 8102 kodlu ivmeölçer istasyonunun Doğu-Batı bileşeninde 407.76 gal olarak ölçülmüştür. Deprem Ön Hasar Tahmin Sistemi (AFAD-RED) kullanılarak üretilen şiddet haritasına göre depremin merkez üssüne en yakın, Türkiye sınırları içerisindeki, yerleşim yerinde depremin şiddeti MMI VIII olarak hesaplanmıştır. Sismik şiddet ve ön hasar kestirimleri, ampirik bağıntılar kullanılarak otomatik olarak hesaplanmıştır ve saha gözlemlerine dayanmamaktadır."dedi.
Deprem hakkında değerlendirmeler yapan alanında uzman isimlerlerden, Prof. Dr. Ersoy, önümüzdeki günlerde artçıların devam edeceğini ifade ederek; “Artçı depremler bir hafta 10 gün kadar sürebilir. Hatta bunların bazıları 5 büyüklüğüne varan depremler oluşturabilir. Bu, beklenebilecek bir durum.Bazı hasarlar var ama Düzce, 1999 depremini yaşadığı için hazırlıklı. Bu bölgede yıkımlar yaşanmış, hatta can kayıpları olmuştu. Sonra epey iyileştirmeler oldu. Yapılar gözden geçirildi. Biraz yatay mimariye önem verildi. İnsanlar daha hazırlıklıydı. Dolayısıyla bir hasar varsa bile beklenenden daha az.”derken
“GARANTİ DEPREM VAR!”
İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Özeren ise, “İstanbul'da olası bir deprem yok, garanti bir deprem var.İstanbul'da, 25 KM uzaklıkta olan bir depreme uyandık. Marmara'da 7 Büyüklüğünde olacak depremi siz düşünün” şeklinde konuştu.
‘’İstanbul depremi bayağı yakınlaşmış’’
Deprem hakkında bir değerlendirmede Habertürk yazarı Fatih Altaylı’nın köşesinde yer alan yazıya göre Jeolok Prof.Dr. Celal Şengöre göre ; ‘’Fatih, bu deprem müthiş kötü bir haberdir. Bu deprem Kuzey Anadolu fayının hareketinin tüm jeologlar tarafından tam olarak anlaşılamadığının göstergesidir. 22 yıl içinde Düzce’de ikinci bir deprem bu. Oysa herkes Düzce’nin gerilimini boşalttığını ve uzunca bir süre ciddi bir deprem olmayacağını düşünüyordu. Öyle olmadığını gördük.Bunun anlamı şu. İstanbul depremi bayağı yakınlaşmış.Stres birikimi had safhaya yaklaştı.’’ dedi.
İbrahim Akın Kazancı