Bir süre önce büyük çekişmelere ve polemiklere sahne olan ÇTSO seçimlerinin ardından yeni yönetim ilk olağan meclis toplantısını yaptı. Yeni dönem ilk olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapıldı. Kasım ayı olağan meclis toplantısında ilk konuşmayı Meclis Başkan Yardımcısı Şerif Mutlu yaptı. Mutlu, ekonomideki gidişata vurgu yaparak, “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak yeni çalışma dönemimizin başlangıcında, 2022 takvim yılının da sonlarındayız. 2023 yılına yani Cumhuriyetimizin 100. Yılına, yeni hedeflerin konduğu bir yıla gireceğiz. Küresel bazda gelişmelere bağlı olarak büyüme ve ihracat hedeflerimiz revize oldu.
Sanayi Üretim Endeksi’ndeki (SÜE) zayıflama devam ediyor. Eylül ayında SÜE aylık bazda % 1,6 gerilerken; yıllık bazda yataya yakın (%0,4 artış) seyretti. Böylelikle, üçüncü çeyrekte SÜE ikinci çeyreğe göre yüzde 4,1 daralarak, salgın dönemi haricinde 2018 son çeyreğinden beri en sert çeyreklik düşüşü kaydetti; üçüncü çeyrek yıllık artış oranı ise %2,5 oldu.
Pandemi, arkasından yüksek enflasyona rağmen Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde güçlü büyüme eğilimini sürdürdü ve ikinci çeyrekte yılık %7,6 büyüme kaydetti. İlk çeyrek büyüme verisi de %7,3’den %7,5’e revize edildi. Ancak hedeflenen büyüme bu değil arkadaşlar.
Üretim olmazsa, üretim zayıflarsa ekonomi düzelmez. Ulu Önderimizin dediği gibi üretmeye mecburuz. Bu olumsuzluklara rağmen iş insanları olarak üretmeye, ticaretimizi geliştirmeye, Ülkemizin 2023 hedeflerine Çanakkale’mizden en fazla katkıyı sağlamaya çalışıyoruz. Güçlü ve Büyük Türkiye’ye bizler inanıyoruz. Ülkemizin üzerinde oynanan oyunların da farkındayız. Türkiye 50 yıldır terörle mücadele ediyor. İstiklal Caddesindeki terör saldırısı ve sınırlarımızdaki saldırıları şiddetle kınıyor ve Devletimizin bu oyunları bozmaya muktedir olduğuna inanıyoruz.
Üreten, yerli ve milli olarak hedeflerine koşan Büyük Türkiye’mizin neferleri olarak bu topraklara borcumuzu daha çok çalışarak, üreterek hep birlikte ödeyeceğiz.” dedi.
GÜNDEMİNDE ASGARİ ÜCRET VE EYT VARDI
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Kasım ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu’nun gündeminde ise son günlerin iki önemli gelişmesi EYT ve Aralık ayında asgari ücret belirleme komisyonun açıklayacağı rakamlar vardı. Semizoğlu, “Yeni dönemimizin üyelerimiz, İlimiz ve Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyor, gücünü üyelerinden alan bir Yönetim olarak şeffaf ve paylaşımcı yönetim anlayışımız ile bu dönemde de birlik ve beraberlik içinde güzel izler bırakacağımıza inanıyorum.
Meslek Komitelerinde bir önceki dönemde görev alan 71 üyemiz bu dönemde de devam ediyor. 58 Komite üyemiz ise aramıza yeni katıldı.
Meclisimizde 31 üyemiz değişmedi. 2018 yılında Meclis yaş ortalamamız 49 iken 4,5 yıl üzerine yeni dönemde 1 yaş gençleşme var ve yaş ortalamamız 48. Yönetim Kurulu yaş ortalamamız ise 42,7. Genç bir Yönetimiz, Meclisimiz de gençleşmiş. Çanakkale iş alemi bizden çok şey bekliyor, biz de bunlara hazırız arkadaşlar.
