Sağlık

Toplanan mantarlar nasıl tüketilmeli?

Kasım ayının sonuna geldiğimiz bugünlerde halk arasında melki olan mantar Çanakkale’nin doğal olan bir çok bögesinde yer alıyor. Peki ama mantarı nasıl tüketilmeli. 

Kazdağlarında yer alan ilçelerde özellkle ormanlık alanlarda bulunan Çanakakle bölgesinde melki olarak bilinen mantar, kasım ayının son günlerinde toplanmaya başlandı. Peki ama melki nasıl toplanır, toplandıktan sonra nasıl tüketilebilir. Kazdağlarında Çan, Yenice, Bayramiç, ağırlıklı olarak dağlık ve kırsal alanlarda çok fazla olan mantarların, tüketimi bölgelere ve kişilere göre değişiyor.Bölgede genellikle sobaların üzerinde pişirlerek, farklı olarak kızartılarak yenen bu mantar çok sayıda farklı şekilde de pişirilebiliyor. Tavuk ve kırmızı ete çok yakışan bir sebze biliyoruz: Mantar. Ana yemeklerin yanına yapmayı en çok sevdiğimiz, kurtarıcı lezzetlerden biri. Besin değerleri açısından son derece önemli oluşu, içerdiği protein ve vitaminler sayesinde ise beslenme konusuna dikkat edenlerin bir numaralı dostu!Mantar ile yapılan yemekler omlete ekleyip muhteşem bir kahvaltıya, kaşarla birlikte fırınlayıp ağız sulandıran bir ara sıcağa dönüşebilir. Adeta istediğimiz amaca uygun kullanabildiğimiz bir piyon. Mantarı bazen baş kahraman yapsak da, lezzet arttırıcı olarak sürekli mutfaklarda kullanılıyor aslında. O zaman gelin, mantarın yıldızını parlatacak değişik ve leziz tarifleri bir bir sıralayalım!Mantarla yapılacak kahvaltılıktan, sulu yemeğine, çorbasına; sotesinden, dolmasına kadar farklı çeşitlerde mantar tariflerini sizler için derledik.
 
‘’Bilenlerle birlikte toplamak, gerekiyor’’
 
Mantar hakkında toplarken de geçtiğimiz bir çokhaberde uyarıda bulunan Prof. Dr. Harun Baytekin,; “Bölgenin yüksek kesimleri nispeten daha iyi yağış aldı ve geçtiğimiz bir haftadan bu yana devam eden ılıman hava mantar ve melki türlerinin gelişimi için uygun ortam sağladı. Bugünlerde meydana gelen yağışlarla önümüzdeki günlerde mantar türlerinin gelişme ihtimali bulunuyor.  Çam mantarı, kanlıca, melki, çıntar gibi isimlerle anılan mantar türleri, Antalya ve Muğla yörelerinde yoğun bir şekilde toplanıyor. Bölgemizde de Yenice’nin bazı yörelerinde bulunuyor. Ancak geçmiş yıllardaki kadar fazla değil. Mantar toplamak insanımızın en önemli merakları, hobileri arasında yer alıyor. Ancak mantar toplama konusunda bir uzmandan her zaman destek almakta yarar var. Sonbaharda yurdun dört bir tarafından gelen mantar zehirlenmelerine dair haberlere şahit oluyoruz. Bu nedenle, bilenlerle birlikte toplamak, emin olunmadığı durumlarda almamak gerekiyor”demişti.
 
 
Turgut Engin