Sağlık

Mantar Hastalığı Nedir? Nasıl Geçer?

İnsanlar arasında yaygın bir şekilde görülen mantar hastalığı bir çeşit enfeksiyondur. Mantar, küf veya küf gibi küçük bir organizmadır.

Diğer birçok mikrop gibi, yararlı ve zararlı türleri bulunur. Doğada her yerde bulunan bu mantarlar bazı durumlar sonucunda deride kaşıntı, döküntü ve iltihaplara neden olabilir.
 
Mantar Hastalığı Nedir
Cilt hastalıkları içinde mantar enfeksiyonları oldukça sık rastlanan ve dermatologlar tarafından kolayca tanınan hastalıklardır. Mantar hastalığı yeryüzünde bulunan binlerce tür küf ve mantardan kaynaklanır. Bu türlerin yaklaşık 100 kadarı insan ve hayvanlar üzerinde hastalık yapabilmektedir .Birçok mantar enfeksiyonu, cildimizde doğal olarak yaşayan mantarın aşırı büyümesinden de kaynaklanabilir. Mantar hastalığı yaş, cinsiyet fark etmeksizin herkeste görülebilen hastalıklardır. Çeşitli nedenler sonucunda görülen mantar enfeksiyonu sonucunda vücutta bazı değişiklikler görülür.
 
Bunlar şu şekilde olabilir:
Tahriş
Pullu cilt
Kızarıklık
Kaşıntı
Şişme
Kabarcıklar
 
Bağışıklığın düşük olduğu bazı durumlarda kişilerde akciğer enfeksiyonu veya hayati risk oluşturabilen enfeksiyonlar görülebilir.
 
Vücutta Mantar Neden Olur
Mantar ile temasta bulunmak herkesin en az bir kere maruz kaldığı bir durumdur. Ancak mantar ile temasta bulunulması her zaman hasta olmak ile sonuçlanmaz. Mantar nemli ve sıcak bölgelerde çok daha kolay ve hızlı çoğalır. Bunun yanı sıra bazı durumlar da mantar hastalığı görülme riskini artırabilir. Genel olarak vücutta mantar görülmesinin nedenleri şunlardır:
 
Zayıflamış bağışıklık sistemi
Uzun süre yüksek doz antibiyotik alımı
Fazla kilolu olmak
Diyabet
Uzun süre kapalı ayakkabi giyilmesi
Yeni cilt bakım ürünü denemek
Dar ve sentetik kıyafetler giymek
Hamile olmak
Uzun süre nemli çorapla durmak
İnkontinans (idrar tutamama şikayeti)
 
Kaynak: www.medicalpark.com.tr