Bu dönem görev almayan tüm Komite, Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulumuzdan 3 üye arkadaşımız kendi rıza ve isteği ile ayrıldı. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. 4,5 yıl boyunca Odamız için, ticaret alemi için her hafta Çarşamba günlerini ayırdılar.
Göreve talip olarak seçilen yeni arkadaşlarımıza da hoş geldiniz diyor ve Odamızın hizmet çıtasının daha yükseklere çıkarılmasına katkı sağlayacaklarına gönülden inandığımı ifade etmek istiyorum.
Bizlere bu görevleri tevdi ederek Odamızı 4 yıllığına bizlere emanet eden Odamızın gerçek sahibi tüm üyelerimize de ayrıca teşekkür ediyorum.
Değerli arkadaşlar, seçimlerimizin kesinleşmesinden sonra Yönetim Kurulu olarak bugün beşinci toplantımızı gerçekleştirdik.
İlk toplantımızda görev dağılımlarımızı yaptık, gerek komitelerimizden gerekse üyelerimizden ya da kurumlardan gelen talep ve önerilerin görevlendirilen arkadaşların süzgecinden geçerek Yönetim Kurulumuza getirilmesini sağladık. Ziyaret ve toplantılardaki temsilimiz de arkadaşlarımızın alanlarına göre görevlendirilmesi ile gerçekleştirilecek. Çünkü biraz sonra da bahsedeceğim, hepsinden de bahsetmeyeceğim, çünkü hepiniz gerek sosyal medya gerekse e-bültenimiz vasıtasıyla haberdarsınız. Yaklaşık 1 aylık süreçte eksik olmasınlar birçok ziyaretçi geldi. İlgililer konularına göre ilgililerle konuşsun diye Yönetim Kurulu arkadaşlarımla ile görev dağılımı yaptık.
“TANITIMLARA KATKI VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ.”
Çanakkalemizi marka değerini arttırarak tanıtmak, mevcut potansiyeli ekonomik kazanca dönüştürerek İlimiz ekonomisine katkı sağlamak, ağırlıklı gündemimizi oluşturuyor. Hedef olarak belirlediğimiz Balkan Pazarında Haziran ayında Sofya’da gerçekleştirdiğimiz etkinlik çok verimli oldu. Sofia’da bir workshop gerçekleştirmiştik. Özellikle turizm alanında yüz yüze görüşmeler için bir otelin salonunu kiralamıştık. Turizmci arkadaşlarımızdan aldığımız verilere göre fuardan çok daha verimli oluyor. Çanakkale’miz için gerçekten nokta atışını yapmış olduk. Önümüzdeki dönemde de inşallah Aralık ayında Üsküp, Ocak ayında Selanik yani Yunanistan, Ocak sonu Şubat gibi de yine Bükreş ya da Romanya’nın başka bir ilinde yine aynı aktiviteyi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Odamız faaliyetlerini daha etkin tanıtmak ve kurumsal iletişimimizi güçlendirmek amacı ile 2023 yılında yeni bir birim kurmaya karar verdik. Odamız da artık inşallah yeni yıl ile beraber Kurumsal İletişim Birimi olacak. Odamızın faaliyetlerini anlatmak, daha interaktif olmak için bu önemliydi, bir eksiğimizdi. Geçmiş senelerde 6 yıl önce bu vardı. Ama arkadaşımızın çeşitli sebeplerden dolayı ayrılmıştı. Ocak ayı itibari ile inşallah bu birimi de kuruyoruz.
Yönetim Kurulu olarak biz 11 kişiyiz, her bir Meclis üyemizin, komite üyemizin görüşlerine, fikirlerine ihtiyacımız var. Yönetim Kurulumuzun görevi Meclis üyelerimizden, komitelerimizden ve üyelerimizden gelen önerileri hayata geçirmek için çalışmaktır. Çanakkale’yi ileriye hep beraber taşıyabiliriz arkadaşlar. Bu yüzden sizlerden gelecek proje önerilerini, fikirleri çok önemsediğimi vurgulamak istiyorum. 54 tane Meclis üyemiz var, Komite Başkanı ve Komite Üyesi arkadaşlarımızı da Meclis toplantı salonumuza davet etmek gibi bir fikrimiz var. Meclis gündemimizde var, bugün oylayacağız. Tabi ki 54 tane Meclis üyemizin oy hakkı var. Diğer arkadaşlarımız sadece fikir beyan edip, haziruna katılabiliyorlar. Ama hamdolsun ki geçen dönemde 4,5 yıla aşkın sürede zaten bizim hiçbir aldığımız karar oy çokluğu ile geçmedi. Her biri oy birliği ile geçti. Bu da kararların mantıklı olduğuna, hiçbir şeye karşı olmadığına, Çanakkale için alınmış olduğunu gösteriyor. Bu da bizim için ayrıca sevindirici bir olay diyebilirim.
Sağolsunlar, pek çok kurum ve yöneticileri ziyaretimize geldi. Kent Konseyi Başkan adayı Av.Ali Aydın Çalıdağ ziyaretçilerimizden birisi oldu. Kendisine hayırlı olsun diyorum. Adayken ziyaretime geldi. Ziyarette de bizi yanlış hatırlamıyorsam tek ziyaret eden Kent Konseyi Başkan adayı Av. Ali Aydın Bey idi. Kendisi ile de Kent Konseyi ve STK’ların önemi hakkında görüştük. Her ikimizde aynı fikre vardık. Kent Konseyi ve STK’ların siyasetten uzak, siyasetin gündeminde değil siyasete yön veren yerler olduğu konusunda uzlaşmıştık. Kendilerine ve ekibine hayırlı olsun diyorum ve başarılar dilemek istiyorum.
Bu arada güzel bir haber olarak 3.Troya Karma Voleybol Turnuvamızı başlattığımızın da bilgisini vermek isterim. Arkadaşlar antrenmanlarını yapıyorlar. Aralık ayının ilk haftasıyla birlikte maçlarımızda buluşacağız inşallah. Biz yaklaşık 3 yıldır hiç set vermeden şampiyon olan takımız. Ben geçen dönem arkadaşlara ara sıra set verin diye espiri yapmıştım. İnşallah Aralık ayında da o heyecanı hep birlikte yaşayacağız.
Değerli arkadaşlar, 2023 yılına sayılı günler kaldı. 2022 yılında; iş dünyasının da, memurun da, emeklinin de ortak gündemi rekor üzerine rekor kıran enflasyon oldu. Tüketici Fiyat Endeksi ( TÜFE) Ekim ayında aylık baz da yüzde 3,54 yıllık olarak yüzde 85,51 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık % 157,69, aylık %7,83 arttı.
TOBB’un son Ekonomi Bültenine göre yurtiçinde en çok konuşulan konu merkezi yönetim bütçe açığı, yurt dışında ise Euro Bölgesi tüketici fiyat endeksi oldu.
Merkezi yönetim bütçe açığı Ekim ayında 83,3 milyar TL ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2021 Ekim ayında bu rakam 17,4 milyar TL idi.
GERÇEKLERİ KONUŞMAK LAZIM
Arkadaşlar bu bize neyi gösteriyor? Üretmemiz lazım. Üretmeden tüketirsek sonucu bu. Tabi her birimizin ayrı ayrı işleri var. Hiçbir şeyin televizyon programlarında gösterildiği gibi olmadığına her birimiz şahidiz. Kendi işimde bir örneklendirme yaparak sizinle paylaşmak istiyorum. Çünkü bu Meclislerin amacı birilerinin hoşuna gittiği şeyleri konuşmamız değil. Zaten öyle bir insan değilim kesinlikle. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca şirket olarak araçlarımızı kiralardık. 4.950 TL araç başına ödediğimiz kirayı bu dönem biz 30.000 TL, 35.000 TL teklifler geldi. Segment de bir düşük segment. Bu çok acayip bir para, aracın fiyatına bakıyorsun yani hiçbir şekilde matematiğe sığmıyor. Satın alma yoluna gidelim dedik. Tabi araç sayısı 12 ile 14 olunca ister istemez bütçe ayırmak gerekiyor. Bu bütçe için de finans kuruluşlarına, bankalara gitmek gerekiyor. Şimdi o anlatılan İstanbul Sanayi Odası Meclisinde Sayın Merkez Bankası Başkanımızın söylediği %14 ile para alıyorsun dövize yatırıyorsun ile itham ettiği iş alemi, sanayiciler var ya Erdal Bahçıvan Başkanıma öncelikle şükranlarımı sunmak istiyorum. Çünkü layığıyla orada iş alemini temsil etmiştir, öyle bir şey olmadığını söylemişti. Biz de dedik ki kredibilitemiz var, Bankadan kredi alalım. Bizim şirketin özelinde şube yöneticisinin ifadesi şu; “Siz orman ürünleri sektöründe iştigal ediyorsunuz. Traktör alabilirsiniz, çift kabin araç alabilirsiniz. Ama otomobil gibi diğer araçlarda sizi fonlamamıza imkan yok.” dedi. Arkadaşlar yarın sabah inşallah ben ekibimle Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan’a ürettiğim ürünün pazarlaması ve ikili görüşmeler için yola çıkacağım. Şube yöneticisine şunu sordum; “Ben yarın traktörle mi gideyim, çift kabinli araçla mı gideyim?” dedim. Bu alelacele verilmiş kararların bizim üretmemize gerçekten çok büyük engel olduğunu düşünüyorum. Bunların konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Gelin beraber tartışalım. Biz şu anda bana göre büyük ama Türkiye’ye göre nüfus olarak küçük bir ilin Ticaret ve Sanayi Odası Meclisiyiz. Biz bunları burada konuşuyorsak bunların Ankara’da da konuşulması gerekiyor. Bu alelacele alınmış kararların üretime, ekonomiye hiçbir yararı olmadığını düşünüyorum. Buna ben kendi sektörümden örnek verdim. Her birinizi sektörü ile de ayrı ayrı örneklendirebilirim. Çünkü her birinizin sorununu da biliyorum. Ama bunların artık bizlerle istişareler yapılarak bu kararların alınması gerektiğine inanıyorum.
ASGARİ ÜCRET ÜZERİNDEKİ YÜK
Diğer bir konu da asgari ücret üzerindeki yükün ve 2023 yılında beklenen EYT düzenlemeleriyle iş dünyasının üzerine hazırlıksız gelecek maliyet yüklerinin bir şekilde alınması gerekiyor. Şimdi EYT’liler Selçuk Başkan bunu konuştu diye kızabilirler. Böyle bir emeklilik sistemi yok. Yani bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli oluyor siz bekarsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz. Böyle bir sistem Dünya’da yok. Popülizm adına, oy adına bunlardan uzaklaşılması gerekiyor. Bunu her partinin dile getirmesi gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, geçmişte 38 yaşında, 40 yaşında emekli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Ama her ortamda örnek gösterdiğimiz eğitimle, yaşam kalitesiyle Avrupa’ya dönelim, Amerika’ya dönelim, Kanada’ya dönelim. Almanya’ya gidiyorsunuz 65 yaşında kadın markette kasiyerlik yapıyor. Aynı şekilde takside şoförlük yapıyor. Biz de 38 yaşında emekli oluyor, kız çocuğu varsa artık o ölecek mirasla da emeklilik geçiyor. Popülizm adına farklı şeylerin konuşulması değil, bunların konuşulması lazım. Bunları unutmayın, her bir yapılan zam bizden iş aleminden çıkıyor. Asgari ücret 2.825 TL netken, asgari ücretin üzerindeki vergi ve diğer yükümlülüklerin oranı %46 idi. Yine bu kürsüden defalarca konuştum. Asgari ücrete zam yapmak çözüm değil. Asgari ücrete zam yapmak sadece çalışanın cüzdanının cirosunu artırır. Asgari ücretin üzerindeki vergi ile diğer yükümlülüklerin azaltılması lazım. Hamdolsun 46 oranı 38’lere şimdi de 17’lere düştü. Ama adı üzerinde asgari ücret bunu sıfırlayın. Her iş veren çalışanının mutlu olmasını, verim almasını ister. Adam elektrik faturası, su faturası, çocuk bezi nasıl alacağını düşünürken işyerinde verimli olamaz. Ama maalesef bu düzenin değişmesi lazım. Popülizmden uzak gerçekçi politikalarla bu işlerin üzerlerine düşülmesi lazım. Enflasyon muhasebesinin mutlak hayata geçirilmesi lazım. 2023 yılına iş dünyasının umut ve güvenle girmesi hepimizin ortak dileği.
8804 üyeli ÇTSO ailemize hizmet, Çanakkale’ye hizmet öncelikli görevimizdir. Bu görevimizi bize verilen yetki ve mevzuatlarımız çerçevesinde en iyi şekilde yerine getirmek için çalışıyoruz. Meclisimizin daha etkin ve katılımcı olması bizleri heyecanlandırır ve mutlu eder. Biraz önce ifade etmiştim. Komite Üyelerimiz ve Komite Başkanlarımızı da Meclisimize davet ediyorum.
Yeni çalışma dönemimizde tecrübe paylaşımı ve güç birliğimizin artarak devam etmesi, Çanakkale ve Ülkemiz için el ele çalışma temennimizi yineliyor, hepinize sağlıklı günler diliyorum.” dedi.
Daha sonra Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Meclise sunulan Azami Fiyat Tariflerinin görüşülüp onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesine geçildi.
E-ÇEK SİSTEMİ HIZLANDIRILMALI
Söz alan meclis üyesi Burak Kunt; “İş insanı olarak çekle yaptığımız ticarette çeşitli sorunlar yaşıyoruz. Tüm bankalarımızda e-çek uygulaması olmadığı için çeklerimizi bazen istemesek de kargo ile göndermek mecburiyetinde kalıyoruz. Çeklerin kaybolması durumunda ise yaşanabilecek dava ve avukatlık süreçleri bizlere zaman ve para kaybı yaratıyor. Bu konuyu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde gündeme getirerek tüm bankalarımızın e-çek sistemine geçiş sürecinin hızlanmasına destek olabiliriz diye düşünüyorum. Diğer bir husus da üyelerimizle doğrudan, daha kolay ve yasal süreçler çerçevesinde iletişim kurmak için Odamızın mobil uygulama çalışması yapmasını öneriyorum.”
Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer; “Sürdürülebilirlik konusu sadece turizm sektörünün değil tüm sektörlerimiz için olmazsa olmazlar arasında yerini almaya başladı. Bu konuda üyelerimizi bilinçlendirmek ve önümüzdeki dönemde değişen mevzuatlara hazırlıklı olmalarını destekleme amacıyla çalışmalar yapabiliriz. Sürdürülebilirlik konusu hepimizin iş yapış şeklini ve sosyal sorumluluklarımıza ciddi farklar yaratacak. Odamız çatısı altında üyelerimiz için sürdürülebilirlikle ilgili komisyon kurulmasını öneriyorum.”
Meclis Üyesi Ersin Vural; “Kamu müteahhitleri çok zor durumda. Verilen %10’luk artış daha karar aşamasında eridi. Kamu müteahhitleri aldıkları işleri tamamlayamadıkları gibi bir de teminat mektuplarının bozdurulması karşısında büyük sorunlarla karşı karşıya kalıyor. İhalenin alındığı tarihteki enflasyon oranı ile iş bitimi arasında ki enflasyon oranları arasında uçurum var. Bunu yeniden gündeme getirerek bir nebze de olsa çare bulunmasını istiyoruz.”
Mine Yel